Thursday, March 8, 2012

ΕΚΛΟΓΗ ΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΔΥΟ ΝΕΩΝ ΒΟΗΘΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ



Η ΕΚΛΟΓΗ ΜΕΤΑ ΣΟΒΑΡΩΝ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΔΥΟ ΝΕΩΝ ΒΟΗΘΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΑΝΑΠΤΕΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΚΥΟΦΟΡΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=================


Γράφουν σε ρεπορτάζ τους οι κ. Νίκος Παπαχρήστου και κ. Αντώνης Τριανταφύλλου στον “Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ” αναφορικά με την εκλογή δύο νέων βοηθών επισκόπων του Αρχιεπισκόπου:

“Στην εκλογή δυο νέων βοηθών επισκόπων που θα υπάγονται στη δικαιοδοσία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών προχώρησε σήμερα η Ιεραρχία. Νέος Επίσκοπος Σαλώνων εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Αβραμιώτης, γενικός διευθυντής της ΕΚΥΟ με 48 ψήφους. Νέος Επίσκοπος Θαυμακού εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Μπιζαούρτης, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη με 37 ψήφους.

Νωρίτερα και πριν τελικά διεξαχθούν οι δυο ψηφοφορίες για την ανάδειξη των νέων βοηθών επισκόπων, έγινε συζήτηση για το αν θα έπρεπε το σώμα της Ιεραρχίας να προχωρήσει στις εκλογές. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε και ένα διάστημα ζωηρών διαλόγων. Τελικά, αποφασίστηκε να διεξαχθεί ψηφοφορία με ερώτημα αν πρέπει το σώμα της Ιεραρχίας να προχωρήσει στις εκλογές.

Σε αυτή βρέθηκαν 33 θετικές ψήφοι, 31 αρνητικές, καθώς και 9 λευκά ψηφοδέλτια. Το άθροισμα των αρνητικών και των λευκών ψήφων υπερτερούσε των θετικών με αποτέλεσμα να ζητηθεί η συδρομή του νομικού συμβούλου της Εκκλησίας για το αν τα «όχι» και τα λευκά δημιουργούν πρόβλημα για την έγκριση της διεξαγωγής των εκλογών. Τελικά, μετά τις απαραίτητες διευκρινήσεις, αποφασίστηκε να διεξαχθεί η ψηφοφορία για την ανάδειξη των νέων βοηθών επισκόπων.”

ΛΙΑΝ ΑΣΤΟΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Η ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΔΥΟ ΝΕΩΝ ΒΟΗΘΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ
______________
Θλιβόμαστε επειδή η χειροτονία βοηθών επισκόπων έχει προσλάβει διαστάσεις επιδημίας παρόλον ότι πρόκειται για αντικανονικότατο εκκλησιολογικά και κανονικά θεσμό.

Οχι μόνον δεν βρήκαν τρόπο οι ιεράρχες μας να καταργήσουν με δεσμευτική απόφαση τους τον αντικανονικό αυτό θεσμό, αλλά προσέθεσαν στους υπάρχοντες δεκάδες επισκόπους ακόμη δύο.

Η ΠΑΡΗΓΟΡΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ
___________

Υπάρχει όμως και η παρήγορη πλευρά του θέματος. Για πρώτη ίσως φορά - η ορθότητα της χειροτονίας βοηθών επισκόπων τίθεται σε τόσο μεγάλη διαμφισβήτηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ιεραρχία προχώρησε σε εκλογές βοηθών επισκόπων με μια μόνον ψήφο διαφορά των εγκύρων ψηφοδελτίων και ύστερα από παρατεταμένη και έντονη συζήτηση.

Xρειάστηκε μάλιστα να επικαλεστούν τη συνδρομή του νομικού σύμβουλου της Εκκλησίας για να προχωρήσει η διαδικασία, αφού το άρθροισμα των αρνητικών και των λευκών ψήφων και της άκυρης ψήφου υπερέβαιναν κατά πολύ τις ψήφους αυτών που ήθελαν να προσχωρήσει η διαδικασία εκλογής δύο νέων βοηθών επισκόπων.

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΟΙ ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΝΤΕΣ
______________
Δεν γνωρίζω τους νεοεκλεγέντες επισκόπους και δεν έχω τι το θετικό ή το αρνητικό να γράψω για το πρόσωπό τους, αλλά βεβαίως είμαι σφοδρότατα ενάντιος στη χειροτονία βοηθών επισκόπων επειδή καταρρακώνει την περί επισκόπου ως πνευματικού νυμφίου διδασκαλία της Εκκλησίας και παραβαίνει πληθώρα σχετικών κανόνων Οικουμενικών Συνόδων.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΚΝΥΤΟ Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΥΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
__________

Υπάρχει όμως και μια άλλη διάσταση του θέματος.

Υπό τις ενεστώσες συνθήκες της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης η Ιεραρχία θεώρησε ότι δεν είχε κάτι πιο σοβαρό να κάνει παρά να προσθέσει στις δεκάδες ήδη που υπάρχουν δύο νέους επισκόπους, οι οποίοι φυσικά θα αμείβονται με μεγαλύτερο μισθό.

ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΒΑΣΙΜΑ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΟΗΘΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ
_____________

Χαίρομαι ιδιαίτερα επειδή τόσοι πολλοί ιεράρχες είπαν ένα κάθετο όχι στην επισκοποίηση και άλλων βοηθών επισκόπων, οι οποίοι άμεσα ή έμμεσα υπερβαίνουν αυτούς που ήθελαν να διαπράξουν την παρανομία.

Ας ελπίσουμε ότι οι διαφωνήσαντες το έκαναν, όχι για λόγους αντιπολιτευτικούς προ τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά για λόγους θεολογικούς και για λόγους αρχής.

Ας ελπίσουμε επίσης ότι, αφού στην πράξη οι διαφωνούντες με τη χειροτονία βοηθών επισκόπων είναι περισσότεροι των υποστηρικτών τους, θα φέρουν λίαν προσεχώς το θέμα στη Σύνοδο της Ιεραρχίας για να ληφθεί δεσμευτική απόφαση η οποία να απαγορεύει εφεξής τη χειροτονία νέων βοηθών επισκόπων.

No comments:

Post a Comment