Friday, March 9, 2012

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ


ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Σπάνια - σχεδόν ποτέ - δεν αναφέρομαι στα συνεχή Συνέδρια, Ημερίδες, Συμπόσια και δείπνα που διοργανώνονται ασταμάτητα ανά την Ελληνική επικράτεια και επέκεινα επί παντός του επιστητού.

Για να είμαι ειλικρινής με τους αναγνώστες όταν δω πρόσκληση για Ημερίδες και συνέδρια, όχι απλά τις αντιπαρέρχομαι, αλλά μονολογώ: Και άλλη Ημερίδα; Τι θυμήθηκαν αυτή τη φορά;

Οπως τα πολυαρχιερατικά συλλείτουργα κατάντησαν και οι Ημερίδες.

Μητροπόλεις, Σύνδεσμοι, Μονές, Ενορίες, Σωματεία, Ακαδημίες, Ινστιτούτα, Σχολές και δεν συμμαζευόμαστε διοργανώνουν δεκάδες Ημερίδες συνεχώς.

Θα μου πείτε: Καλά και ποιο είναι το κακό;

Για το κακό δεν ξέρω, αλλά για την ωφέλεια έχω ζωηρές αμφιβολίες.

Δεν είναι ότι έχω αντιρρήσεις επί της ουσίας, αλλά για το γεγονός ότι έχουν καθιερωθεί ως τρόπος κηρύγματος.

Τις βλέπω μάλλον εκδήλωση εκκοσμίμευσης παρά προσπάθεια κηρύγματος που γίνεται εφικτό με μια ομιλία από ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους.

Σε κάθε περίπτωση στην προκειμένη περίπτωση δεν θα αποφύγω τον πειρασμό να παρουσιάσω το θέμα της Ημερίδας που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας, επειδή με ενδιαφέρει και με προβληματίζει ιδιαίτερα.

Ομολογώ την παντελή άγνοιά μου για το ζήτημα αλλά και τον βαθύ προβληματισμό μου για το θέμα των μεταμοσχεύσεων.

Περιττόν να τονίσω ότι στερούμαι πάμπαν τις ιατρικές επιστημονικές γνώσεις για να μιλήσω για το θέμα, αλλά ως Χριστιανός Ορθόδοξος θέλω να ξέρω ποια είναι η αλήθεια για το θέμα των μεταμοσχεύσεων.

Πρόσεξα από τον κατάλογο των ομιλητών και τα θέματα που θα αναπτύξουν ότι πρόκειται μάλλον για Ημερίδα επιστημόνων και κληρικών που αντιτίθενται στις μεταμοσχεύσεις.

Γιατί θεωρήθηκε άσκοπο να ακουστούν και οι απόψεις ανθρώπων όπως είναι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, ή ο κ. Μπαλογιάννης, ή ο κ Νανάς;

Νομίζω ότι θα δινόταν η δυνατότητα σε όσους θα παρευρεθούν στο συνέδριο να σχηματίσουν πιο ολοκληρωμένη άποψη για το θέμα.

Σε κάθε περίπτωση δεν κρύβω ότι αναμένω πάνω από όλα την εισήγηση του κορυφαίου και ευλαβέστατου επιστήμονα κ. Κωνσταντῖνου Καρακατσάνη, Καθηγητή τῆς Πυρηνικῆς Ἰατρικῆς τοῦ Α.Π.Θ., μέ θέμα: «Ἡ ἐπινόηση τοῦ ἐγκεφαλικοῦ θανάτου, λόγοι, ἀσυνέπειες καί ἀντιφάσεις καί συνέπειες».

Για τον κ. Καρακατσάνη έχω ακούσει τα πιο καλά λόγια - και για την ευσέβεια και για τον δείκτη της νοημοσύνης του - από τον μακαριστό Γέροντα Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο.

Γι’ αυτό ανυπομονώ να ακούσω ποια επιχειρήματα θα παραθέσει εναντίον του λεγόμενου “εγκεφαλικού θανάτου”.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στην Ημερίδα και εύχομαι προπαντός να διαφωτίσει το πλήρωμα της Εκκλησίας και την Ιεραρχία με τις εισηγήσεις και με τα συμπεράσματα των ομιλητών της.

*****

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, ΒΟΥΛΑΣ,
ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ και ΒΑΡΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:

«ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ
Ο ΛΕΓΟΜΕΝΟΣ “ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ”»;

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Συνεδριακό Κέντρο «ATTIKA CENTRE»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΟΣ
============

Ὥρα 11:15 Ἐναρκτήριος Προσευχή καί Χαιρετισμός ἀπό τόν Σεβ. Μητροπολίτην κ. Παῦλον

Ὥρα 11:30 Εἰσήγησις ἀπό τόν κ. Ἀθανάσιον Ἀβραμίδην, Καρδιολόγον, Ὁμότιμον Καθηγητήν Παθολογίας τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν, μέ θέμα: «Ὁ λεγόμενος ἐγκεφαλικός θάνατος εἶναι πραγματικός θάνατος;»

Ὥρα 11:50 Εἰσήγησις ἀπό τόν κ. Κωνσταντῖνον Καρακατσάνην, Καθηγητήν τῆς Πυρηνικῆς Ἰατρικῆς τοῦ Α.Π.Θ., μέ θέμα: «Ἡ ἐπινόηση τοῦ ἐγκεφαλικοῦ θανάτου, λόγοι, ἀσυνέπειες καί ἀντιφάσεις καί συνέπειες».

Ὥρα 12:10 Εἰσήγησις ἀπό τόν κ. Ἐμμανουήλ Παναγόπουλον, Ἄν. Ἐπίκουρον Καθηγητήν τῆς Χειρουργικῆς τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν, μέ θέμα: «Διασώζεται ὁ ἐγκεφαλικός θάνατος;»

Ὥρα 12:30 Διάλειμμα

Ὥρα 13:00 Εἰσήγησις ἀπό τόν Αἰδεσ. Πρωτοπρεσβύτερον π. Στέφανον Στεφόπουλον, τῆς Ἱ. Μητροπ. Χαλκίδος , μέ θέμα: «Ἐγκεφαλικός θάνατος. Πώς μία καινοφανής θεωρία, ἀναιρεῖ τήν ἱερότητα τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου».

Ὥρα 13:20 Εἰσήγησις ἀπό τόν Αἰδεσ. Πρωτοπρεσβύτερον π. Κωνσταντῖνον Στρατηγόπουλον, τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Γλυφάδας, μέ θέμα: «Δείγματα ἑρμηνευτικῆς καί Πατερικῆς προσεγγίσεως, ἀναιρετικά τῆς ἐννοίας τοῦ ἐγκεφαλικοῦ θανάτου».

Ὥρα 13:40 – 15:00 Συζήτησις καί πoρίσματα.

Ὥρα 15:00 Λῆξις Ἡμερίδος


ΠΗΓΗ:

axrhstou.blogspot.com

No comments:

Post a Comment