Tuesday, March 13, 2012

ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟΧΟ ΤΑ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΑ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ ΜΑΣ


ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟΧΟ ΤΑ ΙΕΡΑ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΑ ΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ ΜΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
================

Κανένας δεν έχει αντίρρηση η Εκκλησία να προβληματίζεται για την εύρρυθμη λειτουργία των Ιερών Μονών και των Ιερών Ησυχαστηρίων.

Κανένας δεν έχει αντίρρηση για την παρουσία, σε Ημερίδα για τον μοναχισμό, φιλομόναχου επισκόπου, όπως αναμφίβολα είναι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Κανείς δεν έχει αντίρρηση για την ανάθεση της εισήγησης για τα Ησυχαστήρια σε ένα ενάρετο, συνετό πεπαιδευμένο και παραδοσιακό κληρικό - όπως αναμφίβολα είναι ο Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Κρητικός.

Απορίας άξιο τυγχάνει μόνον για ποιο λόγο ένας τόσο αξιόλογος κληρικός δεν ανεζητήθη από καιρό από την Ιεραρχία για να χειροτονηθεί επίσκοπος.

Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι δεν με κάνει το ίδιο ευτυχή η παρουσία του Αρχιεπισκόπου στην Ημερίδα επειδή είναι απρόβλεπτος και δεν γνωρίζουμε πού το πάει με τα Ησυχαστήρια.

Αλλά ούτε και η παρουσία του Αγίου Σπάρτης με εμπνέει επειδή αυτή την πολεμική εναντίον των Ησυχαστηρίων (bilieve it or not) αυτός την άρχισε.

Εχουν προβλήματα με δύο - τρία από τα μοναστήρια οι άγιοι Αρχιερείς και τα βάζουν τελικά με τα Ησυχαστήρια.!!!

Μπορούμε να μάθουμε το λόγο; Να σε πονά το χέρι και να ξύνεις το πόδι; Και να’ ταν μόνο για “ξύσιμο” δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Μάλλον να τα καταργήσουν ετοιμάζονται.

Γιατί; Τα υπάρχοντα προβλήματα είναι με ελάχιστα μοναστήρια. Τα Ησυχαστήρια σε τι τους έφταιξαν;

Επιπλέον! Το παραδοσιακό κανονικό σχήμα της Μονής δεν είναι αυτό που έχουν σήμερα τα μοναστήρια στην Ελλάδα, αλλά αυτό που έχουν τα Ησυχαστήρια.

Ο μακαριστός Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος έλεγε για τον κανονισμό λειτουργίας του Ησυχαστηρίου της Ιεράς Μονής Κεχαριτωμένης στην Τροιζήνα που ίδρυσε και τον κανονισμό λειτουργίας του οποίου συνέταξε: “Εστιψα τους Κανόνες για να κάνω αυτό τον κανονισμό”.

Να σημειωθεί επίσης ότι τα μοναστήρια σε άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες λειτουργούν, όπως περίπου τα Ησυχαστήρια και όχι τα εν Ελλάδι μοναστήρια, τα οποία μαραζώνουν κάτω από την αυθαιρεσία του δεσποτισμού.

Ελπίζουμε ότι ο όντως ευλαβής και συνετός Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Κρητικός δεν θα πέσει σε παγίδα λόγω του άδολου του χαρακτήρα του και ότι οι άγιοι αρχιερείς δεν θα καταργήσουν τον θεσμό των Ιερών Ησυχαστηρίων.

Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ Ι. ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΩΝ

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
==============

Ημερίδα με θέμα: «Περί του Κανονισμού Ιδρύσεως και Λειτουργίας των Ιερών Ησυχαστηρίων» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012, στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Πεντέλης, υπό την αιγίδα της Συνοδικής Επιτροπής επί του Μοναχικού Βίου.

Μετά την τέλεση Ακολουθίας των Προηγιασμένων Δώρων στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης, που θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί του Μοναχικού Βίου, και ώρα 9.30 θα ακολουθήσει η έναρξη της Ημερίδας.

Προσφωνήσεις θα πραγματοποιήσουν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής.

Εισήγηση στην Ημερίδα θα κάνει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Κρητικός, Ηγούμενος του Ιερού Ησυχαστηρίου Αναστάντος Χριστού Πειραιώς, με θέμα: «Παρατηρήσεις και προτάσεις επί των προτεινομένων σχεδίων Κανονισμού περί Ιερών Ησυχαστηρίων».

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει διεξοδική συζήτηση κατ᾽ άρθρον επί του προτεινομένου Σχεδίου Κανονισμού Ιδρύσεως και Λειτουργίας των Ιερών Ησυχαστηρίων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την Ημερίδα θα κλείσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί του Μοναχικού Βίου.


ΠΗΓΗ:

Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment