Friday, April 1, 2011

ΟΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ



ΟΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


“Αεί μεν πάντοτε δε νυν εύκαιρον ειπείν”: Οι ποινικές υποθέσεις τελειώνουν μόνον στα δικαστήρια.


Η δικαίωση της κοινότητας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τένεδο, από το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δείχνει του λόγου το ασφαλές. Οπως και το προηγούμενο παράδειγμα του ορφανοτροφείου του Πριγκήπου.


Αν το τουρκικό κράτος αναγκάστηκε να δεχθεί απανωτά χαστούκια, από προσφυγές Κυπρίων προσφύγων αλλά και από θεσμούς και Ιδρύματα του Οικουμενικού Θρόνου, πολλώ μάλλον το Ελληνικό Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να δεχτεί την ετυμηγορία των δικαστικών αποφάσεων.


Γι’ αυτό όσες υποθέσεις εκκρεμοδικούν πρέπει να προχωρήσουν μέχρι να τελεσιδικήσουν με κατάλληλα προετοιμασμένη προσφυγή στα Ελληνικά, Ευρωπαικά και Διεθνή δικαστήρια.


Η Εκκλησία της Κύπρου, μέ νέα της κατάλληλα προετοιμασμένη προσφυγή, σε βάρος των κατοχικών δυνάμεων, πρέπει να διεκδικήσει τα δικαιώματά της από το Ευρωπαικό Δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Η ΠΕΘ πρέπει να καταθέσει αμέσως προσφυγή στη δικαιοσύνη αν τελικά καταργηθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας των θρησκευτικών.


Οσο για τη Μονή Βατοπαιδίου - αν αληθεύουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες - δεν γνωρίζω ποιοι λόγοι την οδηγούν να αναζητήσει “έντιμον εξωδικαστικόν συμβιβασμόν”.


Αν το κάνει επειδή πείσθηκε ότι η κυριότητα της Βιστωνίδας δεν της ανήκει έχει καλώς.


Αν όμως κατέχει τα χρυσόβουλλα και τα άλλα στοιχεία που κατοχυρώνουν την κυριότητα της λίμνης πρέπει να δεχθεί “έντιμο συμβιβασμό” ΜΟΝΟΝ αφού κατοχυρώσει πλήρως και τελεσιδίκως την κυριότητα της Βιστωνίδας.


Διαφορετικά ο Καίσαρας, όχι μόνον μπορεί να επιβάλει τους όρους του και να δημιουργήσει προηγούμενο καταπάτησης και καταλήστευσης της περιουσίας των Μονών του Αγίου Ορους, αλλά και θα εδραιωθεί η πεποίθηση μεταξύ της κοινής γνώμης ότι επήλθε συναλλαγή μεταξύ της Μονής Βατοπαιδίου και του Δημοσίου. Επομένως ούτε η κυριότητα της λίμνης από τη Μονή Βατοπαιδίου θα κατοχυρωθεί, ούτε ο σκανδαλισμός θα διαλυθεί.


Αν λοιπόν οι πατέρες της Μονής είναι πεπεισμένοι ότι νομικά μπορούν να κερδίσουν τη μάχη στο Ευρωπαικό Δικαστήριο ας μη διστάσουν να προχωρήσουν τη διαδικασία.


Αν αντελήφθησαν ότι νομικά η μάχη χάθηκε τότε “ας ποιήσουν τάχιον ο οφείλουν ποιήσαι”.


Τα ίδια ισχύουν για τη Σερβία. Οι εκατέρωθεν ισχυρισμοί περί καταχρήσεων, μυθικών καταθέσεων σε τράπεζες, ψευδομαρτυριών και κάθε είδους παρανομίας δίνουν και παίρνουν. Αλλά μετά την εκδίκαση της εκκρεμούσης υπόθεσης, από το δικαστήριο της Σερβίας, η όλη ιστορία θα λήξει.


Οι δηλώσεις, οι διαπραγματεύσεις, η αρθρογραφία, οι συζητήσεις από τα τηλεπαράθυρα, και τα άρματα του καρνάβαλου έχουν νόημα αν τα θέματα είναι θεωρητικά ή ιδεολογικά.


Οταν όμως αφορούν θέματα περιουσίας ή ποινικού δικαίου κλείνουν ΜΟΝΟΝ μετά την τελεσίδικη απόφαση των δικαστηρίων.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για το πιο πάνω σχόλιο.


*****


ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΝΕΔΟ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΝΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΔ

=========


Ολοκληρώθηκε υπέρ της κοινότητας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τένεδο η διαδικασία αποζημίωσης και επιστροφής των ακινήτων που είχαν δημευθεί, μετά από απόφαση που είχε λάβει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε μετά την απόφαση που έλαβε προχτές 30 Μαρτίου Πρωτοδικείο στην Τένεδο (διαδικασία κτηματογράφησης), αλλά με τρόπο πρωτότυπο, αφού οι τουρκικές αρχές είχαν εφαρμόσει την απόφαση του ΕΔΑΔ προτού ακόμη συνέλθει το τουρκικό Δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε ότι δεν υπάρχει αντικείμενο δίκης.

Το ΕΔΑΔ στις 6 Οκτωβρίου 2009 είχε κρίνει ότι έχει παραβιαστεί το δικαίωμα ατομικής ιδιοκτησίας λόγω της δήμευσης οκτώ ακινήτων της κοινότητας, η οποία είχε κάνει ισάριθμες προσφυγές. Από αυτές για τις πέντε περιπτώσεις το ΕΔΑΔ επιδίκασε αποζημίωση 173.000 ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα τρία ακίνητα έκρινε ότι πρέπει να επιστραφούν.

Μετά την απόφαση αυτή του ΕΔΑΔ, η κλασσική νομική διαδικασία ήταν να ζητηθεί αναψηλάφηση από το τουρκικό δικαστήριο που είχε αποφασίσει τη δήμευση. Πράγμα που ζητήθηκε από πλευράς κοινότητας. Η δίκη είχε οριστεί για τις 30 Μαρτίου.

Η τουρκική πλευρά, στις 27 Απριλίου 2010 είχε καταβάλει το ποσό των 173.000 ευρώ που είχε επιβληθεί ως πρόστιμο. Ένα χρόνο αργότερα και προτού περιμένει την αναψηλάφηση στο δικαστήριο, προχώρησε και στην κτηματογράφηση υπέρ της κοινότητας, δηλαδή στην επιστροφή των τριών ακινήτων.

Στις 3 Φεβρουαρίου 2011 η διεύθυνση δημοσίων κτημάτων της νομαρχίας Δαρδανελίων με έγγραφό της προς τη διοίκηση επαρχίας της Τενέδου ζήτησε την "άμεση μεταβίβαση" των τίτλων των τριών ακινήτων στην κοινότητα, δηλαδή την εγγραφή τους στο κτηματολόγιο, υπέρ της κοινότητας. Στο έγγραφο γινόταν λόγος για την απόφαση του ΕΔΑΔ.

Μία μέρα αργότερα, στις 4 Φεβρουαρίου, η διοίκηση επαρχίας ζήτησε την εγγραφή των τίτλων από τη διεύθυνση κτηματολογίου Τενέδου. Στο έγγραφο αυτό αναφέρθηκαν λεπτομερώς οι περιπτώσεις των πέντε ακινήτων για τα οποία καταβλήθηκε η αποζημίωση των 173.000 ευρώ και των τριών ακινήτων η μεταβίβαση των οποίων ζητήθηκε. Τελικά η διεύθυνση κτηματολογίου, στις 8 Φεβρουαρίου 2011 προχώρησε στην εγγραφή των τίτλων υπέρ της κοινότητας.

Σύμφωνα με μία άποψη, στο γεγονός ότι η Τουρκία προχώρησε στην άμεση διευθέτηση της υπόθεσης και την εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ ως προς την εγγραφή των τίτλων, συνέβαλε το ότι ήταν η περίοδος κατά την οποία είχε την προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο οποίο υπάγεται το ΕΔΑΔ. Η Τουρκία ανέλαβε την εξάμηνη προεδρία στις 10 Νοεμβρίου 2010.

Μετά από όλα αυτά, το Δικαστήριο στην Τένεδο συνήλθε προχτές μετά το αίτημα αναψηλάφησης, αλλά αποφάσισε ότι δεν υπάρχει αντικείμενο για τι δίκη, αφού στο μεταξύ έχει εφαρμοστεί η απόφαση του ΕΔΑΔ. Την άποψη αυτή εξέφρασαν κατά την ακροαματική διαδικασία οι δικηγόροι και της κοινότητας, αλλά και του τουρκικού θησαυροφυλακίου. Η απόφαση είναι εφέσιμη.

Την όλη υπόθεση χειρίστηκε από πλευράς κοινότητας ο δικηγόρος Ιωάννης Κτιστάκις, νομικός σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο τούρκος συνεργάτης του Τζεμ Σοφούογλου οι οποίοι είχαν χειριστεί και την υπόθεση της επιστροφής του κτιρίου του Ορφανοτροφείου Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ενώπιον του ΕΔΑΔ.


ΠΗΓΗ:

Αναγραφές,

ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments:

Post a Comment