Friday, April 22, 2011

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ


Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΣΗΜΑΙΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

================


Η υποστολή της Ελληνικής σημαίας από την αίθουσα του Θρόνου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων δεν ανταποκρίνεται στη ζωτική ανάγκη επάνδρωσης των Ιερών Προσκυνημάτων της Αγίας Γης από Ελληνες μοναχούς και μοναχές.



ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΙΨΑΝΔΡΙΑ

_________


Η φθίση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων δεν θα ανακοπεί αν συνεχίσει να αναρτάται η Ελληνική σημαία - πολλώ μάλλον αν σταματήσει να αναρτάται - στα ιερά προσκυνήματα.


Η λειψανδρία είναι τρομακτική. Αν δεν γίνει κάτι πολύ δραστικό ΑΜΕΣΩΣ, που θα ανατρέψει άρδην τα δεδομένα, το Πατριαρχείο είναι αδύνατον να μείνει σε Ελληνικά χέρια.



ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΝΑ ΕΠΑΝΔΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ

____________


Ο Μακαριότατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος πρέπει να ζητήσει την αρωγή του Οικουμενικού Θρόνου, του Αγίου Ορους και της Εκκλησίας της Ελλάδος για να βρεθεί άμεση και ριζική λύση του προβλήματος.


Το Αγιον Ορος και η Ελλάδα είναι γεμάτη με πολυάριθμα ανδρώα και γυναικεία μοναστήρια. Αν ολιγομελείς συνοδείες 5 - 8 μοναχών ή και μοναζουσών, από διάφορες Αγιορειτικές και Ελλαδικές Μονές, επανδρώσουν τις ερειπωμένες μονές των Αγίων Τόπων, θα προσελκύσουν σταδιακά και νέους μοναχούς και μοναχές και θα διατηρήσουν αλώβητο τον Ελληνικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.



Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΤΩΝ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΤΟΝ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΟΠΩΝ

___________


Με ποιο στόχο; Για να διατηρηθεί ο Ελληνικός χαρακτήρας του Πατριαρχείου;


Επιτραπήτω μοι να είπω ότι αυτό δεν είναι το ύψιστο αίτημα.


Το ζητούμενο είναι να παραμείνει ορθόδοξος ο χαρακτήρας του Πατριαρχείου και να μην παραδοθεί στις φλόγες του εθνοφυλετισμού, ο οποίος έκανε ήδη απειλητική την εμφάνισή του με τις άκριτες εθνοφυλετικές επεμβάσεις άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών.


Το Πατριαρχείο Ρωσίας - διά στόματος του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα - ανεκήρυξε ήδη την Αγία Γη ως τμήμα της “Αγίας Ρωσίας” λες και δεν υπάρχει από αιώνες Πατριαρχείο στους Αγίους Τόπους.


Ταυτόχρονα οι εξίσου αυθαίρετες και άκριτες ενέργειες του Πατριαρχείου Ρουμανίας θέτουν τη βάση μιας νέας εθνοφυλετικής υστερίας, η οποία θα κάνει τεράστια ζημιά στην ενότητα της Εκκλησίας.


Ο Ελληνικός χαρακτήρας του Πατριαρχείου είναι (ή τουλάχιστον πρέπει να γίνει) η ασφαλής βάση πάνω στην οποία θα αποκρουστούν οι εθνοφυλετικές τάσεις.


Οσον και αν φαίνεται - εκ πρώτης όψεως - οξύμωρο η αλήθεια είναι ότι - υπό τις παρούσες τουλάχιστον - συνθήκες, μόνον ο Ελληνικός χαρακτήρας του Πατριαρχείου θα κατασιγάσει το εθνοφυλετικό ηφαίστειο, που ετοιμάζεται να εκραγεί σ’ ένα χώρο όπου οι Αραβες Ορθόδοξοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του ποιμνίου της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων.


Παράλληλα εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι Ορθόδοξοι μετοίκησαν - τα τελευταία χρόνια - στο Ισραήλ, ενώ Ορθόδοξοι άλλων εθνικοτήτων θέλουν να αποκτήσουν δικαιοδοσία στην Αγία Γη και να την καταστήσουν “ελεύθερη Κέρκυρα” εξ απόψεως εκκλησιασιαστικής διοίκησης και να την καταστήσουν - άρχισαν ήδη - γήπεδο σκληρού εθνοφυλετικού ανταγωνισμού.



ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

__________


Μια δραστική κίνηση, εκ μέρους του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, συνεπικουρούμενο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Αγιον Ορος και την Εκκλησία της Ελλάδος, μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα και να λύσει οριστικά το οξύτατο πρόβλημα της λειψανδρίας στην Αγία Γη.


Παραθέτουμε στη συνέχεια τα δύο ρεπορτάζ που μας έδωσαν την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΥΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

=============


Με πόνο ψυχής αντίκρυσαν οι Έλληνες των Ιεροσολύμων, αλλά και οι επισκέπτες στους Αγίους Τόπους την αίθουσα του Θρόνου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων χωρίς την ελληνική σημαία.


Για 150 χρόνια κυμάτιζε η γαλανόλευκη δίπλα σε αυτήν του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου, μέσα κι έξω από αυτό, ακόμα και τις δύσκολες ώρες για τον Ελληνισμό.


Λίγο πριν την 25η Μαρτίου όμως η ελληνική σημαία δεν ξανατοποθετήθηκε μετά από εντολή του Έλληνα Πατριάρχη, Θεόφιλου.


Παρά τις αντιδράσεις κάποιων από τους ιεράρχες, το σχέδιο να μην υπάρχει κανένα ελληνικό διακριτικό στο Πατριαρχείο έχει αρχίσει να μπαίνει σε εφαρμογή γεγονός που έχει πανικοβάλλει και ανησυχήσει όλους όσοι ζουν ή επισκέπτονται την περιοχή.


Πριν εξαφανιστεί η ελληνική σημαία μάλιστα από την αίθουσα του θρόνου του ελληνικού Πατριαρχείου είχε αρχίσει ήδη να διαδίδεται ότι ο Έλληνας Πατριάρχης συζητούσε έντονα να προβεί σε αυτήν την ενέργεια.


Σε πρόσφατη συνέντευξή του σε ντοκιμαντέρ για την ιστορία του Πατριαρχείου, ο Ιεροσολύμων μάλιστα είχε σημειώσει ότι προσπαθεί να μην ξεσηκώνει αντιδράσεις από επισκέπτες άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, ούτε να δημιουργεί προκλήσεις με αποτέλεσμα να σκέφτεται σοβαρά να κατεβάσει την ελληνική σημαία από τα προσκυνήματα.


Σύμφωνα με την ίδια συνέντευξη ο Θεόφιλος είχε τονίσει ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων πρέπει να είναι το πατριαρχείο όλων των Ορθοδόξων και όχι μόνο των Ελλήνων, άρα η ελληνική σημαία είναι πρόκληση.


Πληροφορίες μάλιστα λένε ότι γίνονται διερευνητικές συζητήσεις προς τους ηγούμενους των μοναστηριών, που ανήκουν στο Πατριαρχείο και βρίσκονται έξω από τα Ιεροσόλυμα, στις πιο δύσβατες περιοχές, να κατεβάσουν κι εκείνοι την ελληνική σημαία για τους ίδιους λόγους.


Όμως η αντίδραση των μοναχών ήταν αρνητική απέναντι σε αυτήν την πρόταση και προς το παρόν δεν έχει υπάρξει μια τέτοια αλλαγή.


Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ πολλοί είναι οι πατέρες που εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από όλες αυτές τις αλλαγές που φοβούνται ότι στο μέλλον μπορεί και να στοιχίσει την ελληνικότητα του Πατριαρχείου.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών στην Αγία Γη ανήκει στους Ρώσους και ότι οι Έλληνες Πατέρες λιγοστεύουν όλο και πιο πολύ σε αντίθεση με τους άραβες Ορθόδοξους που πληθαίνουν και μάλιστα έχουν επίσημα πια παρουσία στις λειτουργίες που μέχρι πρόσφατα γινόταν από έλληνες πατέρες.


Την ίδια ώρα οι λιγοστοί Αγιοταφίτες μοναχοί και πατέρες εκπέμπουν sos για την λειψανδρία που μαστίζει το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αρκετοί πατέρες να υπηρετήσουν τα βασικά προσκυνήματα δημιουργώντας προβλήματα ακόμη και στις ακολουθίες που τελούνται στον Πανάγιο Τάφο.



ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”,


Newspost


*****


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ


Του κ. Αιμίλιου Πολυγένη

===========


Με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Αθήνα κ. Γεώργιο Βασιλείου, επικοινώνησε πριν από λίγο το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων "Romfea.gr", σχετικά με το θέμα που δημιούργηθηκε με την υποστολή της Ελληνικής σημαίας από την αίθουσα του Θρόνου.


Ερωτηθείς ο κ. Βασιλείου να σχολιάσει το εν λόγω δημοσίευμα, τόνισε: "Όλα αυτά βρίσκονται στη σφαίρα της φαντασίας, όλων εκείνων οι οποίοι ως μόνο στόχο έχουν την αμαύρωση της εικόνας του Προκαθημένου της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου".


Επίσης, ο Εκπρόσωπος κ. Βασιλείου, επεσήμανε: "Τέτοια δημοσιεύματα είναι για να πλήτουν ιερούς θεσμούς, σε πολύ δύσκολες εποχές".


Κλείνοντας, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι "είναι αντεθνικός ο ρόλος, όλων εκείνων που χτυπούν το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων".


ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

3 comments:

  1. Χρόνια Πολλά και Καλή Ανάσταση!

    ReplyDelete
  2. Ευχαριστώ θερμά για τις ευχές σας.

    Οτι καλό στη ζωή σας.

    Καλή Ανάσταση.

    ReplyDelete
  3. Και σε σας ότι καλό στον αγώνα σας να χαρίζει ο Αναστημένος Κύριος

    ReplyDelete