Monday, April 4, 2011

Η ΜΕΝ ΦΩΝΗ ΦΩΝΗ ΓΙΑΓΚΑΤΖΟΓΛΟΥ, ΑΙ ΔΕ ΧΕΙΡΕΣ ΧΕΙΡΕΣ "ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΩΝ"








Η ΜΕΝ ΦΩΝΗ ΦΩΝΗ ΓΙΑΓΚΑΤΖΟΓΛΟΥ,
ΑΙ ΔΕ ΧΕΙΡΕΣ ΧΕΙΡΕΣ ΧΕΙΡΕΣ “ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΩΝ”


Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

“Η μεν φωνή φωνή Γιαγκάτζογλου, αι δε χείρες χείρες Καιροσκόπων”. Μα θα μου πείτε δεν είναι έτσι ακριβώς η παραπομπή της Γένεσης. Της Γένεσης όχι αλλά της Γέννησης του Διά βίου μάθησης Νέου Λυκείου αναφορικά με το μάθημα των θρησκευτικών είναι και παραείναι αυτή η ακριβής παραπομπή.
Τι μας λένε με τη νέα τους ανακοίνωση τα πνευματικά τέκνα του κ. Γιαγκάτζογλου; Οτι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στους Πασόκους και στους υπόλοιπους "προοδευτικάριους" επειδή κάτι κράτησαν από το μάθημα των θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο.
Το όνομα του μαθήματος; Μπορεί να αλλάξει μας πληροφορούν.
Το μάθημα μπορεί να ξαναγίνει υποχρεωτικό (μιας και το Σύνταγμα και το Συμβούλιο Επικρατείας αυτά ορίζουν) αλλά αν είναι και μονόωρο δεν χάθηκε ο κόσμος.
Το μόνο ουσιαστικό και επιβεβλημένο - κατά τους “καιροσκόπους” πάντοτε - είναι να αλλάξει το περιεχόμενό του για να συμβαδίζει και με το νέο όνομα που το βάφτισαν!!!
Υπενθυμίζω ότι αυτοί που τα λένε αυτά δεν είναι σύνδεσμος αθέων, δωδεκαθειστών, Μουσουλμάνων ή Βουδιστών αλλά “Θεολογικός (και ο Θεός να τον κάνει) Σύνδεσμος”!!!
Κάτι λέγαμε ότι το σχέδιο από την αρχή ήταν να μας τρομοκρατήσουν με την κατάργηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα των θρησκευτικών για να μπορέσουν αργότερα να μας κάνουν τη μεγάλη υποχρέωση (ω! της γενναιοψυχίας τους το μέγεθος!) να το κρατήσουν ως υποχρεωτικό έστω και μονόωρο.
Πλην όμως το ψητό ψητό. Ο καυγάς για το πάπλωμα. Να αλλοτριωθεί το ορθόδοξο περιεχόμενο του μαθήματος και να γίνει πολυπολιτισμικό, ανοιχτό, κτλ., κτλ..
Προπαντός! Οχι “κατηχητικό”.
Μήπως γι’ αυτό στέλλουν οι γονείς τα παιδιά τους στο σχολείο; Για να τους μιλούν οι θεολόγοι για την Εκκλησία, τον Χριστό, την Παναγία και τους Αγίους; Οχι βέβαια. Σεβντάς αβάστακτος κάθε Ελληνα πατέρα είναι να μάθει ο γυιος του για το Θεό Βίσνου. Οσο για την μονάκριβή της θυγατέρα η κάθε Ελληνίδα μάνα ένα όνειρο και καυμό έχει. Να μάθει για την Αίσα του “προφήτη” Μωάμεθ και το “Ιερό Κοράνιον”.
Γι’ αυτό ακριβώς οι καλοί συνάδελφοι του “Καιρού” έρχονται να ανταποκριθούν στις προσδοκίες όλων των Ελλήνων.
“Οφείλουμε να τονίσουμε για μια ακόμη φορά την πάγια θέση μας για μια θρησκευτική εκπαίδευση που θα αμβλύνει τις αντιθέσεις, θα ξεπερνά τις προκαταλήψεις και τις στερεότυπες αντιλήψεις, θα ενώνει και δε θα χωρίζει τους μαθητές”!
Σε απλά Ελληνικά. Ας προωθήσουμε τον συγκρητισμό από την έδρα με το στόμα των θεολόγων και με τα εγχειρίδια του υπουργείου παιδείας.
Αντί να τα λέγει αυτά ο κ. Γιαγκάτζογλου (“ει έχεις ευνούχον φόνευσον, ει δε μη έχεις αγόρασον και φόνευσον”, έλεγαν οι σύγχρονοι του Ευτροπίου) και να εκθέτει τον Αρχιεπίσκοπο τώρα έβαλαν μπροστά τους “Καιροσκόπους” να κάνουν την βρώμικη δουλειά.
Γι’ αυτό «Αεί μεν, μάλιστα δε νυν εύκαιρον ειπείν”: Η μεν φωνή φωνή Ιακώβ (Γιαγκάτζογλου), αι δε χείρες χείρες Ησαύ” (“Καιροσκόπων”).
Παραθέτουμε στη συνέχεια απόσπασμα από την ανακοίνωση του Συνδέσμου “Καιρός” που μας έδωσε την αφορμή για το πιο πάνω σχόλιο.
*****

Ο “ΚΑΙΡΟΣ” ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ
=========

Επομένως εάν το υπουργείο επιθυμεί το μάθημα με τον νέο τίτλο να εξυπηρετήσει στοιχειωδώς τις ανάγκες της εκπαίδευσης με στόχο μια σφαιρική προσέγγιση της γνώσης για το θρησκευτικό φαινόμενο στη ζωή του ανθρώπου και του κόσμου, οφείλει, προκειμένου να είναι εναρμονισμένο με το συνολικό σχεδιασμό του νέου Λυκείου, να αναθεωρήσει την πρότασή του επαναφέροντας τουλάχιστον το δίωρο στη Β΄ τάξη. Είναι αναγκαίο εξάλλου να υπενθυμίσουμε ότι για το θέμα αυτό έχει ήδη αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας σε παλαιότερη απόφασή του ότι η θρησκευτική εκπαίδευση – ως συνταγματική πρόβλεψη – δεν εξυπηρετείται επαρκώς με την μονόωρη διδασκαλία. Ο θεολογικός εκπαιδευτικός κόσμος αναμένει με ενδιαφέρον την απάντηση του υπουργείου ενώ θα θεωρούσε ως κίνηση ύψιστης αίσθησης ευθύνης την επαναφορά του μαθήματος για την Γ΄ τάξη στη ζώνη των υποχρεωτικών, έστω και με το ισχύον καθεστώς της μιας (1) ώρας.
Κλείνοντας, οφείλουμε να τονίσουμε για μια ακόμη φορά την πάγια θέση μας για μια θρησκευτική εκπαίδευση που θα αμβλύνει τις αντιθέσεις, θα ξεπερνά τις προκαταλήψεις και τις στερεότυπες αντιλήψεις, θα ενώνει και δε θα χωρίζει τους μαθητές. Στην κατεύθυνση αυτή είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, τονίζοντας οτι το αμέσως επόμενο βήμα για το ΥΠΔΒΜΘ προκειμένου να πείσει για τις πραγματικές προθέσεις του σχετικά με την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης στον τόπο μας, είναι να προχωρήσει επιτέλους στη κατάργηση των εγκυκλίων που αφορούν στις απαλλαγές από το μάθημα των Θρησκευτικών και οι οποίες εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητα της σχολικής κοινότητας αφήνοντας ανοιχτά ζητήματα που δεν εξυπηρετούν παρά μόνο πρόχειρες ιδεολογικές φορτίσεις και θέτουν διαρκώς σε αμφισβήτηση ένα μάθημα που τα τελευταία χρόνια αλλάζει προς το καλύτερο.
Η Διοικούσα Επιτροπή του «Πανελληνίου Θεολογικού Συνδέσμου-ΚΑΙΡΟΣ-για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης»

Αμπατζίδης Θεόφιλος, Θεολόγος (Κοζάνη)
Αργυρόπουλος Ανδρέας, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων (Μυτιλήνη)
Καζλάρη Πηγή, Θεολόγος (Λάρισα)
Κωνσταντίνου Μιλτιάδης, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη)
Μαυροκωστίδης Γρηγόρης, Θεολόγος (Θεσσαλονίκη)
Μόσχος Δημήτρης, Λέκτορας του Τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ (Αθήνα)
Παπαδόπουλος Γιώργος, Θεολόγος (Αθήνα)
Παπασωτηρόπουλος Χριστόφορος, Θεολόγος (Πάτρα)
Σταματέλλου Νόνη, Θεολόγος (Ιωάννινα)

ΠΗΓΗ:
Εκκλησιαστικός Πυλώνας Ειδήσεων ΑΜΗΝ

No comments:

Post a Comment