Friday, June 15, 2018

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ 11.6. ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ 11.6. ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Του κ. Ανδρέα Κυριακού, θεολόγου
=====

Σε ομιλία του στις 11.6. στον πατριαχικο ναό του Αγίου Γεωργίου της Πόλης ο Παναγιώτατος, για να υποστηρίξει την απόφαση για την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, ανέφερε και τα εξής: «όταν ένας ολόκληρος λαός εκατομμυρίων ανθρώπων ευρίσκεται εκτός της κανονικής Εκκλησίας με την αιτιολογίαν του σχίσματος, τότε καλούμεθα επειγόντως εις αφύπνισιν πνευματικήν και εγρήγορσιν αποστολικήν». 

Εν πρώτοις μιλάμε για την Ουκρανία όπου υφίστανται  ΔΥΟ σχισματικές καταστάσεις:

Το «πατριαρχείο του Κιέβου» υπό τον κ. Φιλαρέτ Ντενυσένκο και η «αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας». 

Επίσης στην ίδια χώρα υφίσταται το μέγα αγκάθι της Παπικής Ουνίας, με την μεγαλύτερη παγκοσμίως ουνιτική κοινότητα. 

Δεν λησμονούμε ότι υπάρχει και η κανονική Αυτόνομη Εκκλησία της Χώρας υπό τον Μητροπολίτη Κιέβου κ. Ονούφριο. 

Σημειωθήτω ότι οι δύο προαναφερθείσες σχισματικές ομάδες έχουν περίπου 6,000 ενορίες, ενώ η Αυτόνομη Εκκλησία της Ουκρανίας πάνω από 12,000 ενορίες. Τα περί «αφυπνίσεως πνευματικής και εγρηγόρσεως αποστολικής» ΔΕΝ πείθουν το παράπαν τους παροικούντας την Ιερουσαλήμ, διότι είναι γνωστό ότι πίσω από την απόφαση για την αυτοκεφαλία κρύβονται, συν τοις άλλοις, πολιτικές υπεραντλαντικές πιέσεις και όχι μόνο. Εμείς εναγωνίως και εν οδύνη πολλή ρωτάμε τον Παναγιώτατο: Τι θα γίνει, αν στο τέλος, δώσει στις δύο σχισματικές ομάδες (που ΔΕΝ είναι καν ενωμένες μεταξύ τους) αυτοκέφαλο προκύψει  ΣΧΙΣΜΑ μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου καί Μοσχοβίας; 

Τα μηνύματα των τελευταίων ημερών ΔΕΝ είναι καθόλου ενθαρρυντικά για το Οικουμενικό Πατραρχείο. Ο Παπισμός έλαβε σαφέστατη θέση υπέρ της ρωσσικής άρκτου, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού το Φανάρι. Ο Παπισμός πήρε όλα όσα ήθελε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο αλήστου μνήμης πατριάρχης Αθηναγόρας ήρε (άνευ συνοδικής διαγνώμης) τα αναθέματα που ίσχυαν από το 1054 μ.Χ., στο Μπαλαμάντ στα 1993 επί της πατριαρχίας του Παναγιώτατου αναγνωρίστηκε ως «αδελφή Εκκλησία» και ο αιρετικός Πάπας «επίσκοπος της πρεσβυτέρας Ρώμης», κατά δε την εν Κολυμβαρίω σύναξη του 2016 συνοδικώς(;) αναγνωρίστηκε ότι εκτός της Ορθοδοξου Εκκλησίας υπάρχουν και «ετερόδοξες Εκκλησίες και Ομολογίες» (με προεξάρχοντα, βεβαίως, της πανηγύρεως τον εκπεσόντα Παπισμό). 

Το γε νυν έχον ο Παπισμός στράφηκε ΞΕΚΑΘΑΡΑ προς την Ρωσσική Εκκλησία (λόγω μεγέθους και άλλων γεωπολιτικών σχεδιασμών) και για το Φανάρι ετοιμάζεται να προβεί στην χειρονομία που γίνεται όταν στήψουμε καλά-καλά ένα λεμόνι και απομυζήσουμε το χυμό του. 

Ας τα έχει κι αυτά κατά νουν ο Παναγιώτατος κι η περί αυτόν Ιερά Σύνοδος.

No comments:

Post a Comment