Tuesday, March 13, 2012

Ο κ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΗΣ "ΣΥΝΑΞΗΣ" ΚΑΙ Η "ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΗ" ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ



Ο κ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΗΣ “ΣΥΝΑΞΗΣ” ΚΑΙ Η “ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΗ” ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

“Εκ γαρ στόματος κοράκου”, λέγει η παροιμία.

“Εκ γαρ στόματος” κ. Θανάση Παπαθανασίου ακούσεις στοχαστικά, "μεταπατερικά", Νεοβαρλααμικά και πάει λέγοντας.

Μόνον "σπουδή στην Ορθοδοξία" δεν θα ακούσεις, επειδή ο κ. Παπαθανασίου, Αρχισυντάκτης του γνωστού Νεορθόδοξου περιοδικού “Σύναξη” και στέλεχος των Γιαγκαζουγλικών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, κακόδοξα φρονεί, κακόδοξα λαλεί, και κακόδοξα γράφει.
“Η Ορθοδοξία", είπε σε Συνέδριο που οργανώθηκε από το πολιτισμικό Σπουδαστήριο “Αγιος Νικόλαος” στη Λευκωσία, “θα πρέπει να αρθρώσει λόγο σύγχρονο και να προβάλει τις διαχρονικές ελληνορθόδοξες αξίες ταπεινά, στοχαστικά και εξομολογητικά, ώστε να προσφέρει στην Ευρώπη τη δυνατότητα να αναγνωρίσει και να επιλέξει το αληθινό νόημα της ύπαρξης του ανθρώπου, ως προσώπου εις τύπον Χριστού.”

ΟΧΙ στοχαστικά κ. Παπαναθασίου. Η ορθόδοξη θεολογία δεν προσφέρεται ΠΟΤΕ στοχαστικά.

Στοχαστική θεολογία καλλιεργείτε εσείς.

Στοχαστική θεολογία καλλιεργούν οι ινστούκτορές σας Αγουριδικοί θεολόγοι.

Στοχαστική θεολογία καλλιεγούν οι Ρώσοι εμιγκρέδες της Διασποράς.

Η Ορθόδοξη θεολογία προσφέρεται ΜΟΝΟΝ με την εμπειρία των Αγίων.

ΟΧΙ στοχασμός, λοιπόν, κ. Παπαθανασίου, αλλά η εμπειρία των Αγίων.

Μέχρις ότου συνειδητοποιήσετε αυτή την ουσιαστική αλήθεια, ούτε περιοδκό που θα σπουδάζει την Ορθοδοξία μπορείτε να διευθύνετε σωστά, ούτε να συντάσσετε σχολικά εγχειρίδια για τους μαθητές, ούτε να ασχολείστε με την ιεραποστολή μέσα στο ορθόδοξο πνεύμα, ούτε να προτείνετε αλλαγές στη λατρεία της Εκκλησίας.

Μακρυά από το στοχασμό κ. Παπαθανασίου αν θέλετε να θεολογείτε ορθοδόξως.

Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****


ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========

Με τη κοινή διαπίστωση ότι όντως η Ευρώπη του σήμερα έχει αποστασιοποιηθεί από το μπόλιασμα των διαχρονικών αξιών που διέπουν τον ελληνορθόδοξο πολιτισμό γι’ αυτό και ωδινάται, έληξαν οι εργασίες του συνεδρίου Ελληνορθόδοξης Παιδείας και Τεχνολογίας που πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, το συνέδριο που οργανώθηκε από το Πολιτισμικό Σπουδαστήριο ''Αγιος Νικόλαος'' παρακολούθησαν και απεύθυναν χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους, ενώ βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, πολιτειακοί παράγοντες και πλήθος κόσμου συνέβαλαν στο γόνιμο προβληματισμό για το πώς η Κύπρος και η Ευρώπη μπορούν να επιβιώσουν κατά τους σημερινούς δίσεκτους χρόνους που περνούμε.

Η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, σε ομιλία της, είπε ότι η ελληνορθόδοξη παιδεία είναι ταυτόσημη με την κλασσική εκπαίδευση και αναπόσπαστο κτήμα όλης της ανθρωπότητας.

Ως τέτοια, ανέφερε, θα έπρεπε επιτέλους να προβληθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη των συνεχών αλλαγών, ώστε οι διαχρονικές αξίες των παραδόσεών μας που βασίζονται στη θυσία, την ανοχή, την αλληλεγγύη και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ όλων των πολιτών και όλων των λαών να αποτελέσουν το αληθινό και σταθερό Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο καθηγητής και αρχισυντάκτης του περιοδικού Σύναξη, Αθανάσιος Παπαθανασίου αναφέρθηκε, σε ομιλία του, στην Ευρώπη με τη διχασμένη ψυχή.

Η Ορθοδοξία, συνέχισε, θα πρέπει να αρθρώσει λόγο σύγχρονο και να προβάλει τις διαχρονικές ελληνορθόδοξες αξίες ταπεινά, στοχαστικά και εξομολογητικά, ώστε να προσφέρει στην Ευρώπη τη δυνατότητα να αναγνωρίσει και να επιλέξει το αληθινό νόημα της ύπαρξης του ανθρώπου, ως προσώπου εις τύπον Χριστού.


ΠΗΓΗ:

Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment