Tuesday, April 5, 2011

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΕ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ!



ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΕ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ!


Του Παναγώτη Τελεβάντου

============


Με πολύ μεγάλη χαρά πληροφορηθήκαμε ακόμη ένα δείγμα ορθόδοξης γραφής από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικόλαο.


Με ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφορικά με την κατάλυση της νηστείας σε πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, μίλησε ως παραδοσιακός ορθόδοξος ιεράρχης.


Η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαροκοστής είναι περίοδος πένθους και μετανοίας. Οχι συμποσίων και πανηγυρισμών.


Πάρα πολύ ορθά έπραξε ο Σεβασμιότατος Φθιώτιδος, με την ανακοίνωση που εξέδωσε, με την οποία βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Οχι μόνον αρνείται να παραστεί σε εκδηλώσεις που καταλύεται η νηστεία αλλά και εισηγείται και προτρέπει τη μετάθεση αυτών των εκδηλώσεων μετά το Πάσχα.


Η λίαν αξιέπαινη ενέργεια του Σεβασμιότατου Φθιώτιδος πρέπει να βρει μιμητές όλους τους ιεράρχες μας. Καλόν μάλιστα θα ήταν να εξαπολυθεί σχετική συνοδική εγκύκλιος που να νουθετεί τους πιστούς ανάλογα.


Αλίμονον αν οι ιεράρχες - έστω και με την απλή παρουσία τους - ενθαρρύνουν εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια των οποίων γίνεται κατάλυση μη νηστήσιμων εδεσμάτων και προσβάλλεται έτσι καίρια το ήθος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.


Παρατίθεται στη συνέχεια η ανακοίνωση της Μητροπόλεως Φθιώτιδος που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


Ο ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΙΝΕΙ ΤΕΡΜΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΕΙΣ ΤΗ Μ. ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

=======


Ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδος

______________

Κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής καταφθάνουν στην Ιερά Μητρόπολη προσκλήσεις για την παρουσία του Σεβασμιωτάτου η εκπροσώπου του σε διάφορες μουσικές εκδηλώσεις, με συνεστιάσεις και χορούς, τις οποίες διοργανώνουν σύλλογοι της περιοχής.

Λυπούμεθα, διότι παρά την εκτίμηση και αγάπη πού διατηρούμε εις τούς Πολιτιστικούς Συλλόγους, δεν δυνάμεθα να ανταποκριθούμε στις προσκλήσεις αυτές, για το λόγο ότι αυτή την περίοδο η Εκκλησία μας βιώνει τη νηστεία και αποτρέπει τούς πιστούς από εκδηλώσεις, πού καταλύουν τη νηστεία και αντιβαίνουν στην πνευματικότητα της περιόδου αυτής.

Θα ήταν ευχής έργον οι οργανωτές των χαρμόσυνων αυτών εκδηλώσεων, στις οποίες, όπως έχουμε πληροφορίες, καταλύεται κρέας και άλλα αρτήσιμα φαγητά και επικρατεί ξεφάντωμα χορού και τραγουδιού, να κρατούσαν την παράδοση και να μετέθεταν τις εορταστικές εκδηλώσεις μετά το Πάσχα.

Η ισοπέδωση προαιωνίων αρχών και υψηλών ιδανικών, επιπλέον δε, η κατάργηση με τρόπο επιπόλαιο της αγίας νηστείας, δεν ωφελούν και δεν συνάδουν με το ήθος του ἑλληνορθοδόξου πολιτισμού, τον οποίον ο τόπος μας σέβεται ως το υψηλότερο και αγιώτερο ιδανικό.


ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment