Sunday, April 17, 2011

ΝΕΟ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΚΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ














ΝΕΟ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΚΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Νέα μαύρα εθνοφυλετικά μαντάτα μας ήρθαν από την Αγία Γη και μάλιστα Μεγαλοβδομαδιάτικα.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κυπριανός του Πατριαρχείου Ρουμανίας βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Αγία Γη, για να συζητήσει με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, τα τετελεσμένα της εισπήδησης του Πατριαρχείου Ρουμανίας στην Παλαιστίνη.

Από πού και ως πού το Πατριαρχείο Ρουμανίας αλλά και το Πατριαρχείο Ρωσίας έχουν δικαίωμα πήξης θυσιαστηρίων στην Παλαιστίνη; Σύμφωνα με ποιο κανονικό δίκαιο ή ποια λογική έχει το δικαίωμα το Πατριαρχείο Ρουμανίας να ανεγείρει ναούς και παρεκκλήσια χωρίς την άδεια του Πατριάρχη Ιεροσολύμων;

Δεν μας έφτανε ο διαπρύσιος κήρυξ της ανά την Οικουμένη “Αγίας Ρωσίας” (έτσι βάφτισαν τελευταία τις εθνοφυλετικές φιλοδοξίες της λεγόμενης “Τρίτης Ρώμης”), ο πολυπράγμων Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, ο οποίος ακόμη και την Αγία Γη θεωρεί έδαφος της “Αγίας Ρωσίας”, τώρα έχουμε και τους Ρουμάνους να μιλούν για δικαίωμα εισπήδησης στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.!!!

Ωραίο “εθνοφυλετικό εργόχειρο” βρήκαν οι Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες!

Οι εθνοφυλετικές εξάρσεις του Πατριαρχείου Ρουμανίας, όπως και οι αντίστοιχες οικουμενιστικές, δεν είναι και τόσο πρόσφατες όσο νομίζουμε.

Οταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Α΄(Κοτσώνης) επισκέφθηκε τη Ρουμανία, ο τότε Πατριάρχης Ρουμανίας Ιουστινιανός του είπε κατάμουτρα, ότι η Ορθοδοξία κινδυνεύει από τον “Πανσλαβισμό” και τον “Πανελληνισμό”.

Και ενώ δεν αρνούμεθα τον κίνδυνο, που επεσήμανε ο αείμνηστος Ρουμάνος Πατριάρχης, δεν κατανοούμε ποσώς πώς ο κίνδυνος του εθνοφυλετισμού αποσοβείται αν καλλιεργηθεί στο έπακρον και ο Ρουμανικός εθνοφυλετισμός παράλληλα με τους ήδη υφισταμένους εθνοφυλετισμούς.

Τα τελευταία χρόνια οι εισπηδήσεις του Πατριαρχείου Ρουμανίας είναι αλλεπάλληλες και στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία).

Πρέπει να εγκαταλειφθεί το έθος, όπου υπάρχουν μετανάστες σε κάποιο μέρος της υφηλίου, οι εθνικές Εκκλησίες από τις οποίες προέρχονται, να προσπαθούν να εποκτήσουν δικαιοδοσία στη χώρα που μετανάστευσαν.

Η στάση αυτή συνιστά εκκλησιαστικό ιμπεριαλισμό που καταπατεί ασύστολα την εκκλησιολογία και τις κανονικές διατάξεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για το πιο πάνω σχόλιο.

*****

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ
ΣΤΗΝ ΓΗ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ

Του κ. Αιμίλιου Πολυγένη
===============

Στα Ιεροσόλυμα βρίσκεται από χθές σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Romfea.gr», ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καμπινεανούλ κ. Κυπριανός του Πατριαρχείου Ρουμανίας.
Ο Επίσκοπος Κυπριανός έφτασε στην Αγία Γη μετά από την διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στα δύο Πατριαρχεία, σχετικά με την ανέγερση ναού και παρεκκλησίου σε ξενώνα της Ρουμανικής Εκκλησίας.
Πληροφορίες της «Romfea.gr» αναφέρουν, ότι ο Επίσκοπος Κυπριανός μετέφερε στον Πατριάρχη Θεόφιλο, τις σκέψεις του Πατριάρχη Δανιήλ για το εν λόγω θέμα.
Επίσης, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι το Πατριαρχείο Ρουμανίας προσπαθεί με ειρηνικό και διπλωματικό τρόπο να βρεθεί μια λύση, παρόλο που ο ναός έχει χτιστεί χωρίς άδεια του Πατριάρχη Ιεροσολύμων.
Πάντως το Πατριαρχείο, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις, προσπαθεί να επιλύσει το ανακύψαν πρόβλημα, με βάση το κανονικό δίκαιο, προς αποφυγής ρήξεως μεταξύ των δύο Εκκλησιών.
«Οι Ρουμάνοι με την κίνηση αυτή παραβιάζουν τους ιερούς κανόνες, και θέτουν θέμα εισπηδήσεως σε ξένη επαρχία», ανέφερε στη Romfea.gr μέλος της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας.
Αξίζει, να σημειωθεί, ότι Αρχιερείς σχολιάζουν, ότι δεν είναι απίθανο σε περίπτωση που η αντιπαράθεση φτάσει στα άκρα λόγω της αδιάλλακτης στάσης του Πατριαρχείου Ρουμανίας, να διαγραφεί από τα Δίπτυχα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων το όνομα του Πατριάρχη Δανιήλ.
Πάντως αρνητικά σχολιάστηκε και η μη συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κυπριανού, στην Θεία Λειτουργία στο ναό της Αναστάσεως για την εορτή της Κυριακής των Βαϊων.
ΠΗΓΗ:

Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

2 comments:

  1. Δυστυχώς είναι ένα σοβαρό θέμα, το να εισηδούν αυθαίρετα Εκκλησίες σε διακιοδοσίες του πατριαρχείου Ιεροσολύνμων καθώς και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είναι ένα από τα θέματα, τα οποία μια Πανορθόδοξη Σύνοδος πρέπει να βάλει τέρμα!

    ReplyDelete
  2. Συμφωνώ και εγώ πως μόνο μια Πανορθόδοξη Σύνοδος θα μπορούσε να λύσει αυτό αλλά και άλλα πολλά θέματα! Δυστηχώς το καθηστερούν και όσο το αφήνουν για 'τις επόμενες γενιές' τόσο μαζεύονται νέα θέματα και προβλήματα.

    ReplyDelete