Saturday, April 30, 2011

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

========


Αρχιμ. Ιωάννου Κωστώφ, Τα ίχνη του Θεού, Από τον Προτεσταντισμό στην Ορθοδοξία, Αθήνα 2011, σσ. 133.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===============


Η απολογητική είναι το πάθος - ευλογημένο πάθος - του Αρχιμ. Ιωάννη Κωστώφ. Για δεκαετίες τώρα αποδελτιώνει τεράστιο υλικό σε κάθε τομέα της απολογητικής.


Αυτή τη φορά στρέφει το ενδιαφέρον του στην επιστροφή αιρετικών ή αλλόθρησκων στην Ορθοδοξία. Στο συγκεκριμένο βιβλίο - το πρώτο της σειράς “Μεταστροφές”- ο καλός συγγραφέας αναφέρεται στη μεταστροφή Προτεσταντών. Διευκρινίζουμε ότι έχουμε να κάνουμε για μεταστροφή - όχι επιστροφή - στην Ορθοδοξία. Δηλαδή όχι για Προτεστάντες που γεννήθηκαν Ορθόδοξοι και απεστάτησαν από την αληθινή πίστη και ακολούθως επανήλθαν στην Ορθοδοξία, αλλά για ανθρώπους που γεννήθηκαν στην προτεσταντική πλάνη και επανήλθαν στην Ορθοδοξία την αιώνια πνευματική πατρίδα κάθε ανθρώπινης ψυχής. Γι’ αυτό και - πολύ ορθά- ο π. Ιωάννης προκρίνει τον όρο μεταστροφές και όχι επιστροφές στην Ορθοδοξία.


Το βιβλίο αναφέρεται σε διάφορες περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι γνώρισαν την αλήθεια ξεκινώντας ως Προτεστάντες, ως μέλη αιρετικών παραφυάδων στην Ελλάδα, στην Αφρική, στη Ρωσία, στην Κορέα, στην Ινδία. Ορισμένοι από αυτούς πριν καταλήξουν στην Εκκλησία θήτευσαν στο Βουδισμό, στον Ινδουισμό, κτλ. αλλά τελικά ο καλός Θεός τους οδήγησε στην Ορθοδοξία.


Θα σταθούμε για λίγο στην περίπτωση του μοναχού Αβελ, ο οποίος ανήκει στη συνοδεία του π. Ιωάννη και του οποίου η μεταστροφή στην Ορθοδοξία περιγράφεται με λεπτομέρειες σε όλα της τα στάδια. Ξεκίνησε από μια ακραία προτεσταντική αίρεση, στην οποία ανήκε η οικογένειά του, και σήμερα με τη χάρη του Θεού είναι μοναχός της συνοδείας του π. Ιωάννη.


Με συγκίνησε ιδιαίτερα η περίπτωσή του ως εναγώνια προσπάθεια ανεύρεσης της αλήθειας, αλλά και με γοήτευσε το γνήσιο ποιητικό τάλαντο της ευαίθητης καρδίας του, που μας χάρισε στίχους όπως το ποίημα


Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ

=======

Ο Χριστός ανελήφθη

και οι ανά τους

αιώνες μαθητές Του

κοιτάζουν τα πουλιά

που πετούν σε

σχήμα Σταυρού

μεσ’ τον ουρανό της καρδιάς τους...


Η Βασιλεία του Θεού

μέσα μας...!




No comments:

Post a Comment