Friday, June 29, 2018

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

Αναδημοσιεύω το παρόν άρθρο, από το ιστολόγιο "Καλάμι", αν και δεν με εκφράζει απόλυτα. 

Το αναδημοσιεύω, όμως, επειδή λέγει πολλά που είναι αλήθεια και προπαντός, επειδή απευθύνεται στον Αρχιεπίσκοπο και τον προειδοποιεί ότι θα δεχτεί ύπουλες οργανωμένες επιθέσεις στην Κληρικολαική.

Ορθότατα, επίσης, ο επιστολογράφος ζητά από τον Αρχιεπίσκοπο να μην παραιτηθεί και πολύ ορθά του επισημαίνει ότι δεν πρέπει να καλύψει τους ένοχους των ελλειμμάτων της Αρχιεπισκοπής.

Θα είναι πραγματικά τεράστιο λάθος αν ο Σεβασμιώτατος Αμερικής υποκύψει στους εκβιασμούς.

Ας μην έχει καμία αμφιβολία ότι οι αντίπαλοί του θα το εκμεταλλευτούν στο έπακρον, για να τον εκθέσουν και να τον διασύρουν.


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟ
=====

Σεβασμιότατε,

Η Εκκλησία μας στις ΗΠΑ ταρακουνιέται συθέμελα εδώ και αρκετούς μήνες μετά τις "αποκαλύψεις" της εφημερίδας "Εθνικός Κήρυξ" σχετικά με τήν οικονομική κατάσταση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, αλλά και άλλων ομογενειακών ΜΜΕ, η παραπάνω οικονομική κατάσταση είναι οικτρή, οικτρότατη! Και αφορά όχι μόνο την έδρα και τους μεγάλους οικονομικούς οργανισμούς της αρχιεπισκοπής, αλλά ακόμη και το κολεγιακό ίδρυμα της στη Βοστόνη.

Μετά από όλη αυτή την αρθρογραφία, αντικειμενική ή παραπλανιτική και αποπροσανατολιστική, θα περίμενε κανείς ότι η αρχιεπισκοπή, με αίσθημα ευθύνης, θα έδινε στην Ομογένεια ορισμένα ακριβή στοιχεία για τα εκατομύρια που εξαφανίσθηκαν, τον χρόνο και τρόπο που εξατμίσθηκαν, και για τα πρόσωπα που ήταν υπεύθυνα. Αλλά, αντί για καθαρές και σταράτες κουβέντες, η αρχιεπισκοπή μας σέρβιρε και συνεχίζει να μας πλασάρει αλλόκοτες δηλώσεις γεμάτες ασάφεια και αοριστολογία.

Εχει δημιουργηθεί έτσι ένα πρωτοφανές αλαλούμ. Παντού παρατηρείται αναστάτωση και σύγχυση χωρίς αντίστοιχο προηγούμενο. Ο απλός κόσμος ρωτάει και ξαναρωτά... Απάντηση βέβαια λογική ποτέ δε παίρνει. Αλλά ο λαουτζίκος αυτός -ας μη το λησμονούμε- έχει κάθε δικαίωμα να γνωρίζει την αλήθεια, διότι στην τελευταία ανάλυση, σεβασμιότατε, για τα χρήματα τα δικά του πρόκειται.

Μη έχοντας τρόπο να γνωρίζει ακριβώς τι συμβαίνει και μη έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στα ΜΜΕ, ο κόσμος καταφεύγει στη απλή του λογική για να εξηγήσει τα ανεξήγητα μέχρι τώρα. Μη θέλοντας να χαθεί σε λεπτομέρειες, θέτει απλές ερωτήσεις. Και εξίσου απλά είναι και τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει.

Ερωτά λοιπόν ο κόσμος για πόσα ακριβώς εκατομύρια μιλάμε εδώ; Μια του λέτε 8 εκατομύρια και την άλλη κάνετε λόγο για 15 εκατομύρια. Αλλοι πάλι ειδήμονες μιλάνε για ποσά 3 ή και 4 φορές μεγαλύτερα. Πώς να λύσει τώρα ο κόσμος τις δικαιολογημένες απορίες του με βάση τέτοιες πληροφορίες και διαδόσεις; Αν και τον κρατάτε σκόπιμα στο σκοτάδι, ωστόσο μέσα στο σκοτάδι του το πυκνό ο κόσμος αυτός είναι βέβαιος για ένα πράγμα, πως για να υπάρχουν τόσο αντιφατικές δηλώσεις εκμέρους των υπεύθυνων, πρόκειται εδώ για ελλείμματα όχι μόνο μερικών αλλά δεκάδων εκατομύριων.

Ερωτά ακόμη ο κόσμος: ποιός μάζευε τα εκατομύρια
τόσα χρόνια και ποιός ήταν υπεύθυνος γι' αυτά; Οι ασχολούμενοι με το θέμα γνωρίζουν πως υπεύθυνος ήταν ο ιερέας Αλεξ Καρλούτσος. Κι ερωτά πάλι ο απλός κόσμος, γιατί δεν βγαίνει αυτός ο ιερέας να εξηγήσει δημόσια πως δημιουργήθηκε το τεράστιο έλλειμμα και πού βρίσκονται σήμερα τα εκατομύρια; Γιατί σιωπαίνει; Γιατί κρύβεται; Το γράμμα που έδοσε πριν μήνες στη δημοσιότητα δεν αποτελεί απάντηση στα ερωτήματα του κόσμου και απολύτως -μα απολύτως- τίποτε δεν εξηγεί, απλώς συνιστά ψυχραιμία διότι θα ξαναμαζευθούν χρήματα και θα ξαναμπούν πάλι εκατομύρια στα ταμεία του Αη Νικόλα... Τέτοια εξήγηση! Ομως αποτελεί βάναυση υποτίμηση της νοημοσύνης του κοσμάκη. Αυτό λέγεται εμπαιγμός και πρόκληση.

Σα δεν έφθανε η θρασύτατη αυτή απάντηση ο κοσμάκης με έκπληξη πληροφορήθηκε πρόσφατα αυτό που ελάχιστοι γνώριζαν: ότι δηλαδή, παράλληλα με τον μισθό του από την αρχιεπισκοπή (250.000 περίπου ετήσια), ο ιερέας αυτός, με τις ευλογίες σας, εισπράττει επιπλέον, για τους "κόπους" του, 5% από όλες τις δωρεές που προορίζονται για τον Αη Νικόλα. Με το δίκηο τους ερωτούν τώρα οι άνθρωποι μήπως ο ίδιος άνεμος των ελλειμμάτων κτύπησε και τα υπόλοιπα μεγάλα εκκλησιαστικά ταμεία (Αρχοντες, Ηγεσία 100, Πίστη και Ελληνισμός) που λειτουργούν υπό την επίβλεψη του ίδιου ιερωμένου, του Καρλούτσου; Μήπως έχουμε και εκεί τα ίδια σενάρια: μυστηριώδεις εξατμίσεις εκατομυρίων και προσωπικές αφαιμάξεις της τάξης των 5% τουλάχιστο εφόλων των εισοδημάτων; 

Φυσικό επομένως είναι να ερωτά ο κόσμος γιατί οι
διάφορες εξελεγκτικές επιτροπές που διορίσετε προκειμένου να εξευρευνηθεί η υπόθεση των οικονομικών ελλειμμάτων, δεν καλούν τον ιερέα αυτόν να μάθουνε πως κάνανε φτερά τόσα εκατομύρια. Γιατί επιμένετε, εσείς και οι επιτροπές σας, να μην καλείτε τον ιερωμένο, τον μόνο υπεύθυνο, να δόσει εξηγήσεις και γιατί θέλετε σώνει και καλά να τα φορτώστε όλα σε ένα υπάλληλο που χρησιμοποιούσε κάτι πιστωτικές κάρτες της αρχιεπισκοπής, συνήθιζε από μεγαλομανία να νοικιάζει μακριές λιμουζίνες με σωφέρ και έκανε διακοπές αφήνοντας τους λογαριασμούς στην Αρχιεπισκοπή για εξόφληση; Σεβασμιότατε, γιατί; Ολοι γνωρίζετε ότι αυτά που σαν παλιό καλό τρωκτικό ανέκαθεν ροκάνιζε ο Τζέρι Δημητρίου είναι ψίχουλα μπροστά στις δεκάδες εκατομύρια που τώρα εξαφανίστηκαν.

Είναι προφανές ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να συγκαλυφτεί η πραγματικότητα. Ο κόσμος ενστικτωδώς αντιλαμβάνεται ότι για να υπάρχει συγκάλυψη, υπάρχουν και ανομίες και παρανομίες. Και στην προσπάθεια αυτή συμμετέχετε δυστυχώς όλοι: αρχιεπίσκοπος, καρλούτσοι, ανακριτικές επιτροπές αλλά και οι σύμβουλοι σας (Ψαρός και Τσαντίκος) που βγαίνουν στα ραδιόφωνα και στις εφημερίδες να διαφωτίσουν δήθεν τον κόσμο για τα τρομακτικά ελλείμματα. Ενεργώντας όλοι συντονισμένα κατορθώσατε με τις αλλοπρόσαλλες ερμηνείες σας να δημιουργήσετε -σκόπιμα βέβαια- ακόμη μεγαλύτερη, αν όχι πλήρη, σύγχυση. Μα επιτέλους τι έχετε να κρύψετε; Ο κόσμος, όσο και να τον υποτιμάτε, οσφραίνεται βαθιά σήψη και πρωτοφανή διαφθορά. Ο ίδιος αυτός κόσμος συνοψίζει τις χίλιες απορίες και υποψίες του σε μια βασική ερώτηση: Ποιόν επιτέλους καλύπτετε; Ποιόν επιτέλους προσπαθείτε να προστατέψτε; Ποιόν;

Από την άλλη πλευρά, σεβασμιότατε, ο κοσμάκης
λυπάται βλέποντας πως "διάφορες δυνάμεις" σας έχουν κηρύξει ανελέητο πόλεμο και επιδιώκουν με κάθε τρόπο την απομάκρυνση σας. Πιστεύει ακόμη ο κόσμος αυτός πως οι διάφορες αυτές δυνάμεις έχουν σχέση μόνο κι αποκλειστικά με τον έλεγχο των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής, που ένα μικρό μέρος τους μπορέσατε επιτέλους να πάρετε  στα χέρια σας μετά το θάνατο του Μάικλ Τζαχάρη. Αυτό όμως ήταν και το λάθος, λάθος τεράστιο κι ασυγχώρητο! Δεν σκαρφαλώσετε στον θρόνο της Αμερικής υπό τον όρο τα οικονομικά να τα διαχειρίζεται ο Τζαχάρης υπό την επίβλεψη του Καρλούτσου; Πως τώρα ξαφνικά, μετά τον θάνατο του Τζαχάρη, μπορέσατε να πιστέψτε ότι ο επόπτες του θα σας άφηναν να ανατρέψτε τους όρους της συμφωνίας και να ελέγχετε εσείς έστω και ένα μικρό μέρος των οικονομικών; Δεν καταλάβετε, ύστερα από 19 χρόνια, πως τα οικονομικά αυτά δεν περιλαμβάνουν μόνο εισπράξεις από κοινότητες και κάτι μικροδωρεές; 

Μην απορείτε λοιπόν, σεβασμιότατε, πώς και γιατί
όλος αυτός ο ανελέητος πόλεμος που ξεκίνησε εναντίον σας η εφημερίδα "Εθνικός Κήρυξ". Ο κοσμάκης θυμάται πως το πατριαρχικότατο φάγωμα των προκατόχων σας Ιάκωβου και Σπυρίδωνα άρχισε με τον ίδιο τρόπο. Ο Κήρυκας είναι πάντα ο έμμισθος προπομπός που ποτέ χωρίς κέρδος -μεγάλο λέμε κέρδος- δεν κουνάει το δαχτυλάκι του. Κι όταν οι επιθέσεις του, αρχίζουν να μη πείθουν πια κανένα, νάσου και ο Καρλούτσος τρέχοντας να εξασφαλίσει τη συμπαράσταση των στενών του φίλων Αρεϋ, Huffington, Κατσιματίδη προκειμένου να κρατηθεί το θέμα ζεστό και να ξαναρχίσουν οι εκκλήσεις για παραίτησή σας. Ο κοσμος τα βλέπει όλα αυτά, σεβασμιότατε, και δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι έπεσαν πάλι πολλά εκατομύρια για να σας σφυροκοπούν αλύπητα και συγχρόνως να κρατηθεί στο απυρόβλητο το δίδυμο Βαρθολομαίος-Καρλούτσος. Θα τόχετε προσέξει, φαντάζομαι, πως για τα χάλια της αρχιεπισκοπής ποτέ, σύμφωνα με τον Κήρυκα, δεν ευθύνονται αυτοί οι δύο που επί δεκαετίες τώρα είναι οι μόνοι πραγματικά υπεύθυνοι. Πάντα άλλος φταίει, πάντα κάποιος άλλος ...

Δεν του ξεφεύγει επίσης του κοσμάκη ότι, στη
συγκεκριμένη περίπτωση, οι επιθέσεις του Κήρυκα και των Καρλουτσικών φίλων κύριο σκοπό έχουν να αποπροσανατολίσουν, να στρέψουν την προσοχή των απλών ανθρώπων σε ασήμαντες παράμετρους του ζητήματος προκειμένου να θαφτεί η ουσία του θέματος: τα εκατομύρια που έκαναν φτερά. Παράλληλα αντιλαμβάνεται ο κόσμος, όσο αμύητος κι αν είναι, ότι οι επιθέσεις του Κήρυκα γίνονται και για νάχει ο κ. Βαρθολομαίος πάτημα, -όπως τότε επί Ιακώβου και μετά επί Σπυρίδωνα- να βγαίνει και να δηλώνει τη "μεγάλη ανησυχία" του για την πορεία και το μέλλον της Ομογένειας....

Εχοντας πάλι ένα τέτοιο πάτημα δεν άργησε ο κ. Βαρθολομαίος, χωρίς συνοδική εξουσιοδότηση και χωρίς καμιά ντροπή, να σας ζητήσει να παραιτηθείτε. Εσείς αρνηθήκατε και ορθώς πράξετε! Κι ο κοσμάκης ο απροκατάληπτος χάρηκε που δεν ικανοποιήσετε τέτοια αναιδέστατη και παράλογη απαίτηση.  

Την άρνηση σας να παραιτηθείτε την χάρηκε ο κόσμος διότι, αν και δεν γνωρίζει τα εκκλησιαστικά σε βάθος, διαισθάνεται ότι ο Βαρθολομαίος δεν έχει δικαίωμα ούτε να ζητήσει ούτε να επιβάλει την παραίτηση ιεράρχη. Η συνήθεια του αυτή ξεπερνάει τις πατριαρχικές αρμοδιότητες του και είναι σαφώς αντίθετη με τους Κανόνες της Εκκλησίας. Βέβαια, δε θα τολμούσε ποτέ να σας ζητήσει όσα προκλητικά απαίτησε αν η σύνοδος στην Κωνσταντινούπολη δεν ήταν απελπιστικά -μα απελπιστικότατα- εικονική και δεν την αποτελούσαν ανίδεοι, απληροφόρητοι και άβουλοι επίσκοποι. Οι Κανόνες της Εκκλησίας θέλουν τον επίσκοπο, μητροπολίτη, αρχιεπίσκοπο, πατριάρχη να εκλέγεται δια βίου. Αν μετά τόσα χρόνια ο Βαρθολομαίος μετάνοιωσε και ο Καρλούτσος δεν είναι πια ευχαριστημένος μαζί σας, ας είχαν τον νού τους τότε που σας πρότειναν και σας εξέλεγαν. Τώρα too bad και για τους δυο τους. Ετσι σκέφτεται και αυτά λέγει ο κόσμος.

Εσείς πάντως, σεβασμιότατε, προετοιμαστείτε για την τελική μάχη. Στη κληρικολαϊκή θα γίνει η καθοριστική μεγάλη έφοδος εναντίον σας. Εχουν ήδη επιστρατευθεί για την επίθεση οι φίλοι του Καρλούτσου, ενώ ο ίδιος θα κρύβεται όπως συνηθίζει. Συνεννοημένοι θα κατευθύνουν τα πράγματα έτσι ώστε η πανθομολογούμενη γενική εκκλησιαστική παράλυση-διάλυση να σας χρεωθεί στο ακέραιο. Και προπαντός θα προσπαθήσουν να σας φορτώσουν και όλα τα εκατομύρια που λείπουν....

Πως τώρα θα τους αντικρούσετε; Η αντίδραση σας ποιά θάναι; Θα αντιδράσετε όπως αντιδράσετε όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες και ... θα πέσετε άδοξα; Ή θα επιλέξτε να κατεβείτε απ' την εκκλησιαστική σκηνή με αξιοπρέπεια και τιμή λύνοντας επιτέλους τη σιωπή σας; Αδοξη πτώση ή ένα τέλος αξιοπρεπές; Αλλη επιλογή δεν υπάρχει! Διότι -μην ελπίζετε- θα σας ξηλώσουν ούτως ή άλλως. Πρέπει, βλέπετε, να ξαναπάρουν οπωσδήποτε τον πλήρη έλεγχο και ολόκληρο το φάσμα των οικονομικών στα χέρια τους προκειμένου να ξαναστηθεί γερά το προσοδοφόρο μαγαζί, όπως επί Τζαχάρη.

Ο κόσμος επιμένει να πιστεύει ότι αφού δεν πρόκειται να αποφύγετε το ξήλωμα πρέπει τουλάχιστο να φύγετε με το κεφάλι ψηλά. Είναι αλήθεια πως αυτό θέλει και αρετή και τόλμη, αλλά έτσι θα κάνετε επιτέλους και ένα καλό στην Εκκλησία της Αμερικής.
Πάψτε να συγκαλύπτετε την πραγματικότητα για τα ελλείμματα!
Πάψτε να συγκαλύπτετε τους δημιουργούς των ελλειμμάτων! 
Πάψτε να συγκαλύπτετε τους αποδέκτες των καρπών της ελλειμματοβιομηχανίας.
Πέστε επιτέλους στον κόσμο ποιοί ειναι οι πραγματικοί καταχραστές της εμπιστοσύνης και του χρήματος του λαού. Αυτό τουλάχιστο το οφείλετε στην Εκκλησία της Αμερικής.

Κατά τα άλλα, μη πτοείσθε, σεβασμιότατε, όσο γρήγορα κι αν πλησιάζει η ώρα της λαιμητόμου. Πάρτε το απόφαση. Κρατείστε την ψυχραιμία σας. Αφήστε τα παρακαλετά τα κακομοίρικα και τάδικα παρακάλια. Μη τους δίνετε αυτή την ικανοποίηση. Και προπαντός μη τους χαρίστε την παραίτηση που τόσο λαχταρούν. Αναγκάστε τους να ποδοπατήσουν πάλι τους Κανόνες της Εκκλησίας και να καταφύγουν πάλι σε μέσα εκκλησιαστικής παρανομίας. Αφήστε τους να εκτεθούν πάλι στα μάτια του κόσμου που για δεκαετίες τώρα παραπλανούν και ατιμώρητα εκμεταλλεύονται.

Με τιμή,

Νεκτάριος Χατζηεμμανουήλ
(Nick Manolis)
Πολιτικός Μηχανικός.
Ephrata, PA 17522


ΠΗΓΗ:

Ιστολόγιο ΚΑΛΑΜΙ

No comments:

Post a Comment