Thursday, March 15, 2012

ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΑΙΣΙΑ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΩΝ


ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΑΙΣΙΑ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΩΝ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==========


Από το ρεπορτάζ του Εκκλησιαστικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Αγιορειτικό Βήμα” φαίνεται ότι το θέμα με το καθεστώς των Ησυχαστηρίων έχει διευθετηθεί με την αναγνώριση του σημερινού συστήματος λειτουργίας τους.


Αξίζει τον κόπο να παρατηρηθεί ότι σχεδόν όλα τα υπάρχοντα Ησυχαστήρια αντιπροσωπεύθηκαν στην Ημερίδα, που διοργάνωσε η αρμόδια Συνοδική Επιτροπή, και έφυγαν όλοι ικανοποιημένοι - σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αγίου Σπάρτης, ότι δεν θα επιχειρηθεί διατάραξη του σημερινού καθεστώτος λειτουργίας των Ησυχαστηρίων.


Οσο για τη λειτουργία νέων Ησυχαστηρίων αποφασίστηκε να λειτουργούν υπό διαφορετικό καθεστώς.


Αυτό φυσικά δημιουργεί ανισότητα στο νόμο, η οποία δεν θα είναι δύσκολο να ανατραπεί με προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Από την άλλη απομένει να διαφανεί κατά πόσον οι ιεράρχες είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν τη σύσταση νέων Ησυχαστηρίων. Το γε νυν έχον σχεδόν στην ολότητά τους οι Σεβασμιότατοι αρχιερείς δεν επιθυμούν τη δημιουργία νέων Ησυχαστηρίων, επειδή τα θεωρούν περισσότερο ανεξάρτητα από την επισκοπική διοίκηση.


Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την καταρχήν ευτυχή κατάληξη της Ημερίδας και ευχόμαστε η Ιεραρχία να επανεξετάσει το θέμα στο μέλλον με πιο επιεική διάθεση έναντι στην ανεξαρτησία των Ιερών Μονών και των Ιερών Ησυχαστηρίων.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ: «ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΠΩΣ ΣΗΜΕΡΑ»

Του Γιώργου Θεοχάρη

==============


“Ο νέος κανονισμός για τη λειτουργία των ησυχαστήριων αφορά μόνο τα νεοϊδρυθέντα ησυχαστήρια και όχι τα υπάρχοντα τα οποία θα λειτουργούν όπως σήμερα”, διευκρίνισε μέσα από το agioritikovima.gr ο πρόεδρος της συνοδικής επιτροπής και μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος.


Όσον αφορά στην προσέλευση εκπροσώπων των Ησυχαστηρίων στη σημερινή Ημερίδα που αποφασίστηκε ο νέος κανονισμός λειτουργίας τους ο Ιεράρχης είπε ότι, προσήλθαν περί των εβδομήντα πέντε εκπροσώπων και μόνο τρία με τέσσερα ησυχαστήρια δεν έστειλαν αντιπρόσωπο.


“Ολοι μας σήμερα φύγαμε από τον τόπο μας αλλά δεν αλλάξαμε τρόπο”, σημείωσε χαρακτηριστικά.


Πάντως, εκπρόσωπος των Ησυχαστηρίων που μίλησε στο agioritikovima.gr, υπογράμμισε ότι, “έτσι δημιουργούνται Ησυχαστήρια δυο ταχυτήτων κάτι το οποίο δεν έχει νομική ισχύ”.


ΠΗΓΗ:


“Αγιορειτικό Βήμα”


No comments:

Post a Comment