Thursday, December 28, 2017

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΩΡΙΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ Ε΄


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΩΡΙΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ

Ε΄


Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Συνεχίζει το σχόλιο της κυρίας Λωρίτου για την ανάρτηση Η λανθασμένη ερμηνεία του όρου “Συντεταγμένη Αποτείχιση” οδηγεί σε πλάνη”. 

“Αυτά όλα είναι που καθιστούν την αποτείχιση ή την αμφισβήτηση ή την απομάκρυνση -όπως θέλετε πείτε το- από μία τέτοια Εκκλησία επιβεβλημένη και “υποχρεωτική”. Ασφαλώς δεν σύρεται κανείς με το ζόρι σε αυτά τα πράγματα -υπό αυτή την έννοια είναι “προαιρετική” ή “δυνητική”- ωστόσο, όμως, αποτελεί η στάση μας μία σφυγμομέτρηση. Αυτού του είδους η σιωπή είναι ένα βδέλυγμα. Προαιρετικό; Ίσως! Είναι, όμως, βδέλυγμα και βλασφημία χειρότερη από αυτή των υβριστών. Πώς να το κάνουμε! Δέν μπορούμε όταν συντελούνται όλα αυτά, να καθόμαστε να αγναντεύουμε. Σε τελευταία ανάλυση τι σημασία έχει αν το βδέλυγμα είναι προαιρετικό; Αλλάζει κάτι;”

ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ
________

Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να θεωρήσει τη σιωπή ή τον συναγελασμό με το βδέλυγμα προαιρετικό, κυρία Λωρίτου, και ουδείς νομιμοποιείται να σιωπά όταν “θεός το κινδυνευόμενον”.

Καθόλου δυνητική δεν είναι η απομάκρυνση από τους αιρετικούς και η ανάγκη ορθόδοξης ομολογίας πίστεως. Είναι απολύτως ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ.

Η ενεργοποίηση του ΙΕ΄ Κανόνα της ΑΒ΄ Συνόδου είναι δυνητική ΜΟΝΟΝ όσον αφορά τη διακοπή του λειτουργικού μνημοσύνου, το οποίο μπαίνει σε εφαρμογή ΜΟΝΟΝ εφόσον συντρέχουν οι αναγκαίες ποιμαντικές προυποθέσεις. 

Βεβαίως ορισμένοι ριψάσπιδες προβάλλουν τον δυνητικό χαρακτήρα του ΙΕ΄ Κανόνα, επειδή τους χαρακτηρίζει δογματική νωθρότητα και θέλουν να αποφύγουν τις συνέπειες της Ομολογίας της πίστεως! Αλλά γιατί πρέπει να ασχολούμαστε με όσους προσπαθούν να ξεγελάσουν τη συνείδησή τους και το Θεό; 

ΟΙ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΙ ΔΙΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
_________

Παρόμοια οι σχισματικοί μιλούν για μολυσμό από την κοινωνία με τους αιρετίζοντες. Θεωρούν πλανεμένα ότι πρέπει να εφαρμοστεί υποχρεωτικά ο ΙΕ΄ Κανόνας της ΑΒ΄ Συνόδου, για να μπορούν να δικαιολογούν το σχισματικό τους φρόνημα. Ούτε με αυτούς μας ενδιαφέρει να ασχοληθούμε. Μόνον αστοιχείωτοι θεολογικά δεν κατανοούν ότι το “κοινωνών ακοινωνήτω” του β΄ Κανόνα της Συνόδου της Αντιοχείας, εφαρμόζεται αναγκαστικά ΜΟΝΟΝ μετά συνοδική καταδίκη. 

Αλλά πέραν των αστοιχείωτων θεολογικά υπάρχουν και όσοι σχισματικοί αλλοιώνουν συνειδητά τη διδασκαλία της Εκκλησίας μόνον και μόνον για να δώσουν “θεολογική” κάλυψη στο σχίσμα τους. Αλίμονον αν χαραμίζαμε το χρόνο μας για να ασχοληθούμε με τέτοιου είδους υποκείμενα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΕ΄ ΚΑΝΟΝΑ ΤΗΣ ΑΒ΄ ΣΥΝΟΔΟΥ;
_________

Το κριτήριο για την ενεργοποίηση της Αποτείχισης είναι τούτο: Συμφέρει ποιμαντικά να εφαρμοστεί;

Αποτειχίστηκαν λ.χ. οι ενορίες του Αγίου Αντωνίου και του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Σπυρίδωνος στη Θεσσαλονίκη και ο π. Φώτιος Βεζύνιας. Ναι! Αλλά οι ενορίες αυτές προετοιμάζονταν για δεκαετίες γι’ αυτό το γεγονός. Δεν περνούσε Κυριακή που ο π. Θεόδωρος, ο π. Νικόλαος και ο π. Φώτιος να μη μιλήσουν για τον Οικουμενισμό.

Αποτείχιση στην Αμερική λ.χ. μπορούν να κάνουν -αν το κρίνουν επωφελές- τα μοναστήρια του π. Εφραίμ και ευάριθμοι παραδοσιακοί κληρικοί. Λιγότεροι από πέντε -αν υπάρχουν και αυτοί- από τους πεντακόσιους και βάλε ιερείς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

ΠΟΤΕ ΑΝΤΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗΣ;
_________

Αντιθέτως αντενδείκνυται και μάλιστα έντονα για τις πλείστες ενορίες να προχωρήσουν σε Αποτείχιση. Στη Νέα Υόρκη λ.χ. υπάρχει μια κοινότητα -και να ήταν μόνον αυτή!-, που είναι βουτηγμένη στην εκκοσμίκευση, στον Οικουμενισμό και στους νεωτερισμούς που προωθεί συστηματικά ο εφημέριός της.

Αν στην ίδια ενορία ερχόταν νέος παραδοσιακός αντιοικουμενιστής κληρικός που θα σκεφτόταν να κάνει Αποτείχιση, μόλις άρχιζε την ποιμαντική του διακονία στην ενορία, θα έπεφτα στα πόδια του και θα του έλεγα: "Γέροντά μου! Για όνομα του Θεού! Δεν βλέπεις τι γίνεται εδώ μέσα; Αν τους μιλήσεις για τον Οικουμενισμό θα νομίσουν ότι τους μιλάς για την οικολογία και θα ενθουσιαστούν επειδή στην ενορία τους έφτασε “πράσινος” ιερέας. Αν τους μιλήσεις για Αποτείχιση θα νομίσουν ότι είσαι εργολάβος και τους μιλάς για τοίχους, τούβλα, σοβάδες και τσιμέντα.

Κάτσε τρία τέσσερα χρόνια και κάνε συστηματική κατήχηση. Μάθε τους τι είναι η εξομολόγηση, πες τους ότι δεν μπορούν να διαπράττουν τις πιο σοβαρές σαρκικές αμαρτίες και να κοινωνούν κάθε Κυριακή λες και δεν συμβαίνει τίποτα, μίλα τους για τη νηστεία, για το κομποσχοίνι, για την ευχή του Ιησού, για Μεσονυκτικό και Απόδειπνο, για Αγίους και άσε να χαρείς την Αποτείχιση όταν και εάν το ποίμνιό σου κατηχηθεί κατάλληλα."

Μόνον ένα συνειδητοποιημένο εκκλησίασμα μπορεί να προχωρήσει σε Αποτείχιση. Αλλιώς μόνον προβλήματα -χωρίς κανένα πνευματικό όφελος- θα προκύψει αν αποτειχιστεί ένας κληρικός.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ
________

Συνοπτικά! Αυτό που ΔΕΝ είναι καθόλου προαιρετικό είναι το να είσαι Οικουμενιστής. Αντενδείκνυται απολύτως! Είναι αδήριτη υποχρέωση των πιστών να απομακρύνονται από τους Οικουμενιστές και τις αιρέσεις τους.

Απαράδεκτο, επίσης, είναι να κάθεσαι και να αγναντεύεις αμέριμνος και να προσποιείσαι ότι δεν συμβαίνει τίποτα στην Εκκλησία, ενώ τα τελευταία 125 χρόνια ενέσκηψε η παναίρεση του Οικουμενισμού που αλλοτριώνει τα πάντα στην Εκκλησία: Στο δόγμα, στη λειτουργική ζωή, στο ήθος και στο φρόνημά της.

Αγώνας αδιάκοπος και ασυμβίβαστος με τον Οικουμενισμό, λοιπόν! Όσο για την Αποτείχιση είναι ένας ευλογημένος και επαινετός δυναμικός τρόπος αντίδρασης εναντίον της αίρεσης, εφόσον υπάρχουν οι ποιμαντικές προυποθέσεις για να πραγματοποιηθεί. 

Ποιες είναι αυτές; Η κατάλληλη προετοιμασία του ποιμνίου και προπαντός η απόλυτη διασφάλιση ότι δεν θα καταλήξει σε σχίσμα.

3 comments:

  1. Βγάλατε σύνθημα κ.Τελεβάντο !!!

    " Ο οικουμενισμός δέν είναι προαιρετικός ! ---- Η κατάχρηση του 15ου Κανόνος "

    Αυτό θα μπορούσε νά γίνει καί ο τίτλος του συνεδρίου για το οποίο μιλάμε καί ευχόμαστε νά γίνει καί όχι μόνο νά κτίζουμε ανώγεια και κατώγεια ! Στά λόγια περίπου το κάναμε , το αναθέσαμε σέ διάφορους ολίγον αδιάφορους , βγάλαμε τόν τίτλο του συνεδρίου , κάποιος πρέπει νά βάλει τίς υπόλοιπες " λεπτομέριες " δηλαδή τα υλικοτεχνικά ! Δηλαδή κάποιος πρέπει νά πληρώσει και τον λογαριασμό ! Βλέπεις οι οικουμενιστές καταχρώνται τα χρήματα και τά προνόμια της εκκλησίας για την βλάψουν και εμείς πρέπει εξ ιδίων νά τυπώσουμε ακόμα και τά ενημερωτικά φυλλάδια Ευχόμαστε νά ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες και νά γίνει το συνέδριο απο τον ίδιον τον π.Θεόδωρο Ζήση Διαβάσαμε άλλωστε οτι είναι στίς προθέσεις του στην τελευταία ανακοίνωση της "Συνάξεως " Δέν καταλαβαίνουμε γιατί δέν μπορεί νά τό κάνει η μητρόπολη Πειραιώς , η οποία έχει αποδείξει περίτρανα οτι "ο οικουμενισμός δεν είναι προαιρετικός " ,αλλά δια ροπάλου απαγορευτικός
    Εννοείται οτι η δυνητικότητα του 15ου Κανόνος δέν είναι ένας ζεστός υπνόσακκος , δέν είναι ροδοπέταλα στόν οδοστρωτήρα του οικουμενισμού , δέν είναι χειροφίλημα στα άσπρα και πλαδαρά χέρια των οικουμενιστών Ξέρετε οικουμενιστούλια μου , μία χειρωνακτική εργασία, όπως νά σκάψετε τον κήπο σας ,κάνει πολύ καλό ! Πρώτον παίρνει απο πάνω σας την πλήξη που έκαψε την ψυχή σας , δεύτερον σας κάνει ωραία χέρια δουλεμένα μέ ρόζους καί όχι χοντρουλά και άσπρα μέ νύχια κάτασπρα , τόσο που σιχαίνεσαι νά τά φιλήσεις Ρέ Ιγνάτιε ! Θα έκανες μιά χαρα ψυχοθεραπεία στην μία οπό τις βίλες σου , νά εκτρέφεις κοτούλες , κουνελάκια , κατσικάκια --μούρλια!--και νά αφήσεις τά ταξιδάκια , τις προδοσιούλες , τις μεταφρασούλες και ό, τι άλλο ευφάνταστο διαλυτικό της πλήξεως Υπάρχουν πολύ ευχάριστα πράγματα στή ζωή που σέ καθιστούν αυτάρκη και ψυχολογικά σέ θωρακίζουν σέ όλα τα κακά Αλλωστε πόσα χρόνια νομίζεις οτι θά ζήσεις ; Παράτα την καλοζωία μέ μία αξιοπρέπεια πρίν σέ παρατήσει αυτή και σε σύρουν τέσσερις Ωραίο και μακάβριο στόχο έβαλες , μία κηδεία σάν και του Χριστόδουλου μέ μπάντα σε λυπητερή μινόρε , άσχετα που μέσα τους θά έχουν μια χαρά ! Ά! ξέχασα θα λυπηθεί ο .....τέτοιος άν δέν έχεις προλάβει νά τό τακτοποιήσεις τό παιδί ! Ντροπή τί ζητά το καημένο ! Όλοι οι άγαμοι κάπως θα βρεθεί ένας τρόπος νά θρέψουμε ένα τομάρι , το πολύ- πολύ νά πεθάνουμε , τίποτα πιό σίγουρο απο αυτό έτσι και αλλιώς ! Γιατί νά είσαι τόσο προσκολλημένος στην ευζωία και στην ευπορία του οικουμενισμού ; Σπάσε τά συμβόλαια , ποτέ δεν είναι αργά !

    Η κατάχρηση του 15ου Κανόμος έχει γίνει και προς τά δεξιά και πρός τά αριστερά ,θεωρώντας κάποιοι την δυνητική ερμηνεία απο τον π.Επιφάνιο ως μία ομπρέλα , αλεξήλιον ή αλεξικέραυνον απο τους κόπους , τά ρίσκα , τά ξεβολέματα και τους κεραυνούς των οικουμενιστών Αλεξικέραυνο σέ όλες αυτές τις επιθέσεις είναι πίστη !

    ReplyDelete
  2. Να αγιάσει το στόμα σου κα Λωριτου. Οικουμενισμός και καλοπέραση πάνε χέρι-χέρι.

    ReplyDelete
  3. Την ευχή σας σεβαστέ πάτερ !

    ReplyDelete