Wednesday, April 6, 2011

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ















ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΠΑΡΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΙΕΡΩΝΥΜΟ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ “ΤΑΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ”

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Πλειάδα αρχιερέων - εν οις και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος - απέστειλε προς το ευσεβές και φιλάνθρωπο ζεύγος Ιωάννη και Αικατερίνη Αναγνωστοπούλου επιστολές με τις οποίες εκφράζουν τη συμπαράστασή τους για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν για την εκπλήρωση του “τάματος του έθνους”.

Ο Σεβασμιότατος Σπάρτης κ. Ευστάθιος, όχι μόνον υποστήριζει την προσπάθεια, αλλά πηγαίνει ένα βήμα παρά κάτω και παρεμβαίνει δημόσια για να πειστεί ο Μακαριότατος να δεχθεί σε ακρόαση τον κ. Αναγνωστόπουλο, για να τον παρακαλέσει να αναλάβει την εκστρατεία για την εκπλήρωση του “τάματος του έθνους”.

Ο Αγιος Σπάρτης, με την επιστολή του στο Μακαριότατο, εξηγεί ότι το έθνος μας έχει αναλάβει την υποχρέωση έναντι του Αγίου Θεού για την απελευθέρωσή του από τους Αγαρηνούς. Το τάμα αυτό δεν έχει ακόμη εκπληρωθεί.

Μια μόνον επιφύλαξη για την - κατά τα άλλα άξια - κάθε επαίνου παρέμβαση του Μητροπολίτη Σπάρτης. Ο Σεβασμιότατος φαίνεται να νομίζει ότι ίσως η οικονομική ανέχεια των ημερών να μη βοηθεί στην ανάληψη εκστρατείας για την εκπλήρωση του τάματος. Αδυνατώ να αντιληφθώ την αξία του επιχειρήματος το οποίο πληροφορούμαι συμμερίζονται και άλλοι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες.

Ζούμε αναμφίλεκτα σε εποχή πρωτοφανούς οικονομικής δυσπραγίας, ανεργίας και ανέχειας αλλά αυτό συνηγορεί υπέρ της ανάληψης εκστρατείας για τη διεκπεραίωση του τάματος, επειδή - με τους μετριότερους υπολογισμούς - η ανοικοδόμηση του τεράστιου ναού του Σωτήρος Χριστού θα χρειαστεί την εργοδότηση περισσότερων των χιλίων ατόμων πολλών ειδικοτήτων για να αποπερατωθεί.

Γνωρίζει κανείς καλύτερο τρόπο από την επένδυση μεγάλων κεφαλαίων, που απαιτούν την εργοδότηση τόσων πολλών ανθρώπων, για να αντιμετωπιστεί η ανεργία και να βοηθηθεί η οικονομία;

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι η επιστολή του Σεβασμιότατου Σπάρτης θα τύχει της ανάλογης ανταπόκρισης εκ μέρους του Μακαριότατου.

Παραθέτουμε στη συνέχεια την επιστολή που μας έδωσε την αφορμή για το πιο πάνω σχόλιο.

*****

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ
============

Μακαριώτατε,

Ο κ. Ι. Αναγνωστόπουλος, Πρόεδρος του Διορθόδοξου Συνδέσμου «Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ», θα Σας είναι ασφαλώς γνωστός, αν όχι από τήν εκπληκτική δραστηριότητά του ως Πρόεδρου του ανωτέρω Συνδέσμου, τουλάχιστον από τις πολλές «οχλήσεις» του, από τα αλλεπάλληλα έγγραφά του προς τη Μακαριότητά Σας και την Ιερά Σύνοδο και από τη δικαιολογημένη και αξιέπαινη επιμονή του για την πραγματοποίηση του Τάματος του Έθνους.

Δε λέγω ότι είναι εύκολη η εκπλήρωση αυτού του Τάματος των γενναίων αγωνιστών του Έθνους μας, οι οποίοι «δια του Χριστού την πίστιν την Αγίαν και της πατρίδος την ελευθερίαν» έδωσαν ό,τι πολύτιμο διέθεταν και μάλιστα τη ζωή τους, και ιδιαιτέρως στην εποχή της οικονομικής ύφεσης, που η πείνα πλησίασε πολλές οικογένειες και η ανέχεια είναι πλέον εξόφθαλμη, γιατί περιφέρεται σε κάθε δρόμο πόλης ή χωριού.

Δεν μπορώ, όμως, να δικαιολογήσω την Εκκλησία της Ελλάδος και την Πολιτεία, γιατί μέχρι σήμερα δεν έδειξαν ενδιαφέρον για ένα τόσο σπουδαίο κεφαλαιώδους σημασίας θέμα, που μας εκθέτει παγκοσμίως, που μας προσβάλλει διεθνώς και μας ζημιώνει ως ορθοδόξους, ενώ δημιουργεί και θέμα συνείδησης στον κάθε Έλληνα πολίτη.

Όμως εδώ, Μακαριώτατε, δεν επιθυμώ να αξιολογήσω τη θέση όλων των υπευθύνων απ’ αρχής και μέχρι των ημερών μας, ούτε να καταγράψω τα αναρίθμητα και ακαταμάχητα επιχειρήματα για την αναγκαιότητα του έργου.

Με την επιστολή μου αυτή θερμότατα Σας παρακαλώ να δεχθείτε τον κ. Αναγνωστόπουλο, να συζητήσετε μαζί του, να τον συγχαρείτε, αφού διαθέτει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό για την έναρξη αυτού του έργου, το οποίο ταπεινά θεωρώ ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί για τους πιο πάνω λόγους και για την αξιοπρέπεια του γένους μας.

Ακόμη παρακαλώ το θέμα να εισαχθεί στην Ιερά Σύνοδο και, αν είναι δυνατό, να συζητηθεί και στην Ιεραρχία του μηνός Μαΐου, για να υπάρξει μια δυναμική απόφαση προς αποκατάσταση της τρωθείσης υπόληψης της Χώρας μας.


ΠΗΓΗ:

Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ

No comments:

Post a Comment