Thursday, June 14, 2018

ΙΕΡΑ ΜΝΗΜΗ ΟΣΙΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΟΥ ΠΟΠΟΒΙΤΣ


ΙΕΡΑ ΜΝΗΜΗ ΟΣΙΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΟΥ ΠΟΠΟΒΙΤΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Δεκατέσσερις Ιουνίου: Ημέρα μνήμης του Μεγάλου Πατέρα και Διδασκάλου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Οσύου Ιουστίνου Πόποβιτς.

Ο Όσιος Ιουστίνος είναι ένας μεγάλος Άγιος της Εκκλησίας, ο κορυφαίος δογματολόγος της Ορθοδοξίας των τελευταίων αιώνων και Πατερική μορφή της Ορθοδοξίας.

Στα θεόπνευστα του συγγράμματα πρωτίστως οφείλουν οι αντιοικουμενιστές θεολόγοι την κατανόηση του μεγέθους της ασέβειας και της θεολογικής πλάνης της παναίρεσης του Οικουμενισμού.

Η θεολογία του Οσίου Ιουστίνου Πόποβιτς είναι κάρφος στον οφθαλμό των Οικουμενιστών, προπύργιο των Ορθοδόξων και δόξα της Εκκλησίας.

Με τα πνευματικώτατα έργα του Οσίου Ιουστίνου -και δη με το “Άνθρωπος και Θεάνθρωπος” και με το“Ορθόδοξη Εκκλησία και Οικουμενισμός”- ήλθα σε επαφή, από το πρώτο έτος των σπουδών μου, στην Θεολογική Σχολή Αθηνών. 

Έκτοτε έγιναν αχώριστος σύντροφος της μελέτης μου και διαμόρφωσαν, σε μεγάλο βαθμό -σχεδόν καθ' ολοκληρίαν- την θεολογική μου σκέψη.

Για μένα τα έργα του Οσίου Ιουστίνου ήταν "δρόσος αερμών", επειδή, όταν σπούδαζα θεολογία, πορευόμουνα "εν γη ερήμω και αβάτω και ανύδρω", επειδή τότε στην Θεολογική Σχολή Αθηνών κυριαρχούσε ο σχολαστικισμός, η Νεορθοδοξία και το προτεσταντικό φρόνημα. 

Είχα την μοναδική ευλογία να επισκεφθώ την Σερβία στο Τσέλιε το 1977 τον Όσιο Ιουστίνο και να πάρω την ευχή του, να γνωρίσω εκ του σύνεγγυς την αγιασμένη του μορφή και να ακούσω τους λόγους της κατά Θεόν σοφίας του.

Αξέχαστη ευλογημένη εμπειρία.!

Ένας αρχοντάνθρωπος του Αγίου Πνεύματος!

Ευχαριστούμε τον Κύριο που μας χάρισε ένα τόσο μεγάλο Άγιο στις μέρες μας.

No comments:

Post a Comment