Thursday, June 28, 2018

ΘΕΡΜΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ


ΘΕΡΜΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Σεβασμιώτατε Αμερικής,

Σας παρακαλούμε θερμά να μη διευκολύνετε όσους απεργάζονται ανομίες, σε βάρος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και της Ομογένειας, με την υποβολή “οικειοθελούς παραίτησης”. 

Αναφέρει η “Βικιπαίδεια”, για τις πιέσεις που δέχτηκε ο αντιοικουμενιστής Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος για να παραιτηθεί την εποχή της δικτατορίας:

“Την Μεγάλη Παρασκευή, 28 Απριλίου 1967, κατά την περιφορά του Επιταφίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος πιέστηκε να επιβιβαστεί σε αυτοκίνητο που τον μετέφερε στο σπίτι του. Λίγο αργότερα, κάποιοι που ισχυρίστηκαν ότι είναι γιατροί, συνοδευόμενοι από νοσοκόμες και αστυνομικούς, τον επισκέφτηκαν και του ζήτησαν να ετοιμαστεί για εισαγωγή στο νοσοκομείο. Παρά τη σθεναρή άρνησή του και την διαβεβαίωση του προσωπικού του γιατρού, Δημητρίου Καπνιά, ότι δεν είχε πρόβλημα υγείας, οι αυτόκλητοι επισκέπτες αρνήθηκαν να αποχωρήσουν χωρίς τον Χρυσόστομο, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, οπότε τον ανάγκασαν να τους ακολουθήσει στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού. Ωστόσο -και παρά τις πιέσεις- ο Χρυσόστομος αρνήθηκε να παραιτηθεί και εξαναγκάστηκε να παραμείνει στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού για περισσότερο από ένα μήνα, χωρίς να είναι ασθενής. 

Παρόλα αυτά, σε επιστολή του προς τον τότε βασιλιά, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωνε την πλήρη άρνησή του να παραιτηθεί."

Η συνέχεια είναι γνωστή. Αντικανονικά νομοθετήθηκε όριο ηλικίας και κηρύχθηκε, ζώντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ο θρόνος εν χηρεία και εξελέγη νέος Αρχιεπίσκοπος.

Σεβασμιώτατε Αμερικής,

Σας παρακαλούμε θερμά να αρνηθείτε να υποβοηθήσετε τους διώκτες σας, με την υποβολή παραίτησης. Η Ομογένεια ξέρει ποιός βρίσκεται εν δικαίω και ποιος εν αδίκω. Ο Θεός προπαντός δεν ευλογεί τέτοιες ραδιουργίες και στυγνές αντιευαγγελικές και αντικανονικές πρακτικές.

Το χρέος σας απέναντι στον Θεό και την Εκκλησία, αλλά και προς το ποίμνιό σας στην Αμερική, είναι να παραμείνετε στον Θρόνο σας και να αρνηθείτε να τους δώσετε “οικειοθελή” παραίτηση.

Ούτε εμείς, ούτε ασφαλώς εσείς τρέφετε ψευδαισθήσεις. 

Όλοι γνωρίζουμε τι θα κάνουν στην συνέχεια.

Ας το κάνουν, Σεβασμιώτατε, αλλά τουλάχιστον, όχι με την δική σας υπογραφή.

Σας παρακαλούμε θερμά, όπως αρνηθήκατε την αντικανονική εκλογή σας στον Θρόνο της Μητροπόλεως Αττικής και Μεγαρίδος, επί δικτατορίας, έτσι και τώρα να αρνηθείτε να δώσετε κάλυψη σε όσους βυσσοδομούν κακά.

Αυτοί θα έχουν την ευθύνη απέναντι στον Θεό και την Ιστορία για όσα άνομα έπραξαν και θα πράξουν.

Μη διστάσετε σας παρακαλούμε θερμά να επαναλάβετε όσα ο Μακεδονομάχος και παραδοσιακός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έγραψε προς τον τότε βασιλέα Κωνσταντίνο όταν τον πίεζαν να παραιτηθεί: 

«…αρνούμαι διαρρήδην να γίνω παραβάτης θείων προσταγμάτων διότι θα είμαι ρίψασπις και προδότης και επίορκος, και υπό τοιαύτας συνθήκας δε θα θελήσω ποτέ να καλύψω εξ αισχύνης το πρόσωπό μου. Αν η Εκκλησία και η Πολιτεία θελήσουν ούτως ή άλλως, είτε κανονικώς είτε νομίμως, να επιβάλουν μίαν λύσιν, αντίθετον προς τας πεποιθήσεις μου, εγώ ου δύναμαι εμποδίσαι αυτήν και θα έχω να δικαιολογηθώ ενώπιον του δικαίου Κριτού ότι βία και δυναστεία υπέκυψα, αλλά και μετά διαμαρτυριών ενώπιον Θεού και ανθρώπων.» 

No comments:

Post a Comment