Friday, December 15, 2017

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΠΗΔΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΠΗΔΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στη “Ρομφαία”:

“Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά τη Συνεδρία της 14ης Δεκεμβρίου λήγοντος έτους, εξ αφορμής του Ανακοινωθέντος της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Εκκλησίας, ασχολήθηκε με την απόφαση αυτής να αποδεχθεί στις 29 Νοεμβρίου 2017 το αίτημα της σχισματικής Εκκλησίας της «Μακεδονίας» και να αναλάβει ρόλο «μητρός Εκκλησίας» εκείνης.

Κατόπιν αυτού, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εκφράζει την ανησυχία Της για το γεγονός της επεμβάσεως της Εκκλησίας της Βουλγαρίας με την ενέργεια αυτή σε δικαιοδοσία άλλης Ορθόδοξης Εκκλησίας, δηλαδή της Εκκλησίας της Σερβίας, πράξη η οποία αντίκειται στους Ιερούς Κανόνες και την Παράδοση της Εκκλησίας, παραθεωρεί το κανονικό δικαίωμα και τον υπερέχοντα ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ενδέχεται να αποτελέσει απαρχή δυσχερών εξελίξεων. 

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, εύχεται να επικρατήσει σύνεση και η απόφαση της Αδελφής Εκκλησίας της Βουλγαρίας να μην οριστικοποιηθεί τελικώς.”

Ορθότατες, βεβαίως, οι επισημάνσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την παράνομη εισπήδηση στα Σκόπια της Εκκλησίας της Βουλγαρίας. 

Από πού ως πού η Εκκλησία της Βουλγαρίας θεωρεί την σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων θυγατέρα της Εκκλησία; 

Πρόκειται για εντελώς αντικανονική εισπήδηση που δεν περιποιεί καμία τιμή στην κατά τα άλλα παραδοσιακή και αντιοικουμενιστική Εκκλησία της Βουλγαρίας.

Το μέγα ερώτημα, όμως, είναι για ποιο λόγο δεν ακούσαμε να διαμαρτύρεται η Εκκλησία της Σερβίας, που είναι η μητέρα Εκκλησία της Σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων. Πολύ παράξενη ή για την ακρίβεια εντελώς ακατανόητη η σιωπή της.

Θα ανέμενε κάποιος ότι αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Σερβίας θα επεδίωκε συνάντηση με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεόφυτο ή θα εξέδιδε αυστηρή Ανακοίνωση και θα καταδίκαζε την εισπήδηση.

Τίποτε από αυτά δεν συνέβηκε.

Μόνον η Εκκλησία της Ελλάδος -προς τιμήν της- προσπαθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Για να αποδειχθεί πόσο ακατανόητη είναι η στάση της Εκκλησίας της Σερβίας ας θυμηθούμε ότι πρόσφατα κατήγγειλε για εισπήδηση το Πατριαρχείο Ρουμανίας και το απείλησε με διακοπή εκκλησιαστικής κοινωνίας.

Επίσης διαμαρτυρήθηκε έντονα επειδή ο Οικουμενικός Πατριάρχης έμεινε για μια-δύο μέρες στην Λουμπλιάνα χωρίς να ζητήσει να συναντηθεί με τον επίσκοπο Λουμπλιάνας Πορφύριο, παρόλον ότι οι Σέρβοι ιεράρχες γνώριζαν ότι ο Πατριάρχης βασικά κρυβόταν μέχρις ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση με το πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν.

Γι’ αυτά τα θέματα οι Σέρβοι ιεράρχες εγείρουν ουρανομήκεις διαμαρτυρίες, ενώ για την ωμή επέμβαση της Εκκλησίας της Βουλγαρίας τηρούν αιδήμονα σιωπή.

Γιατί άραγε;

1 comment:

  1. Ανέκαθεν πίσω απ το Μακεδονικό ήταν και η Βουλγαρία.Μια λύση για τους Σκοπιανούς είναι να ανακαλύψουν τους δεσμούς με την παλιά μητέρα τους.Εμείς τι κάνουμε τόσο καιρό;

    ReplyDelete