Saturday, June 23, 2018

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ


ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ!

Εντυπωσιακά στοιχεία από τον Αντ. Κουνάδη για τη γλώσσα μας

Του κ. Μανώλη Κοττάκη
=====

Εντυπωσιάστηκα κυρίως από την ομιλία του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Αντώνη Κουνάδη, καθώς είναι ο πρώτος ηγέτης του ανώτατου ιδρύματος που μίλησε κατευθείαν στην καρδιά μου και φρονώ ότι μπορεί να μιλήσει στην καρδιά όλων των Ελλήνων. Τέτοιους θέλουμε! Ο κ. Κουνάδης μίλησε για την ελληνική γλώσσα και παρουσίασε εντυπωσιακά στοιχεία για τη διαχρονικότητα, την ακτινοβολία και τη διείσδυσή της σε άλλες γλώσσες του κόσμου.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, από τις 6.000 λέξεις του λεξιλογίου του Ομήρου χρησιμοποιούνται σήμερα στην καθομιλουμένη 1.600! Να γιατί είμαστε παλαιός λαός, ιδού γιατί πρέπει να φυλάμε ως κόρη οφθαλμού τούς ιστορικούς τίτλους μας και τα ονόματα, ιδού γιατί δεν πρέπει να αναγνωρίζουμε «μακεδονικές γλώσσες». Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κουνάδη, από τις 4.900 ελληνικές λέξεις του Ευαγγελίου χρησιμοποιούνται περίπου οι 2.400! Το 65% των λέξεων της γαλλικής γλώσσας και το 85% των λέξεων της πορτογαλικής γλώσσας έχουν ελληνική ρίζα, ενώ 150.000 λέξεις της αγγλικής γλώσσας είναι «ελληνικής καταγωγής»! Ο Λούθηρος προχώρησε στη συγγραφή του συντακτικού της γερμανικής γλώσσας βασιζόμενος στο συντακτικό της αρχαίας ελληνικής.

«Χωρίς γλώσσα δεν υπάρχει σκέψη - με τις λέξεις σκεφτόμαστε» επεσήμανε ορθότατα ο κ. Κουνάδης.

Εχω, όμως, ακόμη έναν λόγο για να συγχαρώ την πρόεδρο του ιδρύματος για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία της: Κάλεσε στο συνέδριο ως ομιλητή τον πρόεδρο μιας μικρής κοινότητας έξω από τη Φλώρινα, τον πολύτεκνο κ. Τάσκα, το πέμπτο παιδί του οποίου βάφτισε ως πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Τάσκας εξήγησε πώς σώζεις την εθνική ταυτότητα στα σύνορα. Και αποκάλυψε ότι ο κόσμος που πήγε στο Πισοδέρι την Κυριακή δεν ήταν 4.000, όπως είπε η ΕΛ.ΑΣ., αλλά 12.000. Και ότι δεν θα το βάλει κάτω. Ιδού, λοιπόν, τα στοιχεία της νέας ταυτότητάς μας, κι ας ακούγονται κλισέ. Ερχόμαστε από μακριά, μα και πάμε μακριά. Νιώθουμε μερικές φορές αξιολύπητοι, αλλά γρήγορα ξυπνάμε και γινόμαστε μεγαλειώδεις. Δεν είναι σπουδαίο;

No comments:

Post a Comment