Friday, March 2, 2012

ΓΙΑΤΙ ΣΙΩΠΑ Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ;













ΓΙΑΤΙ ΣΙΩΠΑ Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Σε όσα πολύ ορθά καταγράφει το ιστολόγιο “Θρησκευτικά” αναφορικά με τον εξανδραποδισμό του μαθήματος των θρησκευτικών από την ομάδα Γιαγκάζογλου, Π. Βασιλειάδη, Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και των ΚΑΙΡΟΣκόπων να προσθέσουμε τις ακόλουθες παρατηρήσεις.

Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ
__________

Η πρώτη αφορά την απαράδεκτη σιωπή της Ιεραρχίας πλην ενίων άξιων κάθε επαίνου περιπτώσεων.

Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν περισσότεροι βουλευτές που ενδιαφέρονται για τον ορθόδοξο και υποχρεωτικό χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών από ότι ιεράρχες.

Μια άλλη απαράδεκτη κατάσταση είναι η ακατανόητη σιωπή των ηγετών του αντιοικουμενιστικού αγώνα.

Ο π. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΖΗΣΗΣ
__________

Ο π. Θεόδωρος Ζήσης έδωσε στη δημοσιότητα μέσω του κ. Μαρκά επιστολή - φωτιά εναντίον του κ. Ανδριόπουλου, επειδή θεώρησε ότι θίγεται ο ίδιος και το έργο του.

Για το μάθημα των θρησκευτικών όμως είναι “ιχθύος αφωνότερος και βατράχου απραγότερος.”

Εριξε βέβαια κάποιες μπαλωθιές στον αέρα, χωρίς ποτέ να κατονομάζει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον κ. Γιαγκάζογλου, αλλά αυτό το έκανε κατόπιν της έκφρασης της απογοήτευσής μας για την απαράδεκτη σιωπή του.

Ο π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ
__________

Ακόμη χειρότερα! Ο π. Γεώργιος Μεταλληνός συμμετείχε σε συνέδριο με τον “κακό δαίμονα” του μαθήματος των θρησκευτικών κ. Σταύρο Γιαγκάζογλου.

Και οι δύο σεβαστοί μας πατέρες επαίρονται συχνά για τους προσωπικούς τους άθλους εναντίον των μοντερνιζόντων θεολόγων στο παρελθόν, χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα για να αντιμετωπίσουν τους σημερινούς κινδύνους. Περιορίζονται απλά να ρίχνουν στον αέρα μπαλωθιές για να διασκεδάσουν την πικρία μας για τη σιωπή τους.

ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΑ
__________

Τα νέα προγράμματα σπουδών στοχεύουν πρώτιστα να εμπεδώσουν τον “λαικό οικουμενισμό” και τον συγκρητισμό.

Πώς γίνεται να ηγούνται του αγώνα εναντίον του Οικουμενισμού και να αδιαφορούν για τη μετατροπή του μαθήματος των θρησκευτικών σε οικουμενιστικό - συγκρητιστικό;

Δεν συνιστά κραυγαλέα ασυνέπεια η στάση τους;

ΤΕΡΜΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ ΦΑΙΔΡΟΤΗΤΕΣ
______

Καιρός να αφήσουν κατά μέρος της φαιδρότητες για την αναζήτηση του νέου Καποδίστρια και την αναφορά σε εκτός τόπου και χρόνου θέματα.

Αναμένουμε να τοποθετηθούν στα θέματα που απασχολούν την Εκκλησία σήμερα με συγκεκριμένες ονομαστικές καταγγελίες εναντίον των πρωτεργατών της αλλοίωσης του ορθόδοξου χαρακτήρα των θρησκευτικών.

Παραθέτουμε στη συνέχεια το σχόλιο του ιστολογίου “Θρησκευτικά” που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΚΟ

Του ιστολόγιου “Θρησκευτικά”
===============

Τα νέα προγράμματα σπουδών για τα Θρησκευτικά Δημοτικού και Γυμνασίου που εφαρμόζονται ήδη πιλοτικά φέτος σε κάποια σχολεία μετατρέπουν το μέχρι σήμερα ορθόδοξο χριστιανικό μάθημα σε θρησκειολογικό.

Η σε βάθος ανάγνωση των νέων προγραμμάτων αποκαλύπτει όχι απλώς την εγκατάλειψη ουσιωδών στοιχείων της Αγίας Γραφής και της Ορθόδοξης Πατερικής Θεολογίας αλλά και την προσέγγιση των θρησκειών του κόσμου μέσα από ένα πρίσμα και μία «λογική» καθαρά συγκρητιστική.

Οι Θεολόγοι που συνέταξαν τα προγράμματα αυτά προσπαθούν τώρα να πείσουν για την αναγκαιότητά τους όλους τους Θεολόγους της Ελλάδος.

Διακηρύσσουν προς όλους ότι τα νέα προγράμματα διατηρούν δήθεν το χριστιανικό χαρακτήρα του μαθήματος και απλώς κάνουν ένα «άνοιγμα» στις άλλες θρησκείες, απαραίτητο δήθεν για την πολυπολιτισμική κοινωνίας μας!

Την κύρια ευθύνη για τη ριζική αλλοίωση του χριστιανικού μαθήματος των Θρησκευτικών φέρει ασφαλώς ο Σύμβουλος Θεολόγων του καταργηθέντος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και μετονομασθένος Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Σταύρος Γιαγκάζογλου, ο οποίος υπήρξε από ετών εισηγητής της αλλαγής αυτής, την οποία ένθερμα υποστήριζε με άρθρα του και τώρα υλοποίησε με το νέο πρόγραμμα σπουδών.

Ο ίδιος μαζί με πρόθυμους συνεργάτες Θεολόγους, μέλη κυρίως του συνδέσμου ΚΑΙΡΟΣ, προχώρησε στην αλλαγή του περιεχομένου του θρησκευτικού μαθήματος σε Δημοτικό και Γυμνάσιο. Παρόμοια αλλαγή ετοιμάζεται και για το Λύκειο.

Δεν αρκούνται όμως μόνο στην αλλαγή αυτή οι νεωτεριστές Θεολόγοι. Σε όποια περιοχή της Ελλάδος βρίσκουν πρόθυμους Σχολικούς Συμβούλους Θεολόγων συμμετέχουν σε ημερίδες και συναντήσεις με μοναδικό στόχο την προώθηση του νέου προγράμματος σπουδών.

Τέτοια συνάντηση έγινε ήδη στην Κρήτη με πρωτοβουλία του εκεί Σχολικού Συμβούλου Θεολόγων Γεώργιου Στριλιγκά και κύριο ομιλητή τον Σταύρο Γιαγκάζογλου, ο οποίος την ερχόμενη εβδομάδα θα μιλήσει στους Θεολόγους Καρδίτσας και Τρικάλων, καλεσμένος αυτή τη φορά από τον εκεί υπεύθυνο Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων Δημήτριο Φύκα.

Προφανώς και εκεί, όπως και στην Κρήτη, θα γίνει προσπάθεια καθησυχασμού των Θεολόγων εκπαιδευτικών και προετοιμασίας τους για την αδιαμαρτύρητη αποδοχή του νέου προγράμματος σπουδών.

Πιθανότατα και εκεί θα ακολουθήσει ένα «αντικειμενικό» ρεπορτάζ που θα μιλάει για την μεγάλη επιτυχία της συνάντησης και την προθυμία όλων των Θεολόγων να συμβάλουν στην ανανέωση του μαθήματος των Θρησκευτικών που γίνεται με το νέο πρόγραμμα σπουδών.

Μπροστά σε μια τέτοια απόπειρα προώθησης του νέου προγράμματος για τα Θρησκευτικά ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Οι Θεολόγοι των σχολείων πρέπει να μελετήσουν μόνοι τους το νέο Πρόγραμμα σπουδών (υπάρχει στο «Ψηφιακό Σχολείο») για να αντιληφθούν το μέγεθος της αλλοίωσης του μαθήματος.

Ας μην πείθονται εύκολα σε διαβεβαιώσεις Συμβούλων, οι οποίοι κοιτούν πώς να «περάσουν» στους Θεολόγους των σχολείων το πρόγραμμα σπουδών που ετοίμασαν οι ίδιοι.

Οι Θεολόγοι εκπαιδευτικοί, αφού λάβουν γνώση του προγράμματος από προσωπική μελέτη, οφείλουν, όχι μόνο να ασκήσουν κριτική σε αυτό συντάσσοντας σχετικά κείμενα, αλλά και να ενεργήσουν παντοιοτρόπως ώστε να μην «προχωρήσει» η εφαρμογή του στην πράξη.

Τέλος, Σχολικοί Σύμβουλοι που έχουν κατά το παρελθόν δώσει δείγματα ορθόδοξης γραφής και αντίστασης στα σχέδια μετατροπής του μαθήματος των Θρησκευτικών σε θρησκειολογικό και τώρα οφείλουν να κινηθούν με κάθε πρόσφορο τρόπο, και σε υπηρεσιακό επίπεδο, ώστε να γίνει σαφές στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ότι το νέο πρόγραμμα σπουδών δεν θα εφαρμοστεί στα ελληνικά σχολεία, επειδή το περιεχόμενό του αντιβαίνει σε βασικές αρχές της Ορθόδοξης Θεολογίας και συγκρούεται με στοιχειώδεις κανόνες παιδαγωγικής που αφορούν στη θρησκευτική αγωγή των μαθητών.

Τη στιγμή που πολιτικά πρόσωπα, βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου ασχολούνται εκτενώς με το θέμα και ζητούν με παρεμβάσεις τους στη Βουλή τη διατήρηση χριστιανικού ορθόδοξου μαθήματος Θρησκευτικών, είναι οδυνηρό να βλέπουμε στο χώρο των Θεολόγων αδράνεια ή αδιαφορία απέναντι στη σχεδιαζόμενη προώθηση θρησκειολογικού μαθήματος, η οποία συντελείται δυστυχώς με κύρια ευθύνη Θεολόγων!


ΠΗΓΗ:

Θρησκευτικά

No comments:

Post a Comment