Saturday, June 9, 2018

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΓΓΛΙΚΑΝΟΥ ΜΑΙΚΛ ΧΑΦΙΝΓΚΤΟΝ, ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΓΓΛΙΚΑΝΟΥ ΜΑΙΚΛ ΧΑΦΙΝΓΚΤΟΝ, ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Λέγει, για τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ο κ. Μάικλ Χάφινγκτον (εφεξής Μ.Χ.), σε ανοιχτή επιστολή, που απευθύνει στον Σεβασμιώτατο Αμερικής: 

“Θα σκεπτόταν κάποιος πως στην ηλικία των 90 ετών θα συνταξιοδοτείτο ευχαρίστως και θα παρέδιδε τα ηνία σε κάποιον νεότερο προκαθήμενο.”

ΣΧΟΛΙΟ:
Ο επίσκοπος είναι ισόβιος. Οι Ιεροί Κανόνες δεν του δίνουν κανένα δικαίωμα να παραιτηθεί, αν διατηρεί στο ακέραιο τις ψυχοσωματικές του δυνάμεις.

Η αντίληψή σας, κ. Μ.Χ., ότι ένας ιεράρχης προχωρημένης ηλικίας πρέπει να παραιτείται, είναι καρπός της αίρεσης του Αγγλικανισμού, από την οποία προέρχεστε. Ο Αγγλικανός πριμάτος λ.χ. εκλέγεται για μία δεκαετία και μετά συνταξιοδοτείται. Αυτή, όμως, η πρακτική είναι σαφώς αντορθόδοξη, επειδή ο επίσκοπος είναι ισόβιος ως νυμφίος της επισκοπής που ποιμαίνει.

Καιρός, λοιπόν, κ. Μ.Χ., να αποβάλετε τις Αγγλικανικές σας δοξασίες και να υιοθετήσετε την διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας. 

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΚΟΥΕΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ;
________

Γράφει ο κ. Μ.Χ. στον Σεβ. Αμερικής:
“Ο Πατριάρχης ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο να υποβάλλει την παραίτησή του, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε να κάνει κάτι τέτοιο και έμεινα άναυδος. Πώς μπορεί ένας ιερωμένος δούλος Θεού να μην υπακούσει στο αίτημα του ανωτέρου του;"

ΣΧΟΛΙΟ:
Όπως πολύ ορθά λέτε, κ. Μ.Χ., ο ιερωμένος είναι δούλος του Θεού. Όχι του Πατριάρχη.

Επομένως ο Σεβ. Αμερικής έχει υποχρέωση να υπακούει στον Πατριάρχη ΜΟΝΟΝ, αν η εντολή που του δίνει, είναι σύννομη με το Ευαγγέλιο και τους Κανόνες της Εκκλησίας. Αν δεν είναι, έχει, όχι απλά το δικαίωμα, αλλά την αδήριτη ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ έναντι του Θεού -του Οποίου είναι δούλος-, να αρνηθεί κατηγορηματικά να συμμορφωθεί με αντιευαγγελικές και αντικανονικές υποδείξεις.

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΙΣΩΝ
_________

Γράφει ο κ. Μ.Χ. στον Σεβ. Αμερικής:
“Τι παράδειγμα είναι αυτό προς τους Επισκόπους, τους ιερείς, τους ενορίτες, και στα παιδιά της αγαπημένης μας Εκκλησίας; Είναι τώρα εντάξει τα παιδιά να μην υπακούουν στους γονείς τους ή οι ιερείς να μην υπακούουν στους Επισκόπους;”

ΣΧΟΛΙΟ:
Αυτά τα δύο ερωτήματά σας κ. Μ.Χ. μας οδηγούν στον πυρήνα του προβλήματος.

Καταρχήν δεν κατανοείτε -δεν σας παρεξηγώ, από τον Αγγλικανισμό προέρχεστε- ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν είναι υφιστάμενος του Πατριάρχη, αλλά ίσος με αυτόν. Στην Ορθοδοξία ο Πατριάρχης αναγνωρίζεται ως “πρώτος μεταξύ ίσων” (“primus inter pares”) και όχι αυθέντης και δεσπότης, όπως ο Πάπας. 

Φαίνεται ότι έχετε ενστερνιστεί την κακοδοξία του Βατικανού, ότι οι επίσκοποι λαμβάνουν την αρχιερωσύνη από τον Πάπα. Αυτά, κ. Μ.Χ., δεν ισχύουν στην Ορθοδοξία. Οι επίσκοποι εκλέγονται από την Σύνοδο και λαμβάνουν την αρχιερωσύνη από τον Μέγα Αρχιερέα Χριστό. Όχι από τον Πατριάρχη, όπως λανθασμένα και κακόδοξα φρονείτε.

Άρα, κακώς συγκρίνετε την υπακοή που οφείλουν τα παιδιά προς τους γονείς τους, με την υπακοή που νομίζετε ότι πρέπει να δείχνει ο Αρχιεπίσκοπος στον Πατριάρχη. 

ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΖΕΤΕ ΕΝΩ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΕΛΦΙΝΟΙ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
_______

Γράφει ο κ. Μ.Χ. στον Σεβ. Αμερικής:
“Ιδεατώς ο Θεός θα μας παράσχει κάποιον πνευματικό άνθρωπο, ο οποίος θα είναι συνάμα και ικανός διοικητής.”

ΣΧΟΛΙΟ:
Έλα, όμως, που οι δελφίνοι του Θρόνου Αμερικής είναι κληρικοί, οι οποίοι, όχι μόνον δεν πρέπει να εκλεγούν Αρχιεπίσκοποι, αλλά ούτε να στέκονται μπροστά στο Άγιο θυσιαστήριο;

Για ποιο λόγο στρουθοκαμηλίζετε και μιλάτε για εκλογή πνευματικών κληρικών, κ. Μ.Χ., αφού οι επικρατέστεροι δελφίνοι του Θρόνου Αμερικής είναι οι Οικουμενιστές, νεωτεριστές και ορισμένα άλλα, Μητροπολίτες Γαλλίας Εμμανουήλ, Προύσσης Ελπιδοφόρος και Δαρδανελλίων Νικήτας; Αφήνω ότι και όσοι άλλοι ακούστηκαν ως διάδοχοι του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, είναι απαξάπαντες μηδενός εξαιρουμένου, ο ένας χειρότερος από τον άλλο.

ΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΒΙΟΙ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΥΠΟ
________

Γράφει ο κ. Χ.Φ. στον Σεβ. Αμερικής:
“Σας δόθηκε από το Πατριαρχείο για μία χρονική περίοδο, όχι για την υπόλοιπη ζωή σας. Υπηρετείτε με την εμπιστοσύνη της Πατριαρχικής Συνόδου.” 
“Ακόμα και η κεφαλή της Καθολικής Εκκλησίας, ο Πάπας Βενέδικτος (ο οποίος γεννήθηκε το 1927 ένα χρόνο πριν από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο) έκανε κάτι τέτοιο στην ηλικία των 85 ετών. Εάν ένας Πάπας ο οποίος είναι ένας ευφυής θεολόγος μπορεί να παραδώσει τον Θρόνο του Αποστόλου Πέτρου στο Βατικανό, σίγουρα ο Αρχιεπίσκοπός μας μπορεί επίσης να εγκαταλείψει τον θρόνο του.”

ΣΧΟΛΙΟ:
Έχουμε ήδη σχολιάσει την πλανεμένη -κυριολεκτικά κακόδοξη- αντίληψη σας, ότι δήθεν οι επίσκοποι εκλέγονται για μια χρονική περίοδο.

Οι επίσκοποι είναι ισόβιοι στον Θρόνο τους, εκτός αν οικειοθελώς παραιτηθούν, για σοβαρούς λόγους υγείας ή αν κανονικώς καθαιρεθούν, για σοβαρά αμαρτήματα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είναι αδιάβλητος ιεράρχης και διατηρεί στο ακέραιο τις ψυχοσωματικές του δυνάμεις.

Επομένως, ούτε να παραιτηθεί έχει το δικαίωμα, ούτε ο Πατριάρχης νομιμοποιείται να τον εξαναγκάσει σε παραίτηση.

Ο βαθμός της αλλοτρίωσης της ορθόδοξής σας συνείδησης, κ. Μ. Χ., φαίνεται προπαντός, επειδή προβάλλετε στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο παράδειγμα προς μίμηση, την παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου.!!! 

Καταρχήν από πότε ο βίος και η πολιτεία των αιρετικών είναι πρότυπο ζωής για τους ορθόδοξους ιεράρχες; 

Άραγε, αγνοείτε, ότι ο Πάπας Βενέδικτος παραιτήθηκε, αφενός μεν, επειδή τον εγκατέλειψαν -σε μεγάλο βαθμό- οι σωματικές του δυνάμεις, αλλά προπαντός, επειδή δημοσιοποιήθηκε το σκάνδαλο ότι ο Πάπας Βενέδικτος, ως "Αρχιεπίσκοπος" Βαυαρίας, κάλυπτε τους παιδεραστές Φραγκοπαπάδες;

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ
________

Γράφει ο κ. Μ.Χ. στον Σεβ. Αμερικής:
“Η εγκάρδια υπόδειξή μου προς εσάς είναι να ανακοινώσετε τη συνταξιοδότησή σας στο τέλος της επικείμενης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης στη Βοστώνη.”

ΣΧΟΛΙΟ:
Ας ελπίσουμε ότι ο Σεβασμιώτατος Αμερικής θα κωφεύσει στην αντορθόδοξη, αντιευαγγελική και αντικανονική προτροπή σας, να αναγγείλει την παραίτησή του στην επερχόμενη Κληρικολαική της Βοστώνης. 

Αν, όμως παρ' ελπίδα, κ. Μ.Χ., ο Αρχιεπίσκοπος αποδεχτεί την εισήγησή σας και υποκύψει σε πιέσεις και εκβιασμούς, θα είναι αναπολόγητος, εν Ημέρα Κρίσεως.

2 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. Ποιος είναι αυτός ο κύριος ; Τι αρμοδιότητα έχει ; Έχει γίνει ορθοδοξος;

    ReplyDelete