Saturday, March 17, 2012

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟΒΑΡΛΑΑΜΙΣΜΟ


Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟΒΑΡΛΑΑΜΙΣΜΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====================

Λέγει ο μεγαλύτερος Πατέρας και Διδάσκαλος της Εκκλησίας μας τους τελευταίους αιώνες π Οσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης για το Νεοβαρλααμισμό που υποκρύπτεται πίσω από το αίτημα για τη μεταγλώττιση των κειμένων της Θείας λατρείας:

“Φυλαχθείτε αδελφοί μου, από τον λογισμό τούτο· «εσύ είσαι αγράμματος και αμαθής και δεν καταλαβαίνεις εκείνα που λέγονται στην εκκλησία, και λοιπόν γιατί να πας;».

Σας απαντά ένας αββάς στο «Γεροντικό» ότι αν και σεις δεν καταλαβαίνετε εκείνα που λέγονται στην εκκλησία, ο διάβολος τα καταλαβαίνει, και για τούτο τρομάζει και φοβάται και φεύγει από σας· αφήνω δε, ότι και εσείς, αν και δεν τα καταλαβαίνετε όλα όσα λέγονται στην εκκλησία, όμως πολλά από αυτά τα ξέρετε και με εκείνα ωφελείσθε.

Προσθέτω δε και τούτο, ότι αν εσείς συχνά πηγαίνετε στην εκκλησία και ακούτε τα θεία λόγια, η συνέχεια εκείνη με το καιρό σας κάνει να καταλαβαίνετε εκείνα που πριν δεν καταλαβαίνατε, όπως λέει ο Χρυσόστομος, διότι ο Θεός βλέποντας τη προθυμία σας ανοίγει το νου σας και τον φωτίζει στο να τα καταλαβαίνει. («Χρηστοήθεια των Χριστιανών» Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου) http://www.alopsis.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2212).

Παλιό λοιπόν το αίτημα, που απασχόλησε ακόμη και Αγίους του αναστήματος του Αγίου Νικοδήμου.

Διερωτώμαι! Θέματα που έλυσαν με τόσο κατηγορηματικό τρόπο οι Αγιοι, πώς τολμούμε να τα διαμφισβητούμε και να επιδιώκουμε με τόση εμμονή να τα προωθήσουμε;

Πόσο σεβασμό δείχνουμε προς την εμπειρία των Αγίων, και όχι στο δικό μας στοχασμό, όταν θεολογούμε παρά, αντί, μετά και νεό πατερικά;

Ακόμη και αν κάποιοι όντως επιζητούν τη μεγλώττιση επειδή έχουν βάλει καλό λογισμό να βοηθήσουν ποιμαντικά τους πιστούς, δεν θα έπρεπε να τους δημιουργηθεί η αμφιβολία αν κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση, μόνον και μόνον από το γεγονός ότι η γνωστή ομάδα των "μεταπατερικών" θεολόγων υπό τον κ. Πέτρο Βασιλειάδη, που είναι ο κατεξοχήν θεωρητικός του αιτήματος, ουδόλως απέκρυψαν ότι με τη “λειτουργική αναγέννηση" αυτό που επιδιώκουν είναι ένα “μεταπατερικό” και οικουμενιστικό σχήμα;”

No comments:

Post a Comment