Saturday, June 23, 2018

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΕ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ


Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΕ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στην “Ρομφαία”, την εξής δήλωση του σχισματικού Πατριάρχη του Κιέβου:

«Ελπίζουμε ότι τον Ιούλιο που θα πραγματοποιηθεί η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να έχουμε τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας. Αν όχι ελπίζουμε ότι στο εγγύς μέλλον το ζήτημα θα επιλυθεί, αν όχι τον επόμενο μήνα, αλλά εντός του έτους θα έχουμε την αυτοκεφαλία".

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις άλλων Εκκλησιών για την εκχώρηση Αυτοκεφαλίας, ο σχισματικός Πατριάρχης Κιέβου ανέφερε ότι "λόγικο είναι να υπάρχουν, αλλά με τον καιρό όλα θα πάνε καλά."

Οι δηλώσεις του Μακαριώτατου κ. Φιλάρετου είναι αποκαλυπτικές. Καταρχήν επειδή φαίνεται ότι έχει λάβει ισχυρές διαβεβαιώσεις από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ότι πολύ σύντομα (τον επόμενο μήνα ή το πολύ πριν το τέλος του χρόνου), θα εκχωρήσει Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Είναι, όμως, εξίσου αποκαλυπτικές, επειδή λέγει ότι είναι φυσικό να υπάρχουν αντιδράσεις, από άλλες Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, αλλά με τον καιρό όλα θα πάνε καλά.

Ο Πατριάρχης Φιλάρετος έχει δίκαιο. Αν η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως εκχωρήσει Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας, οι όποιες αρχικές αντιδράσεις, με τον καιρό, θα ατονίσουν και η Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, θα γίνει αποδεκτή από τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Υπάρχει, όμως, και ένα άλλο ανατριχιαστικό σενάριο, που μας κάνει όλους να τρέμουμε σύγκορμοι.

Συγκεκριμμένα είναι λίαν πιθανόν ότι το Πατριαρχείο Ρωσσίας θα πάρει τα πράγματα στα άκρα και θα βγάλει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο από τα δίπτυχα.

Αν την ίδια πρακτική ακολουθήσουν και άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες τότε σημαίνει ότι βρισκόμαστε μπροστά στο φάσμα Πανορθόδοξου Σχίσματος.

Γι’ αυτό παρακαλούμε θερμά τον Παναγιώτατο, τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, τον Μητροπολίτη της Αυτόνομης Εκκλησίας της Ουκρανίας Ονούφριο και τις σχισματικές ομάδες της Ουκρανίας να συνεργαστούν και να κινηθούν με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της Εκκλησίας και την δόξα του Τριαδικού Θεού.

Η πρόσφατη επίσκεψη ιεραρχών της υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο Αυτόνομης Εκκλησίας της Ουκρανίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση.

Για όνομα του Θεού! Ποιός, εκτός από τον διάβολο, έχει να ωφεληθεί κάτι από την δημιουργία Πανορθόδοξου σχίσματος;

1 comment:

  1. Και πως θα ελθουν σε συμφωνια με τον σχισματικο Φιλάρετο που τον υποστηριζουν οι ουνίτες. Ο Ποροσενκο είναι ουνιτης.Οταν ο Φιλάρετος εχει δηλώσει ότι αν κάποιος σκοτώσει Ρωσσο η"Εκκλησία" του και εκείνος τον συγχωρει.

    ReplyDelete