Tuesday, December 26, 2017

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΠΡΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΠΡΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο κατάλογος των προς αρχιερατεία, που εστάλη, από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής προς έγκριση, στο Φανάρι, προκαλεί μεγάλο προβληματισμό και ανείπωτη θλίψη. 

Χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες που περιλαμβάνουν:

1.) Τους Αρχιμανδρίτες που υπηρετούν στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής,
2.) Τους έγγαμους κληρικούς που είναι χήροι και άρα νομίμως εκλόγιμοι προς αρχιερατεία,
3.) Τους Μητροπολίτες και επισκόπους που υπηρετούν στην Εκκλησία της Αμερικής, και,
4.) Τους Μητροπολίτες που υπηρετούν σε άλλες Μητροπόλεις, αλλά που υπηρέτησαν, στο παρελθόν, στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Για τις δύο πρώτες κατηγορίες δεν έχουμε, επί του παρόντος, να πούμε πολλά, εκτός του ότι ελπίζουμε να μη συμπεριελήφθησαν όσοι δεν χαίρουν την έξωθεν καλή μαρτυρία. 

Οι δύο τελευταίες κατηγορίες του καταλόγου, ήτοι των αρχιερέων που υπηρετούν τώρα ή που υπηρέτησαν στην Εκκλησία της Αμερικής στο παρελθόν, προκαλούν μεγάλο προβληματισμό.

Συγκεκριμένα! Για ποιο λόγο θεωρούνται εκλόγιμοι για τη Μητρόπολη Σικάγου οι εν ενεργεία Μητροπολίτες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής;

Αυτό προφανώς μπορεί να γίνει αν κατασταθούν στη Μητρόπολη Σικάγου με το θεομίσητο και ανθρωπομίσητο μεταθετό.

Οι Ιεροί Κανόνες είναι απόλυτοι για το μεταθετό. Όσοι επίσκοποι μετατεθούν, όχι μόνον καθαιρούνται αλλά και αναθεματίζονται και δεν τους επιτρέπεται να κοινωνήσουν ούτε στην επιθανάτια κλίνη.!

Επομένως, τι απολογία θα δώσουν στον Χριστό όσοι προτείνουν, εγκρίνουν ή εκλέγουν Μητροπολίτες με το μεταθετό; 

Αλλά πέραν του κινδύνου να πληρωθεί η  Μητρόπολη Σικάγου με το μεταθετό, πρέπει να ληφθεί οπωσδήποτε υπόψη ότι πολλοί από τους επισκόπους που υπηρέτησαν ή υπηρετούν στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής δεν έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία.

Τι καλό μπορεί να προκύψει από την τυχόν εκλογή διαβεβλημένου κληρικού στη Μητρόπολη Σικάγου;

Ο Παναγιώτατος είναι 76 ετών και πάσχει από φοβερή ασθένεια. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είναι 89.

Τι θα πουν στον Χριστό, όταν θα βρεθούν στο φοβερό Κριτήριο, αν εκλέξουν Μητροπολίτη Σικάγου Οικουμενιστή, ή διαβεβλημένο κληρικό ή επίσκοπο με το μεταθετό;

6 comments:

  1. Κε Τελεβαντο συμφωνούμε απολύτως. Μία ερώτηση μόνο σχετικά με τον Δαρδανελλιων Νικήτα . Υπαινισσσεσθε οτι δεν είναι αδιαβλητος κληρικός, κι αν ναι γιατί ; Εδώ στο Σικάγο είναι πολύ δημοφιλής. Π. Θεολόγος Παντελής, Μητρόπολη Σικάγου κι από 1η Ιανουαρίου Μητρόπολη Κυθήρων.

    ReplyDelete
  2. Την ευχή σας, π. Θεολόγε!

    Λυπάμαι πολύ επειδή φεύγετε από την Εκκλησία της Αμερικής, αφού -όπως γνωρίζετε- ελάχιστοι παραδοσιακοί κληρικοί υπάρχουν στην Εκκλησία μας.

    Πουθενά δεν αναφέρω ή υπαινίσσομαι ότι ο Σεβ. Δαρδανελίων είναι διαβεβλημένος ιεράρχης. Αν προσέξατε τη φωτογραφία του έβαλα δίπλα στην παράγραφο που αναφέρεται στην πλήρωση της Μητροπόλεως με το μεταθετό.

    Δεν γνωρίζω καθόλου τον Σεβ. Δαρδανελίων. Ούτε την ευχή του δεν αξιώθηκα ποτέ να λάβω. Επομένως δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ούτε αν είναι αδιάβλητος, ούτε αν είναι διαβεβλημένος ιεράρχης. Πού να ξέρω, αφού ζω στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο επισκέφθηκα μόνον μία φορά πριν 25 χρόνια για δυο μέρες για να δω τα μουσεία και τα αξιοθέατα;

    Ο Σεβ. Αμερικής, όμως, και προπαντός ο Παναγιώτατος, που είναι το αυτί της γης, κατά τη λαική έκφραση, είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ σε θέση να γνωρίζουν με ακρίβεια αν ο Σεβ. κ. Νικήτας είναι διαβεβλημένος ή αδιάβλητος κληρικός.

    Γι' αυτό τόσον ο Παναγιώτατος, όσον και ο Σεβασμιώτατος Αμερικής, έχουν ΑΠΟΛΥΤΗ ευθύνη απέναντι στον Άγιο Θεό να ενεργήσουν ανάλογα.

    Αυτό, όμως, που σίγουρα γνωρίζω - όπως γνωρίζετε και σεις και όλος ο κόσμος- είναι ότι ο Σεβ. Δαρδανελίων είναι εν ενεργεία Μητροπολίτης του Οικουμενικού Θρόνου.

    Επομένως ΜΟΝΟΝ με το θεομίσητο μεταθετό μπορεί να εκλεγεί Μητροπολίτης Σικάγου.

    Άρα, ο πιο ελάχιστος σεβασμός προς τους Ιερούς Κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων, επιβάλλει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να μην εκλεγεί Μητροπολίτης Σικάγου.

    Όσο για το αν είναι ή όχι δημοφιλής απολύτως ουδεμία σχέση έχει με το αν είναι διαβεβλημένος ή όχι. Γνωρίζω, όχι ένα αλλά πολλούς κληρικούς, όλων των βαθμών της ιερωσύνης, που είναι κυριολεκτικά αμετανόητα φαύλοι και όμως χαίρουν μεγάλης εκτίμησης και από την κοινωνία και από τους πιστούς.

    Είμαι βέβαιος ότι και σεις γνωρίζετε πολλούς.

    Σε κάθε περίπτωση οι Κανόνες της Σαρδικής Συνόδου, που επικυρώθηκαν από την Πενθέκτη Οικουμενική Σύνοδο, απαγορεύουν σε ένα επίσκοπο να μετατεθεί ακόμη και αν ΕΚΒΙΑΖΕΤΑΙ από το λαό.

    Άρα είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ άσχετο, το αν ο Σεβ. Δαρδανελίων είναι ή όχι δημοφιλής.

    Συμπερασματικά! Αν ο Σεβασμιώτατος Δαρδανελίων έχει, έστω και τον πιο ελάχιστο σεβασμό προς τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας και την πίστη μας, ΕΠ’ ΟΥΔΕΝΙ ΛΟΓΩ, δεν πρέπει να δεχτεί να μετατεθεί στη Μητρόπολη Σικάγου.

    Σας υπενθυμίζω και πάλιν ότι οι Ιεροί Κανόνες προβλέπουν, για τον επίσκοπο που μετατίθεται, ΚΑΙ να καθαιρείται ΚΑΙ να αφορίζεται. Ένα επιτίμιο που δεν αίρεται ούτε στην επιθανάτια κλίνη.!

    ReplyDelete
  3. Έχετε πολύ χιούμορ κ. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟ. ΤΙ ακριβώς εννοείτε λέγοντας "σεβασμός στους Ιερους κανόνες"? Θέλετε να πείτε ότι δεν έχει πέσει στην αντίληψη σας ότι οι κανόνες εφαρμόζονται μόνο σε περίπτωση που θέλει ο εκάστοτε επίσκοπος ή σύνοδος? Επί παραδείγματι ο πατέρας Θεόδωρος Ζήσης δικάζεται ως παραβατης ιερων κανόνων από δεινους παραβατες σε θέματα πίστεως. Η ακρίβεια των κανόνων εφαρμόζεται κατά το δοκουν και ιδίως σε κανέναν ευλαβη ιερέα που αντιστέκεται στον κυκεωνα του επελαυνοντος οικουμενισμου. Συνεπώς το να ζητειτε σεβασμό στην απαγόρευση του "μεταθετου" μόνο ως χιούμορ μπορεί να εκληφθει......

    ReplyDelete

  4. “Συ είπας”, κύριε Κατάγη, πότε και πώς εφαρμόζονται οι κανόνες στις πλείστες περιπτώσεις.

    Το δικό μας καθήκον είναι να τηρούμε τους Ιερούς Κανόνες και να υπενθυμίζουμε στους πατέρες και αδελφούς μας ότι όλοι έχουμε χρέος να τηρούμε τους Κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων της Εκκλησίας και -βεβαίως- τις διατάξεις του Αγίου Ευαγγελίου.

    ReplyDelete
  5. Συμφωνώ μαζί σας κε Τελεβαντο. Όσον αφορά την μετάθεση μου στην Ι.Μ. Κυθήρων, σαν ιερεύς χρειάζομαι την πνευματική καθοδήγηση ενός πραγματικά ορθοδόξου ιεραρχου, κάτι που δεν υπάρχει εδώ στην Αμερική. Φοβάμαι πολλές φορές ότι θα χάσω την ψυχή μου. Μεγάλη η ευθύνη της ιερωσυνης. Επιπλέον, επιθυμώ για τα παιδιά μου να μεγαλωσουν κοντά σε εναν ιεράρχη σαν των Κυθήρων Σεραφείμ.

    ReplyDelete
  6. Κατανοώ πλήρως τι μου λέτε, π Θεολόγε.

    Αυτή είναι δυστυχώς η κατάσταση στην Εκκλησία της Αμερικής.

    Μια προτεσταντοεκκλησία που οι ποιμένες της όλων των βαθμίδων της ιερωσύνης δίνουν συνηθέστατα στραβή καθοδήγηση σε θέματα πίστεως.

    Κοτζάμ μου Οικουμενικός Πατριάρχης και κοτζάμ μου Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και κάθονται και καταρτίζουν κατάλογο προς αρχιερατεία που περιλαμβάνει εν ενεργεία επισκόπους, που η εκλογή τους προνοεί το μεταθετό, χωρίς να φοβούνται το Θεό και χωρίς να ντρέπονται τους ανθρώπους.

    ReplyDelete