Thursday, December 28, 2017

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ π. ΘΕΟΛΟΓΟ ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΙ κ. ΗΛΙΑ ΚΑΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΔΑΡΔΑΝΕΛΛΙΩΝ



ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ π. ΘΕΟΛΟΓΟ ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΙ κ. ΗΛΙΑ ΚΑΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΔΑΡΔΑΝΕΛΛΙΩΝ
=====


Κε Τελεβάντο, 
Συμφωνούμε απολύτως. 
Μία ερώτηση μόνο σχετικά με τον Δαρδανελλίων Νικήτα. 
Υπαινίσσσεσθε ότι δεν είναι αδιάβλητος κληρικός, κι αν ναι γιατί; Εδώ στο Σικάγο είναι πολύ δημοφιλής. 
Π. Θεολόγος Παντελής, 
Μητρόπολη Σικάγου και από 1η Ιανουαρίου Μητρόπολη Κυθήρων.


Την ευχή σας, π. Θεολόγε!

Λυπάμαι πολύ επειδή φεύγετε από την Εκκλησία της Αμερικής, αφού -όπως γνωρίζετε- ελάχιστοι παραδοσιακοί κληρικοί υπάρχουν στην Εκκλησία μας. Με παρηγορεί μόνον το γεγονός ότι θα πάτε στη Μητρόπολη Κυθήρων, τον παραδοσιακό ποιμένα της οποίας βαθύτατα υπολήπτομαι για το αγωνιστικό του φρόνημα, τους αντιοικουμενιστικούς αγώνες και το αδιάβλητο χριστιανικό ήθος.

Επί της ουσίας του σχολίου σας τώρα! Πουθενά δεν αναφέρω ή υπαινίσσομαι ότι ο Σεβ. Δαρδανελλίων είναι διαβεβλημένος ιεράρχης. Αν προσέξατε τη φωτογραφία του έβαλα δίπλα στην παράγραφο που αναφέρεται στην πλήρωση της Μητροπόλεως Σικάγου με το μεταθετό.

Δεν γνωρίζω καθόλου τον Σεβ. Δαρδανελλίων. Ούτε την ευχή του δεν αξιώθηκα ποτέ να πάρω. Επομένως δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, ούτε αν είναι αδιάβλητος, ούτε αν είναι διαβεβλημένος ιεράρχης. Πού να ξέρω, αφού ζω στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο επισκέφθηκα μόνον μία φορά πριν 25 χρόνια για δυο μέρες για να δω τα μουσεία και τα αξιοθέατα;

Ο Σεβ. Αμερικής, όμως, και προπαντός ο 
Παναγιώτατος, που είναι το αυτί της γης, κατά τη λαική έκφραση, είναι και οι ΔΥΟ σε θέση να γνωρίζουν με ΑΚΡΙΒΕΙΑ αν ο Σεβ. κ. Νικήτας είναι διαβεβλημένος ή αδιάβλητος κληρικός.

Γι' αυτό τόσον ο Παναγιώτατος, όσον και ο Σεβασμιώτατος Αμερικής, έχουν ΑΠΟΛΥΤΗ ευθύνη απέναντι στον Άγιο Θεό να ενεργήσουν ανάλογα.

Αυτό, όμως, που σίγουρα γνωρίζω -όπως γνωρίζετε και σεις και όλος ο κόσμος- είναι ότι ο Σεβ. Δαρδανελλίων είναι εν ενεργεία Μητροπολίτης του Οικουμενικού Θρόνου.

Επομένως ΜΟΝΟΝ με το θεομίσητο ΜΕΤΑΘΕΤΟ μπορεί να εκλεγεί Μητροπολίτης Σικάγου.

Άρα, ο πιο ελάχιστος σεβασμός προς τους Ιερούς

Κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων, επιβάλλει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να μην εκλεγεί Μητροπολίτης Σικάγου.

Όσο για το αν είναι ή όχι δημοφιλής απολύτως ουδεμία σχέση έχει με το αν είναι διαβεβλημένος ή όχι. Γνωρίζω, όχι ένα αλλά πολλούς κληρικούς, όλων των βαθμών της ιερωσύνης, που είναι κυριολεκτικά
αμετανόητα φαύλοι ή και κακόδοξοι και όμως χαίρουν μεγάλης εκτίμησης ΚΑΙ από την κοινωνία ΚΑΙ από τους πιστούς.

Είμαι βέβαιος ότι και σεις γνωρίζετε πολλούς.

Σε κάθε περίπτωση, οι Κανόνες της Σαρδικής Συνόδου, που επικυρώθηκαν από την Πενθέκτη Οικουμενική Σύνοδο, απαγορεύουν σε ένα επίσκοπο να μετατεθεί ακόμη και αν ΕΚΒΙΑΖΕΤΑΙ από το λαό.

Άρα είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ άσχετο, το αν ο Σεβ. Δαρδανελλίων είναι ή όχι δημοφιλής.

Συμπερασματικά! Αν ο Σεβασμιώτατος Δαρδανελλίων έχει, έστω και τον πιο ελάχιστο σεβασμό προς τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας και την πίστη μας, ΕΠ’ ΟΥΔΕΝΙ ΛΟΓΩ, δεν πρέπει να δεχτεί να μετατεθεί στη Μητρόπολη Σικάγου.

Σας υπενθυμίζω -και πάλιν- ότι οι Ιεροί Κανόνες προβλέπουν, για τον επίσκοπο που μετατίθεται, ΚΑΙ να καθαιρείται ΚΑΙ να αφορίζεται. Ένα επιτίμιο που δεν αίρεται ΟΥΤΕ στην επιθανάτια κλίνη.!



Έχετε πολύ χιούμορ κ. Τελεβάντο. 

Τι ακριβώς εννοείτε λέγοντας "σεβασμός στους Ιερούς κανόνες"; Θέλετε να πείτε ότι δεν έχει πέσει στην αντίληψή σας ότι οι Κανόνες εφαρμόζονται μόνο σε περίπτωση που θέλει ο εκάστοτε επίσκοπος ή η σύνοδος; Επί παραδείγματι ο π. Θεόδωρος Ζήσης δικάζεται ως παραβάτης ιερών κανόνων από δεινούς παραβάτες σε θέματα πίστεως. Η ακρίβεια των κανόνων εφαρμόζεται κατά το δοκούν και ιδίως σε βάρος κάποιου ευλαβούς ιερέα που αντιστέκεται στον κυκεώνα του επελαύνοντος Οικουμενισμού. Συνεπώς το να ζητείτε σεβασμό στην απαγόρευση του "μεταθετού" μόνο ως χιούμορ μπορεί να εκληφθεί...... 


“Συ είπας”, κύριε Κατάγη, πότε και πώς εφαρμόζονται οι κανόνες στις πλείστες περιπτώσεις.

Το δικό μας καθήκον είναι να τηρούμε τους Ιερούς Κανόνες και να υπενθυμίζουμε στους πατέρες και αδελφούς μας ότι όλοι έχουμε χρέος να τηρούμε τους Κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων και -βεβαίως- τις διατάξεις του Αγίου Ευαγγελίου.


Συμφωνώ μαζί σας κε Τελεβαντο. Όσον αφορά την μετάθεσή μου στην Ι. Μ. Κυθήρων, σαν ιερεύς χρειάζομαι την πνευματική καθοδήγηση ενός πραγματικά ορθοδόξου ιεραρχου, κάτι που δεν υπάρχει εδώ στην Αμερική. Φοβάμαι πολλές φορές ότι θα χάσω την ψυχή μου. Μεγάλη η ευθύνη της ιερωσύνης. Επιπλέον, επιθυμώ για τα παιδιά μου να μεγαλώσουν κοντά σε έναν ιεράρχη σαν των Κυθήρων Σεραφείμ.

Παναγιώτης Τελεβάντος

Κατανοώ πλήρως τι μου λέτε, π. Θεολόγε.
Αυτή είναι δυστυχώς η κατάσταση στην Εκκλησία της Αμερικής. Μία Εκκλησία βυθισμένη στον Οικουμενισμό, τους νεωτερισμούς και την εκκοσμίκευση.

Μια προτεσταντοεκκλησία που οι ποιμένες της, όλων των βαθμίδων της ιερωσύνης, δίνουν συνηθέστατα στραβή καθοδήγηση σε θέματα πίστεως.

Κοτζάμ μου Οικουμενικός Πατριάρχης και κοτζάμ μου Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος καταρτίζουν κατάλογο προς αρχιερατεία που περιλαμβάνει εν ενεργεία επισκόπους, που η εκλογή τους προνοεί το μεταθετό, χωρίς να φοβούνται το Θεό και χωρίς να ντρέπονται τους ανθρώπους.

No comments:

Post a Comment