Tuesday, December 26, 2017

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΠΡΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΠΡΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Του κ. Θεοδώρου Καλμούκου
=====

Ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος έστειλε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Κατάλογο των Υποψηφίων προς Αρχιερατεία, όπως ακριβώς του είχε ζητήσει κατά την τελευταία συνεδρίαση της Συνόδου τον Νοέμβριο ο Πατριάρχης και η Σύνοδος.

Συγκεκριμένα, ο Κατάλογος είναι χωρισμένος σε τέσσερις κατηγορίες, τις εξής:

Η πρώτη κατηγορία είναι εκείνη των Αρχιμανδριτών, η δεύτερη των εν χηρεία ιερέων, η τρίτη των εν ενεργεία αρχιερέων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής όπως Μητροπολίτες και βοηθοί Επίσκοποι και η τέταρτη κατηγορία είναι εκείνοι που είχαν υπηρετήσει στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και σήμερα υπηρετούν σε Εκκλησιαστικές Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου στο εξωτερικό. Οι Μητροπολίτες αυτοί είναι ο Δαρδανελίων κ. Νικήτας, ο Τορόντο και παντός Καναδά κ. Σωτήριος, ο Μεξικού κ. Αθηναγόρας και ο Σουηδίας κ. Κλεόπας.

Το επόμενο βήμα είναι ότι ο Κατάλογος αυτός θα πρέπει να εγκριθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, πράγμα που αναμένεται να γίνει κατά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου στις 9 Ιανουαρίου 2018.

Στη συνέχεια, θα επιστραφεί εγκεκριμένος στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, της οποίας θα συγκληθεί η Επαρχιακή Σύνοδος για να καταρτίσει το τριπρόσωπο, το οποίο θα σταλεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Σύνοδος του οποίου θα κάνει την τελική εκλογή. Τελικά αν όλα εξελιχθούν ομαλώς ο Μητροπολίτης Σικάγου θα εκλεγεί στη Σύνοδο του Φεβρουαρίου πιθανώς στις 8.

Οπως διαμορφώθηκε τώρα ο Κατάλογος, υποψήφιοι για την κενή Μητρόπολη του Σικάγου μπορεί να είναι και οι ενεργεία Μητροπολίτες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής διά της μεθόδου του λεγόμενου «μεταθετού». Αυτό σημαίνει ότι κάποιος εκ των ενόντων Μητροπολιτών της Αμερικής μπορεί να θέσει υποψηφιότητα και να μετατεθεί στη Μητρόπολη Σικάγου.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί η πλήρωση της Μητρόπολης Σικάγου διά της μεθόδου του μεταθετού οι πληροφορίες θέλουν τον Μητροπολίτη Ντιτρόιτ κ. Νικόλαο να μεταβαίνει στο Σικάγο, οπότε στο Ντιτρόιτ θα εκλεγεί κάποιος άλλος.

Ο Μητροπολίτης κ. Νικόλαος είναι αυτό το διάστημα τοποτηρητής της Μητρόπολης Σικάγου. Σε διαφορετική περίπτωση ο κύβος κλίνει προς τον Μητροπολίτη Δαρδανελίων κ. Νικήτα, ο οποίος είναι, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Ε.Κ.», η προτίμηση του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.


Βέβαια πάντοτε υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας της έκπληξης ή και των ραγδαίων εξελίξεων στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

No comments:

Post a Comment