Friday, June 22, 2018

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΙΩΣΗΦ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ ΖΗΤΟΥΝ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ KYΠΡΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ π. ΕΦΡΑΙΜ;


ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΙΩΣΗΦ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ ΖΗΤΟΥΝ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ KYΠΡΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ π. ΕΦΡΑΙΜ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Γιατί οι γόνοι του πλανεμένου π. Ιωσήφ του Βατοπαιδινού, ζητούν επίμονα το βιβλιοπωλείο της Αρχιεπισκοπής Κύπρου να διαθέτει το βιβλίο του π. Εφραίμ Βατοπαιδινού για τον π. Ιωσήφ;

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ
__________

Μήπως για να καλυφθούν τα έξοδα της έκδοσης; 

Θα ήταν τουλάχιστον αστείο να το ισχυριστούμε.

Η Μονή Βατοπαιδίου έχει πολλαπλάσια περιουσία από την Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Γι’ αυτό δεν έχει ανάγκη οικονομικής βοήθειας από κανένα.

Μήπως για να βεβαιωθούν ότι, αν διαθέτει το βιβλίο το βιβλιοπωλείο της Αρχιεπισκοπής, θα έχει ευρεία απήχηση και θα φτάσει στα χέρια πολλών αναγνωστών;

Αυτό είναι εν μέρει αλήθεια, επειδή αν το βιβλιοπωλείο της Αρχιεπισκοπής διαθέτει το βιβλίο του π. Εφραίμ, πολλοί ιερείς -ιδιαίτερα όσοι συνδέονται πνευματικά με τον Πανιερώτατο Λεμεσού και τον π. Εφραίμ- θα ενθαρρυνθούν να το διαθέσουν και στις δικές τους ενορίες.

Και αυτό, όμως, δεν τους απασχολεί ιδιαίτερα, επειδή μπορούν να διακινήσουν το βιβλίο μέσω άλλων βιβλιοπωλείων, με το διαδίχτυο, με ανθρώπους της εμπιστοσύνης τους κτλ..

Επομένως ούτε και αυτή η σκοπιμότητα είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο απαιτούν, με τόση θρασύτητα, από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου να το διαθέτει στο βιβλιοπωλείο της Αρχιεπισκοπής

Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ
________

Ο ουσιαστικός λόγος, που εγείρουν -και μάλιστα με τόση προπέτεια- αυτό το αίτημα, είναι επειδή αποσκοπούν σε κάτι πολύ ανέντιμο και ραδιούργο.

Αν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κάνει ποτέ το μοιραίο λάθος να συγκατανεύσει το βιβλίο του π. Εφραίμ να διατίθεται στο βιβλιοπωλείο της Αρχιεπισκοπής, σημαίνει τούτο το απλούστατο: Ότι ο Μακαριώτατος ζητά έμμεσα συγγνώμη από τον π. Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό, επειδή, ως Μητροπολίτης Πάφου, τον έδιωξε από την Ιερά Μονή Μίνθης, μετά τα αίσχη που διέπραξε.

Ούτε τα χρήματα της Αρχιεπισκοπής Κύπρου τους ενδιαφέρουν, ούτε έχουν ουσιαστική ανάγκη τον Μακαριώτατο για να διαδώσουν το βιβλίο του π. Εφραίμ. Ο Πανιερώτατος Λεμεσού και ο π. Εφραίμ έχουν τεράστιο δίχτυο οπαδών, σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, και μπορούν να διαδώσουν υπόγεια και ανοιχτά το βιβλίο για τον πλανεμένο μοναχό.

Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να αποσπάσουν έμμεση απολογία του Αρχιεπισκόπου προς τον πλανεμένο τους Γέροντα, για να μπορούν στο μέλλον να γράψουν ότι ακόμη και ο Αρχιεπίσκοπος στο τέλος αναγνώρισε το λάθος του.!!!

ΣΥΝΗΘΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ π. ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΟΝΩΝ ΤΟΥ
_______

Αυτή την πρακτική χρησιμοποιούν, με μαεστρία, σε πολλές περιπτώσεις, από την εποχή που ζούσε ο π. Ιωσήφ.

Όλοι οι πνευματικοί του αδελφοί στο Άγιον Όρος γνώριζαν τα κατορθώματά του σε γυναικείες Μονές στην Ελλάδα. Γι’ αυτό, όταν ο τότε Μητροπολίτης Πάφου (πριν μάθει το ποιόν του) ήθελε να χειροτονήσει τον πλανεμένο μοναχό ιερέα, απείλησαν ότι θα πάνε στην Κύπρο για να φωνάξουν ανάξιος.

Μετά από αυτό, ο τότε Πάφου και σημερινός  Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ακύρωσε την χειροτονία τη παροτρύνσει του π. Ιωσήφ, επειδή αντελήφθη ότι υπάρχει ανυπέρβλητο πρόσκομμα.

ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗ
________

Δέστε τώρα με ποιά κακοήθεια χρησιμοποίησαν τον Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη για να καλύψουν τις πομπές του π. Ιωσήφ.

Όταν κατέλαβαν το Βατοπαίδι διέδωσαν ότι αυτό έγινε με την αρωγή του Ιωσήφ του Ησυχαστή. Ο π. Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός, μάλιστα, διέδιδε ότι είδε όραμα τον Ιωσήφ τον Ησυχαστή στον Θρόνο της Μονής Βατοπαιδίου!!!

Παρόλον ότι ο πλανεμένος μοναχός γνώριζε σε τι ανυποληψία τον είχε ο π. Εφραίμ Κατουνακιώτης, του απηύθυνε πρόσκληση να μεταβεί στο Βατοπαίδι για 3 λόγους:

1.) Για να ευλογήσει την νέα αδελφότητα της Μονής,

2.) Για να στηρίξει την νέα αδελφότητα και να του δώσει κάποια κάλυψη, επειδή ορισμένοι ήταν σκανδαλισμένοι εξαιτίας των διαδόσεων σε βάρος του, και

3.) Σαν χρέος προς τον Ιωσήφ τον Ησυχαστή, επειδή ακόμη μια Αγιορείτικη Μονή -και δη η Μεγίστη της Βατοπαιδίου- κατελήφθη από πνευματικό γόνο του Ιωσήφ του Ησυχαστή.

Ο Γέροντας Εφραίμ ο Κατουνακιώτης πείστηκε να επισκεφθεί την Μονή και οι Βατοπαιδινοί τον έβαλαν να φωτογραφηθεί με τον π. Ιωσήφ.

Αυτό ήταν! Με αυτήν την φωτογραφία παρουσιάζουν τον π. Εφραίμ τον Κατουνακιώτη ως σύμφωνο με τον πλανεμένο μοναχό.!!!

Δυστυχώς γι’ αυτούς, αλλά ευτυχώς για την Εκκλησία, αυτό τελικά δεν τους βγήκε, επειδή ο π. Εφραίμ Κατουνακιώτης μιλούσε -ακόμη και σε Ηγουμένους του Αγίου Όρους- εναντίον του θεομπαίκτη μοναχού.

ΑΣ ΠΡΟΣΕΞΕΙ Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΚΥΠΡΟΥ
_________

Το ίδιο θα πάθει και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, αν τυχόν τον εγκαταλείψει η φρόνηση και αφήσει τους γόνους του π. Ιωσήφ να τον χρησιμοποιήσουν για την διάδοση του βιβλίου του π. Εφραίμ.

Γι’ αυτό χαιρόμαστε ιδιαίτερα, επειδή ο Μακαριώτατος αντέδρασε αμέσως δημόσια, όταν προσπάθησαν να τον εκθέσουν, επειδή δεν επέτρεψε την διάδοση του βιβλίου του π. Εφραίμ από το βιβλιοπωλείο της Αρχιεπισκοπής και τους έκοψε τον βήχα.

Ελπίζουμε ότι θα μείνει εδραίος και αμετακίνητος μέχρι τέλους.

1 comment: