Monday, June 11, 2018

Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΕΜΕΝΟΥ ΙΩΣΗΦ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ


Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΕΜΕΝΟΥ ΙΩΣΗΦ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Για μια ακόμη φορά, ο ασκητικός, αντιοικουμενιστής και παραδοσιακός Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου, Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος, αναταράζει τα νερά και λέγει αλήθειες τις οποίες οι πολλοί αποσιωπούν ή και διαστρέφουν.

Αυτή την φορά ο σεβαστός Γέροντας της Δοχειαρίου αναφέρεται στον πλανεμένο, φαύλο και Θεομπαίκτη Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό.

Θα παραθέσουμε, σε συνέχειες, το εξαίρετο άρθρο του π. Γρηγορίου, την δημοσίευση του οποίου αρχίσαμε σήμερα, με την αμέσως προηγούμενη ανάρτηση, και θα το σχολιάσουμε βήμα προς βήμα.

Αρχίζουμε, λοιπόν, από το εύλογο ερώτημα του Γέροντα της Μονής Δοχειαρίου: Για ποιο λόγο βιβλία για ασκητές παρουσιάζονται στο Μέγαρο μουσικής ή σε άλλα κοσμικά θέατρα;

Οι Βατοπαιδινοί δεν είναι μόνον το βιβλίο του π. Εφραίμ, για τον Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό, που παρουσίασαν στο Μέγαρο μουσικής στην Αθήνα και στο Βελλίδειο στην Θεσσαλονίκη. Το ίδιο έκαναν με το βιβλίο που εξέδωσαν για τον π. Μωυσή τον Αγιορείτη, που παρουσίασαν σε κοσμικό θέατρο στην Αθήνα.

Τι σόι πρακτική είναι αυτή; Τι σχέση έχει με τον μοναχισμό;

Γιατί το βιβλίο, που έγραψε η Καλύβη της Αναστάσεως για τον Άγιο Παίσιο, και ο βίος του Αγίου, που συνέταξε η Ιερά Μονή Σουρωτής, δεν παρουσιάστηκαν σε μέγαρα μουσικής και σε αίθουσες παραστάσεων;

Η εκκοσμίκευση, που εισηγάγαγε στο Άγιον Όρος το Βατοπαίδι -τοις ρήμασιν του πλανεμένου Ιωσήφ του Βατοπαιδινού πειθόμενο-, είναι κυριολεκτικά υπεράνω περιγραφής. 

Το δεύτερο θέμα, που θίγει ο Γέροντας της Δοχειαρίου, στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση, είναι οι σοβαρές θεολογικές πλάνες του Ιωσήφ του Βατοπαιδινού.

Από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς;

1.) Θεωρούσε την χάρη του Θεού κατώτερη του ανθρώπινου νου, 
2.) Υποστήριζε τις εκτρώσεις μέχρι τον τρίτο μήνα της κυήσεως, 
3.) Πάλιν και πολλάκις υιοθέτησε, σε πολλές ομιλίες του, την κακοδοξία του Άνσελμου Κανταρβουργίας ότι η σταυρική θυσία του Κυρίου έγινε για να ικανοποιηθεί η δήθεν τρωθείσα Θεία Δικαιοσύνη, κτλ., κτλ..

Το πιο σημαντικό δεν είναι ότι o Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός έπεσε σε πλάνες, αλλά το ότι διεκήρυττε urbi et orbi, με αναισχυντία χιλίων πιθήκων, ότι του εδόθη το χάρισμα της θεολογίας, ώστε να κατανοεί όλα τα μυστήρια της Εκκλησίας.!!! 

Ποιος Άγιος της Εκκλησίας, ακόμη και μεταξύ των Μεγάλων Πατέρων, τόλμησε ποτέ να πει τέτοια μεγαλαυχία;

Και το ακόμη χειρότερο. Όχι μόνον διεκήρυττε αυτή την βλασφημία ο Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός, αλλά και οι πνευματικοί του γόνοι, εν Κύπρω και εν Αγίω Όρει, την επαναλαμβάνουν φορτικά και δημόσια, ότι δήθεν -στον Γέροντά τους- απεκαλύφθη όλο το πλήρωμα της θεολογίας.!!!

Όντως! Ο μοναχός αυτός ήταν κυριολεκτικά πλανεμένος.

Αναφέρει ο Γέροντας της Δοχειαρίου: "Ἔφθασε σὲ τόσο μεγάλο ἐγωισμό, ὥστε μὲ κομπορρημοσύνη νὰ λέγη στὸν παπα-Ἐφραίμ τὸν Κατουνακιώτη: «Θὰ ὑπάγω εἰς τὴν Κύπρον καί, ἂν δὲν ἀναστήσω τὸν μοναχισμόν, θὰ τὰ πετάξω τὰ ράσα»(!). Κι ὁ ἀληθινὰ καλόγερος Ἐφραὶμ ὁ Κατουνακιώτης μοῦ ἐπανελάμβανε: «Λέγονται, ἀδελφέ μου, τέτοια λόγια ἀπὸ μοναχὸ ποὺ γεροντίζει;».

Ο π. Γρηγόριος, ίσως, δεν έχει υπόψη του τι είπε ο Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος, όταν άκουσε αυτή την κουβέντα, που του μετέφερε Κύπριος Θεολόγος (όχι ο υπογράφων το παρόν άρθρο). 

Στενοχωρέθηκε πάρα πολύ και είπε με βαθειά θλίψη: "Μεγάλη κουβέντα είπε. Δεν κάνει. Ας προσέξει, επειδή ο Θεός ταπεινώνει τέτοιες μεγαλαυχίες”.

1 comment:

  1. Θέλει η που...να νά κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει !

    Οι οικουμενιστές πανηγυρίζουν για την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας στό ψευδοκράτος των Σκοπίων ! Καλά μήν κάνετε έτσι ! Τό ξέραμε οτι είστε ανθέλληνες και εθνομειοδότες!

    Τά οικουμενιστικά τσιτάτα :

    "Καιρός είναι η έννοια Έλληνας να δώσει τη θέση της στην έννοια άνθρωπος." Π.Π.Α.

    " Ο Χριστός δεν ήρθε νά σώσει τους Έλληνες , αλλά τον άνθρωπο " !

    ReplyDelete