Tuesday, March 27, 2012

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ!


ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ!


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==========


Από τις λίγες καλές ειδήσεις που έχουμε ακούσει τον τελευταίο καιρό. Ενα μεγάλο ποσοστό νέων ανθρώπων άρχισε ή σκέφτεται σοβαρά να ασχοληθεί με την γεωργία, την αλιεία και την κτηνοτροφία.


Οι πλείστοι μάλιστα από αυτούς με πανεπιστημιακούς τίτλους.


Επιτέλους! Το κράτος της υδροκέφαλης Αθήνας υποσκάπτεται - με ανορθόδοξο σίγουρα τρόπο - από τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας, χωρίς να καταφεύγουν οι νέοι και μορφωμένοι άνθρωποι στη μετανάστευση.


Οι πρωτογενείς πηγές της οικονομίας μαραζώνουν τις τελευταίες δεκαετίες. Εχουν εγκαταλειφθεί εντελώς ή υπολειτουργούν, ενώ η συγκέντρωση του μισού πληθυσμού της πατρίδας μας στο λεκανοπέδιο Αττικής, δημιούργησε αφόρητες συνθήκες για τους κατοίκους της.


Η επιστροφή στην επαρχία δίνει άλλες ευοίωνες προοπτικές στην κρίση.


Αλλο καλό νέο που ακούστηκε είναι ότι το ιστορικό κέντρο των Αθηνών, που κατάντησε ένας ανασφαλής χωρίς προοπτική τόπος διαμονής, άρχισε να αδειάζει από τους παράνομους μετανάστες και να κατοικείται από Ελληνες πολίτες.


Υπάρχουν ορισμένοι - όπως λ.χ. ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος -, οι οποίοι πιστεύουν ότι αν προσέξουμε ορισμένα πράγματα και κινηθούμε προς την ορθή κατεύθυνση της αναδιοργάνωσης της οικονομίας και των υπηρεσιών του κράτους, ότι η κρίση μπορεί τελικά να αποβεί αποδοτική για το έθνος μας, έστω και αν θα είναι μακρά και οδυνηρή.


Ο Θεός να δώσει να βγεί γλυκύ μέσα από όλη αυτή την πίκρα.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ “ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ” ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΝΕΟΙ

=============


Νέοι, υψηλού μορφωτικού επιπέδου, που αναζητούν ένα ποιοτικότερο μοντέλο ζωής - έστω κι αν χρειαστεί να συμβιβαστούν με μικρότερες οικονομικές απολαβές - σκέφτονται την επιστροφή στην ύπαιθρο και την ενασχόλησή τους με τον αγροτικό τομέα.


Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία σχετικής δημοσκόπησης της Καπα Research σε Αττική και Θεσσαλονίκη και η οποία είναι αποκαλυπτική των τάσεων που διαμορφώνονται την τελευταία διετία, φανερώνοντας τις βαθιές αλλαγές στα πρότυπα της ελληνικής κοινωνίας.


Υπολογίζεται μάλιστα, ότι περί το 1 με 1,5 εκατομμύριο άτομα, σχεδιάζουν την επιστροφή στην ύπαιθρο.


Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη, το 68,2% των ερωτηθέντων έχει σκεφτεί να φύγει, ενώ το 19,3% έχει κάνει ήδη συγκεκριμένες κινήσεις.


Περίπου οι μισοί από όσους επιθυμούν να φύγουν θέλουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα (φυτική παραγωγή, κτηνοτροφία, αλιεία), το 18,3% με τον τουρισμό - πολιτισμό, το 14,2% με την επικοινωνία και τις νέες τεχνολογίες, το 11,8% με την εκπαίδευση, το 10,6% με την ενέργεια και τις ΑΠΕ, το 7% με το εμπόριο, το 6,7% με τον αγροτουρισμό και το 5,8% με τη μαζική εστίαση.


Τα 2/3 σχεδόν, όσων επιθυμούν να χτίσουν μια νέα ζωή στην επαρχία, έχουν υψηλή μόρφωση.


Ειδικότερα, το 25,4% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων, το 43% είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ- ΤΕΙ, το 17,1% είναι απόφοιτοι επαγγελματικών σχολών, το 8,2% απόφοιτοι λυκείου και 1,2% γυμνασίου.


Πρόκειται για τις πιο δυναμικές επαγγελματικές ηλικίες, αφού το 10,6% είναι μεταξύ 25-29 ετών, το 21,2% μεταξύ 30 και 34 ετών, το 25,3% μεταξύ 35-39 ετών και το 12,9% μεταξύ 40-44 ετών.


Εντυπωσιακό στοιχείο είναι η δήλωση του 70,3% των ερωτηθέντων, πως θα έφευγε για το ίδιο ή μικρότερο εισόδημα, σε αντάλλαγμα μιας πιο ουσιαστικής και ποιοτικής ζωής.


Το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται για τις παραδοσιακές καλλιέργειες όσο και για βιολογικά - εναλλακτικά προϊόντα.


Ειδικότερα, απ' όσους έχουν κάνει συγκεκριμένες κινήσεις για να φύγουν, το 51,5% ενδιαφέρεται για ελιά-ελαιόλαδο, το 51,5% για βιολογικά προϊόντα, το 33,3% για αρωματικά φυτά, το 31,8% για οπωρολαχανικά, το 30,3% για αμπέλι/κρασί, το 24,2% για μανιτάρια, το 21,2% για τρούφα, το 19,7% για ρόδια, το 13,6% για φρούτα, το 13,6% για στέβια, το 12,1% για βιοκαύσιμα και το 10,6% για ψυχανθή/όσπρια.


Ενδιαφέρον έχει επίσης το στοιχείο πως η τάση επιστροφής στην ύπαιθρο θεωρείται θετική προοπτική για την οικονομία από το 75,9% των ερωτηθέντων, την οικογένεια για το 72,9%, το ίδιο το άτομο για το 70,6% και την αγορά εργασίας για το 64,2%.



ΠΗΓΕΣ:



Ο Φιλελεύθερος,



ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr


No comments:

Post a Comment