Saturday, April 16, 2011

Ο ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ











Ο ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙ
ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========

Ο Εκκλησιαστικός Ρωσικός ιμπεριαλισμός της λεγόμενης “Τρίτης Ρώμης” - που τελευταία λανσάρεται ως “Αγία Ρωσία” - κάνει θραύση.

Ο όρος “Αγία Ρωσία” ήταν σε χρήση από αιώνες, αλλά πρόσφατα ξανάρθε στην επιφάνεια για να καλύψει τους ιμπεριαλιστικούς οραματισμούς της Ρωσικής Εκκλησίας που είναι πειθήνιο όργανο της πολιτικής του Ρωσικού κράτους.

Δυστυχώς πολλοί αρέσκονται να εθελοτυφλούν μπροστά στη στυγνή πραγματικότα που αντιμετωπίζουμε.

Ο πολυπράγμων Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ - γνωστός και ως “golden boy” του Πατριαρχείου Ρωσίας Ιλαρίων - προσπαθεί να προσδώσει ορθόδοξη χροιά στον απροκάλυπτο ιμπεριαλισμό του Πατριαρχείου Ρωσίας.

Προσπαθεί να πείσει όλους ότι δεν είναι πια της μόδας να χρησιμοποείται ο όρος “Τρίτη Ρώμη”. Ισχυρίζεται ότι το Πατριαρχείο Ρωσίας δεν έχει σκοπό να αποκτήσει παγκόσμια εκκλησιαστική κυριαρχία.

Τα πράγματα όμως βοούν εκκωφαντικά για το αντίθετο.

Οπου πηγαίνουν Ρώσοι μετανάστες το Πατριαρχείο Ρωσίας θέλει να επεκτείνει την εκκλησιαστική δικαιοδοσία του.

Μια πρακτική δυστυχώς που ακολουθεί και η Εκκλησία της Ρουμανίας τα τελευταία χρόνια.

Ακόμη και στη Βασιλεύουσα προσπαθεί να επεκταθεί το ρωσικό εκκλησιαστικό
imperium!!!

Υπάρχουν, είπε ο Πατριάρχης Ρωσίας Κύριλλος, λιγότεροι από 3,000 Ρωμηοί στην Πόλη, ενώ υπάρχουν περισσότεροι από 10,000 Ρώσοι που χρειάζονται τους δικούς τους ιερείς και ναούς.!!!

Γιατί άραγε; Γιατί δεν εκκλησιάζονται στις πολυάριθμες ερειπωμένες εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης;

Πριν εγκατασταθώ στην Αστόρια - προ δωδεκαετίας - κατοικούσα στην περιοχή Sunnyside, όπου υπάρχει σε λειτουργία ορθόδοξος ναός του Αγίου Νικολάου. Εκεί εφημέρευε πρεσβύτης στην ηλικία και προπαντός στην ευσέβεια Ρουμάνος κληρικός και πολλοί Ελληνες ορθόδοξοι της περιοχής εκκλησιάζονταν στο ναό παρόλον ότι οι ακολουθίες και η θεία λειτουργία τελούντο στα Ρουμανικά. Γιατί άραγε δεν μπορούν να κάνουν και οι Ρώσοι μετανάστες στην Κωνσταντινούπολη το ίδιο;

Και ενώ ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων προσπαθεί να πείσει ότι οι ιμπεριαλιαστικοί οραματισμοί της λεγόμενης “Τρίτης Ρώμης” έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί αποκαλύπτει έμμεσα τις πραγματικές προθέσεις του Ρωσικού Πατραρχείου όταν αναφέρεται πιο συγκεκριμένα στους ανά την Οικουμένη σχεδιασμούς του.

Δημιουργεί αλγεινεστάτη εντύπωση λ.χ. ότι μέχρι την Ταιβάν θέλει να επεκτείνει τις φιλοδοξίες του το Ρωσικό Πατριαρχείο. Παρόλον ότι εκεί έχει αρχίσει ιεραποστολική προσπάθεια το Οικουμενικό Πατριαρχείο τώρα με τη δικαιολογία ότι πήγαν Ρώσοι μετανάστες και χρειάζονται δικό τους ιερέα, το Πατριαρχείο Ρωσίας προσπαθεί να βάλει πόδι ακόμη και στην Ταιβάν.!!!

Οι Τούρκοι, από την άλλη, τυφλωμένοι από το φονικό τους πάθος εναντίον των Ρωμηών, υποβοηθούν τους Ρώσους να ασκούν κάθε είδους επιρροή, ενώ αντίθετα παρεμβάλλουν κάθε είδους προσκόμματα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στους Ελληνες κληρικούς.

Η αίρεση του εθνοφυλετισμού - όπως εκπροσωπείται σήμερα κυρίως από το Πατριαρχείο Ρωσίας και τελευταία και από το Πατριαρχείο Ρουμανίας - δεν αφήνει πολλές ελπίδες για αίσια λύση του προβλήματος.

Ολοι οι Ελληνες και όσοι άλλοι Ορθόδοξοι δεν θέλουν να δουν την εθνοφυλετική αίρεση να απλώνει τα πλοκάμια της παντού πρέπει να σταθούμε αρωγοί του Οικουμενικού Πατριαρχείου επειδή διαφορετικά η Ορθόδοξη Εκκλησία θα δοκιμαστεί σκληρά με απρόβλεπτες συνέπειες για την ενότητά Της.

Οι πνεύμονες που δίνουν τη δυνατότητα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να αναπνέει είναι οι λεγόμενες “Νέες χώρες”, η ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης, το Αγιον Ορος και η Ελληνική Διασπορά.

Γι’ αυτό η προσπάθεια ανατροπής του εκκλησιαστικού καθεστώτος των εν Ελλάδι επαρχιών του Οικουμενικού Θρόνου ή η ανακήρυξη αυτοκεφαλίας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής υποβοηθεί αφάνταστα το στραγγαλισμό του Πατριαρχείου αλλά και τη γιγάντωση του Ρωσικού εθνοφυλετισμού.

Παραθέτουμε στη συνέχεια το άρθρο της “Καθημερινής” που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****

ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
============

Όπως φαίνεται μέσα από μια σειρά τηλεγραφημάτων που φέρνει στο φως η «Κ», το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε εκφράσει επανειλημμένα στους Αμερικανούς την ανησυχία του για τις φιλοδοξίες της Ρωσικής Εκκλησίας.

«Τόσο ο ίδιος ο Πατριάρχης όσο και εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική εκφράζουν ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία για τις προσπάθειες της Ρωσίας να μεταφερθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο στη Μόσχα», έγραφε στις αρχές Ιουλίου του 2009 ο Αμερικανός πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη.

Η παρατήρηση Ερντογάν

Αποκαλυπτικά για τη θέση της Τουρκίας στο ζήτημα αυτό είναι όσα είχαν ειπωθεί στη Θεσσαλονίκη, τον Μάιο του 2006, μεταξύ της τότε υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη και του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η υπουργός αναφερόμενη στο ανοιχτό θέμα του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου κατέληξε λέγοντας πως η παρουσία του Πατριαρχείου είναι σίγουρα ένα "συν" για την Τουρκία, δεδομένου του ηγετικού του ρόλου στον κόσμο της Ορθοδοξίας.

Σύμφωνα με το εμπιστευτικό τηλεγράφημα 06ANKAPA2597, o Τούρκος πρωθυπουργός της απάντησε πως κάποιοι στη Μόσχα άλλα και αλλού δεν έχουν την ίδια άποψη.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2008, και ενώ ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είχε πει σε Αμερικανούς αξιωματούχους πως οι σχέσεις με τη Ρωσική Εκκλησία είχαν βελτιωθεί, παρουσιάστηκαν κάποιες νέες προκλήσεις.

Ο τότε Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος σε μια ιδιωτική συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Κίεβο ζήτησε να διορισθούν Ρώσοι ιερείς τόσο στο ρωσικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης όσο και στη ρωσική πρεσβεία της Άγκυρας.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα 08ISTANBUL595, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αρνήθηκε και τα δύο αιτήματα με τη δικαιολογία πως οι Ρώσοι διπλωμάτες θα μπορούσαν να παρακολουθούν τη λειτουργία στη ρωσική εκκλησία του Καρακόι στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως, όμως, εξήγησε αργότερα σε Αμερικανούς αξιωματούχους, ο λόγος ήταν άλλος: «Δεν επρόκειτο να είναι απλά δύο κληρικοί αλλά θα χρησιμοποιούσαν το διπλωματικό τους κύρος και τη θρησκεία τους για άλλους λόγους και με ένα πνεύμα ιμπεριαλισμού και επεκτατισμού της Ρωσικής Εκκλησίας».

Ο απώτερος στόχος τους -όπως φοβόταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης- ήταν κάποια στιγμή να μεταφερθεί η διοίκηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Μόσχα.

Και σε εκείνη τη δεδομένη στιγμή το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν ιδιαίτερα ευάλωτο σε τέτοιου είδους χειρισμούς, καθώς είχε να αντιμετωπίσει μια σειρά από θέματα με την τουρκική κυβέρνηση.

Οι Ρώσοι κληρικοί

Με τη διαδοχή του Κυρίλλου στο Πατριαρχείο της Ρωσίας στα τέλη του 2008, η Ρωσική Εκκλησία ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια επαναπροσέγγισης της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον Μεχμέτ Γκορμέζ, τον τότε αντιπρόεδρο της «Ντιγιανέτ», μέχρι τότε η Ρωσική Εκκλησία δεν λειτουργούσε πλήρως στην Κωνσταντινούπολη εξαιτίας της ηγεμονίας του Πατριαρχείου.

Όπως σχολίαζε, ο ίδιος ήταν θετικός στην προσπάθεια της Ρωσικής Εκκλησίας να ελευθερωθεί από αυτή την ηγεμονία.

Όπως αποκαλύπτει επίσης το ίδιο τηλεγράφημα, και το τουρκικό κράτος παρείχε σε διάφορες περιστάσεις ευνοϊκή μεταχείριση στους Ρώσους κληρικούς.

Ο Αμερικανός πρόξενος σημειώνει μάλιστα πως ενώ οι Ρώσοι ιερείς που έρχονται να λειτουργήσουν στη ρωσική εκκλησία δεν αντιμετωπίζουν ποτέ πρόβλημα με τη βίζα τους, οι Έλληνες κληρικοί μπορούσαν (μέχρι εκείνη τη δεδομένη στιγμή) να πάρουν μόνο τρίμηνη βίζα.

Αλλά και από συζητήσεις του Αμερικανού προξένου με Έλληνες διπλωμάτες, φαίνεται πως οι φόβοι του Πατριαρχείου δεν είναι αβάσιμοι.

Η Ρωσία δεν θα ήθελε τίποτα περισσότερο από το να δει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην "Τρίτη Ρώμη", τη Μόσχα , σημειώνει η πηγή του προξένου από την ελληνική πρεσβεία της Άγκυρας.

Η ίδια πηγή μάλιστα καταλήγει πως και η Τουρκία «θα ήταν πολύ ευχαριστημένη εάν έβλεπε το Οικουμενικό Πατριαρχείο με όλα του τα προβλήματα να φεύγει από τα σύνορα της χώρας».

Τέλος, ισχυρίστηκε πως ενώ στην πραγματικότητα η φιλία Τουρκίας - Ρωσίας ήταν επικίνδυνη για την τουρκική κυβέρνηση, η εμμονή των Τούρκων με το Πατριαρχείο τούς τυφλώνει και κάπως έτσι η παράνοια υπερτερεί της λογικής , όπως φέρεται να λέει o Έλληνας διπλωμάτης.

Η δήλωση πάντως του Ταγίπ Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη (η οποία αναφέρεται στην αρχή του ρεπορτάζ, στο πλαίσιο της συνάντησής του με την τότε υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη) είναι ενδεικτική των τουρκικών σκέψεων.

Συνενοχή

Το εμπιστευτικό τηλεγράφημα που συνέταξε o Αμερικανός πρόξενος τον Ιούλιο του 2009 καταλήγει πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει λόγους να ανησυχεί για τις φιλοδοξίες της Ρωσίας, ενώ η πιθανή συνενοχή της Τουρκίας έχει και πολιτικές προεκτάσεις.

«Στην πραγματικότητα, μια απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να ανοίξει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ή μελλοντική δυνατότητα του Πατριαρχείου να έχει μητροπολίτες διαφόρων εθνικοτήτων μπορεί τελικά να είναι για την Τουρκία μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μειώσει την επιρροή των Ελλήνων στα θέματα του Πατριαρχείου», αναφέρεται σε σχετικό τηλεγράφημα.

ΠΗΓΗ:

Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων "Ρομφαία”,

Καθημερινή

No comments:

Post a Comment