Saturday, June 2, 2018

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΧΗΡΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΣΑΛΙΚΗ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΧΗΡΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΣΑΛΙΚΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Για μια ακόμη φορά, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έκανε το θαυματάκι του. Φρόντισε να απουσιάσει από τους εορτασμούς για την Αγιοκατάταξη του Οσίου Ιακώβου του Τσαλίκη, ώστε να μην αναγκαστεί να συναντηθεί και να συλλειτουργήσει με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο Μακαριώτατος πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι αδιανόητο οι όποιες προσωπικές, θεολογικές ή εκκλησιαστικές διαφορές να στέκονται εμπόδιο για την απόδοση τιμής προς τους Αγίους.

Είναι πράξη πραγμαματικής αήθειας η απουσία του Μακαριώτατου, από τους εορτασμούς, επειδή ο Όσιος Ιάκωβος είναι Άγιος που έδρασε στα όρια της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος. Γι’ αυτό και είναι αδιανόητο να λείπει ο Αρχιεπίσκοπος από τους εορτασμούς για την αγιοκατάταξη του Οσίου Ιακώβου.

Ουδείς ισχυρίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έπρεπε να διαφοροποιήσει τις θέσεις του για την κυριότητα του κτήματος Προμπονά ή να ενδώσει σε αξιώσεις του Πατριαρχείου, που υποβαθμίζουν την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Από τους εορτασμούς, όμως, για την Αγιοκατάταξη ενός σύγχρονου Αγίου της Ελλάδος είναι αδιανόητο να λείπει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Δεν με εξέπληξε -φυσικά- η στάση του Αρχιεπισκόπου, επειδή γνωρίζω καλά με ποια μικρότητα πολιτεύεται ο Μακαριώτατος.

Ένας μόνον λόγος θα μπορούσε να ευσταθήσει για την άρνηση του Αρχιεπισκόπου να συλλειτουργήσει με τον Πατριάρχη. Αν ο Μακαριωτατος διακήρυττε ότι αρνούμαι να συλλειτουργήσω με τον Πατριάρχη, επειδή είναι Οικουμενιστής και πρόεδρος της Συνόδου της Κρήτης.

Αλλά πώς να προβεί σε τέτοια δήλωση ο Μακαριώτατος, αφού και ο ίδιος είναι Οικουμενιστής και συνέδραμε, με ραδιουργίες, να εγκριθεί το διαβόητο Κείμενο 6 της Συνόδου του Κολυμπαρίου;

No comments:

Post a Comment