Wednesday, March 21, 2012

ΜΗΝΥΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΑΣ ΙΕΡΣΕΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ;





ΜΗΝΥΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΑΣ ΙΕΡΣΕΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ;


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==========


Με πολλή ανησυχία διαβάσαμε στο ρεπορτάζ του κ. Καλμούκου, στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων “Ρομφαία”, ότι πιθανόν ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Απαμείας κ. Βικέντιος να προλειαίνει το έδαφος για να καταθέσει μήνυση εναντίον του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημήτριου και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελου.


Η ανησυχία μας πηγάζει κυρίως από την αδυναμία μας να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους ο Θεοφιλέστατος θα μπορούσε να θέλει να υποβάλει μήνυση εναντίον των δύο ιεραρχών της Εκκλησίας της Αμερικής νοουμένου ότι η Ιερά Μονή Χρυσοβαλάντου είναι Πατριαρχική Μονή και δεν έχει καμιά σχέση με την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής. Υπάγεται - ως Σταυροπήγιο - κατευθείαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.


Επομένως ποιο λόγο θα μπορούσε να έχει ο Θεοφιλέστατος να καταχωρήσει μήνυση εναντίον των δύο ιεραρχών της Εκκλησίας της Αμερικής;


Αν πιστεύει ότι θίγεται από τις καταγγελίες του Πανιερότατου Μητροπολίτη Τυάνων κ. Παίσιου ή κάποιων άλλων που διέμεναν στην Ιερά Μονή Χρυσοβαλάντου αυτό πώς σχετίζεται με τους Σεβ. Δημήτριο και Ευάγγελο;


Δυστυχώς το ρεπορτάζ δεν παραθέτει περισσότερα στοιχεία, που να μας βοηθά να αντιληφθούμε τι συμβαίνει.


Γι’ αυτό το μόνον που μπορούμε να κάνουμε είναι να ευχηθούμε ο Αγιος Θεός να βάλει το χέρι Του για να λυθεί και όχι να περιπλεχθεί το ζήτημα.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΝΟΜΙΚΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΠΑΜΕΙΑΣ ΒΙΚΕΝΤΙΟΣ ΓΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ Ν. ΙΕΡΣΕΗΣ



Του κ. Θεόδωρου Καλμούκου

================


Τη νομική οδό επέλεξε ο Επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος για να επικοινωνήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευάγγελο για το θέμα της Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου και πιο ειδικά σε ό,τι αφορά τον ίδιον.


Συγκεκριμένα, πληροφορίες εκ των έσω της Αρχιεπισκοπής αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και ο Μητροπολίτης Ευάγγελος έλαβαν επιστολή από τον δικηγόρο του Επισκόπου Βικεντίου, Robert David Becker, με γραφεία στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, ζητώντας τους να επικοινωνήσουν μαζί του για ζήτημα που τους αφορά σχετιζόμενο με τον Επίσκοπο Απαμείας Βικέντιο.


Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δεν ανταποκρίθηκε σε τηλεφώνημα του “Εθνικού Κήρυκα”.


Μία εκ των γραμματέων του, η Μαίρη Δούβρη, μας είπε ότι “ο Σεβασμιότατος δεν απαντά στο γραφείο του”.


Σε επικοινωνία του “Ε.Κ.” με τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευάγγελο, είπε, ότι, “δεν έχω λάβει καμία επιστολή”.


Στην ερώτηση εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει φτάσει στη Μητρόπολη και να μην το γνωρίζει, είπε, πως, “μόλις τώρα έφυγα από τα γραφεία”.


Σε τηλεφωνική επικοινωνία μας με τον Επίσκοπο Απαμείας Βικέντιο, είπε, ότι, “δεν μπορώ να σας πω τίποτε”, ενώ μας παρέπεμψε στον δικηγόρο του, τον κ. Becker. Ο κ. Becker επιβεβαίωσε την είδηση του “Εθνικού Κήρυκα”, ότι έστειλε επιστολές εκ μέρους του πελάτη του, Επισκόπου Βικεντίου, αλλά αρνήθηκε να συζητήσει το περιεχόμενό τους.


Είπε συγκεκριμένα, πως, “δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για τον πελάτη μου” και πρόσθεσε “μάλιστα επιβεβαιώνω ότι έστειλα τις επιστολές σ’ έναν Οργανισμό στο Μανχάταν και σ’ έναν Οργανισμό στη Νέα Ιερσέη”.


Στην ερώτηση στείλατε επιστολή σε κανέναν Οργανισμό στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, ο κ. Becker είπε, “όχι”.


Νομικοί υπ’ όψη των οποίων θέσαμε την κίνηση αυτή του Επισκόπου Βικεντίου, διατύπωσαν την άποψη ότι ενδεχομένως να προετοιμάζεται το έδαφος για την υποβολή μήνυσης εναντίον του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και του Μητροπολίτη Ευαγγέλου.



ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία"


No comments:

Post a Comment