Thursday, March 15, 2012

ΕΛΠΙΔΕΣ ΟΤΙ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΩΝ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΘΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΘΕΙ


ΕΛΠΙΔΕΣ ΟΤΙ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΩΝ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΘΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΘΕΙ

Του ΠαναγιώτηΤελεβάντου
=============

Με πολλή πικρία οι πιστοί παρακολουθούν τις διενέξεις για “πρωτεία”, για “δίπτυχα”, για εθνοφυλετικά κριτήρια, για δικαιοδοσίες και άλλα συναφή που βάζουν σε θανάσιμο κίνδυνο την ενότητα της Εκκλησίας.

Γι’ αυτό με μεγάλη ανακούφιση διαβάσαμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία” ότι βρίσκεται ήδη στη Μόσχα αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για να συζητήσει με το Πατριαρχείο Μόσχας με αδελφικό πνεύμα αγάπης τις υπάρχουσες διαφορές.

Γράφει συγκεκριμένα η “Ρομφαία”:

“Συνάντηση με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο, είχε σήμερα Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012 αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων που βρίσκεται στην Μόσχα.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας καλωσόρισε τους φιλοξενουμένους «απεσταλμένους της Μητρός πασών των του Θεού Εκκλησιών, της Εκκλησίας Σιών και της Εκκλησίας της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ».

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως ο Πατριάρχης Κύριλλος, δήλωσε ότι είναι αλληλέγγυος στους χριστιανούς της περιοχής της Μέσης Ανατολής.

«Ως αποτέλεσμα της αποσταθεροποίησης της πολιτικής καταστάσεως στη Μέση Ανατολή, κινδυνεύουν οι ζωές δεκάδων χιλιάδων χριστιανών», υπογράμμισε ο Αγιώτατος κ. Κύριλλος.

Επίσης πρόσθεσε: «Αυτές οι πολιτικές εξελίξεις προκάλεσαν μετανάστευση των χριστιανών από τις χώρες της Μέσης Ανατολής! Εμείς παρακολουθούμε με μεγάλη αγωνία τις εξελίξεις. Μας στενοχωρεί, συγκλονίζει και προβληματίζει η συρρίκνωση των χριστιανικών πληθυσμών στη βιβλική περιοχή, οφειλόμενη ακόμα και στις σημερινές πολιτικές εξελίξεις.»

«Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων φέρνει ιδιαίτερη ευθύνη τόσο για τη διαφύλαξη των ιερών προσκυνημάτων, των Ιερών Ναών, αλλά και της Ορθοδόξου πίστεως στη Μέση Ανατολή. Παρακαλώ να μεταφέρετε την υποστήριξή μου στο Μακαριώτατο κ. Θεόφιλο, τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης».”

Τα λόγια του Μακαριότατου Μόσχας μας δίνουν ελπίδες ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στις σχέσεις των Πατριαρχείων Ιεροσολύμων και Ρωσίας.

Ευελπιστούμε ακόμη ότι μέσα στο ίδιο πνεύμα αγάπης και αδελφικής σχέσης τα Πατριαρχεία Γεωργίας και Ρουμανίας θα διευθετήσουν όποιες διαφορές έχουν με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Οπως πολύ ορθά είπε ο Μακαριότατος Μόσχας, η “Μήτηρ πασών των Εκκλησιών” βρίσκεται σε εμπερίστατη κατάσταση και έχει ανάγκη της αγάπης και της συμπαράστασης όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών και όχι της διαμφισβήτησης της δικαιοδοσίας της στα Αγια Προσκυνήματα.

No comments:

Post a Comment