Monday, March 12, 2012

ΛΙΑΝ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ


ΛΙΑΝ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΛΩΝ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==========


Λίαν ανησυχητικές είναι οι πληροφορίες του ρεπορτάζ του Εκκλησιαστικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Ρομφαία” αναφορικά με τη διαφαινομένη σύγκρουση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων με την Εκκλησία της Γεωργίας για την κυριότητα της Ιεράς Μονής του Σταυρού στα Ιεροσόλυμα.


Ο Μακαριότατος Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος επέλεξε να μη μιλήσει καθαρά για το θέμα. Προτίμησε να αναφερθεί σ' αυτό συνεσκιασμένα ίσως επειδή επιδιώκει να μην προκαταλάβει τις εξελίξεις με τη δημοσιοποίηση λεπτομερειών της διαφαινόμενης σύγκρουσης.


Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων κοντεύει να καταστεί "Ελέυθερη Κέρκυρα" εξ απόψεως δικαιοδοσιών.


Τα Πατριαρχεία Ρωσίας, Ρουμανίας και τώρα η Εκκλησία της Γεωργίας ζητούν να έχουν ανεξάρτητες δικαιοδοσίες από την τοπική Εκκλησία.


Πώς οικοδομούν άραγε αυτές οι επιδιώξεις την ενότητα της Εκκλησίας;


Τι να πούμε εμείς;


Απλά προσευχόμαστε αυτές οι διαμάχες για τα πρωτεία, τις δικαιοδοσίες, τους εθνοφυλετισμούς και τα δίπτυχα να μη διασαλεύσουν την ενότητα της Εκκλησίας.


Παραθέτουμε στη συνέχεια αποσπάσματα από το ρεπορτάζ του κ. Πολυγένη που μας έδωσαν αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ: “ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ”

Του κ. Αιμίλιου Πολυγένη

==========

Δριμύ κατηγορώ από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων για όλους εκείνους, που προσπαθούν να προκαλέσουν σύγκρουση στην Αγία Γη, χρησιμοποιώντας ως μέσο την Γεωργία.


Αφορμή υπήρξαν οι δηλώσεις του Προέδρου της Γεωργίας κ. Σαακασβίλι για συνομιλίες με το Ισραήλ, σχετικά με επιστροφή της Μονής του Σταυρού στην Εκκλησία της Γεωργίας.


Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr ο Πρόεδρος της Γεωργίας σε συνάντηση που είχε με στρατιώτες στο Γκόρι, δήλωσε ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα για την επιστροφή της Μονής Σταυρού στους Γεωργιανούς, κάτι που έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.


«Κατά τη πρώτη επίσκεψή μου στην Ιερουσαλήμ, έθεσα αυτό το αίτημα», προσθέτοντας ότι «πιστεύω το εν λόγω θέμα θα λυθεί ευνοϊκά, έτσι μετά από πολλούς αιώνες η Μονή θα ανήκει ξανά στην Γεωργία».


«Αυτό το μοναστήρι, είναι μέρος της ιστορίας μας, και πρέπει η Εκκλησία της Γεωργίας να το πάρει πίσω», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Σαακασβίλι.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος Γ΄ μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο Izrus, κατηγόρησε τις Γεωργιανές Αρχές για συνομιλίες με το Ισραήλ.


Να αναφερθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες Γεωργιανοί Αξιωματούχοι είναι σε συνομιλίες με το Κράτος του Ισραήλ, σχετικά με την επιστροφή του παλαιού Μοναστηριού του Σταυρού στα Ιεροσόλυμα.


Ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας ανέφερε ότι Γεωργία είναι, ένα εργαλείο των ξένων δυνάμεων που επιδιώκουν σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας.


Ερωτηθείς ο Πατριάρχης Θεόφιλος για τις δηλώσεις των Γεωργιανών Αξιωματούχων περί του Μοναστηριού, μεταξύ άλλων τόνισε: «Οι δεσμοί με την Εκκλησία της Γεωργίας είναι πολύ στενοί, είναι δεσμοί αιώνων τώρα. Ο Καθολικός Πατριάρχης επισκέφθηκε το Ισραήλ τον Φεβρουάριο. Όσο για τις δηλώσεις των Γεωργιανών Αξιωματούχων, δεν γνωρίζουμε τίποτα, καθώς και τι λένε στις διαπραγματεύσεις».


Επίσης ο Πατριάρχης αναφέρθηκε και στην ιστορία του μοναστηριού, υπογραμμίζοντας ότι «η Μονή του Σταυρού ιδρύθηκε από Γεωργιανούς. Όμως η εν λόγω μονή ανήκει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων πάνω από 300 χρόνια, όταν δυστυχώς, έπεσε σε παρακμή».


«Προσπαθούμε να το διατηρήσουμε. Εντός της Μονής υπάρχει μια βιβλιοθήκη με βιβλία και αρχαία χειρόγραφα και πολλά άλλα κειμήλια. Φυσικά οι Αρχές της Γεωργίας θα θέλουν να αποκτήσουν το μοναστήρι, ως ένα σύμβολο της παρουσίας τους στους Αγίους Τόπους, η οποία άρχισε πριν 16 αιώνες», πρόσθεσε ο κ. Θεόφιλος.


Σε ερώτηση για τυχόν διαπραγματεύσεις της Γεωργίας με το Ισραήλ, σχετικά με την επιστροφή της Μονής, αλλά και αν αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη ο Πατριάρχης τόνισε:


«Είναι λυπηρό ότι, οι γεωργιανές αρχές χωρίς να το συνειδητοποιούν, έχουν γίνει ένα εργαλείο στα χέρια τρίτων δυνάμεων… δεν υπάρχει καμία άλλη εξήγηση πάνω στο θέμα! Επιδιώκουν σύγκρουση μεταξύ του Πατριαρχείου και των αρχών του Ισραήλ. Αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια, που θέλουν να προκαλέσουν ένα σκάνδαλο από το μηδέν».


Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης σημείωσε ότι «αυτό συμβαίνει από καιρό σε καιρό, συχνά βασίζονται σε ασαφείς λόγους παρόμοιους με τους τώρα. Όμως δεν θα πω ποιοι είναι αυτοί….».


«Αυτές οι δυνάμεις που ενδιαφέρονται για την επιστροφή της Μονής, επιλέγουν τα αδύνατα σημεία των διαφόρων πλευρών, και τους χρησιμοποιούν για να σπάσουν την υπάρχουσα ισορροπία στην Αγία Γη», σημείωσε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων.



ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment