Friday, December 29, 2017

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΠΙΦΑΝΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΠΙΦΑΝΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ

Της κυρίας Ελένης Λωρίτου
=====

Καί είστε σίγουρος, κ. Τελεβάντο, ότι είναι τόσο εύκολο να αρθεί κανείς πάνω από το ύψος των προσωπικών του επιλογών και να μιλήσει με την υπευθυνότητα του εκκλησιαστικού άνδρα; Είθισται ο καθείς να θέλει να δικαιώσει τον εαυτόν του. Είναι θέμα αγιότητος κανείς να έχει την ταπείνωση να μιλήσει με κριτήριο την αλήθεια και μόνο. 

Ήδη από το κείμενο του π. Αεράκη -του Νικόδημου, ας αφήσουμε τον Δανιήλ- αυτό που βγαίνει είναι προσοχή μην κάνουμε σχίσμα! Δεν θα πας ποτέ στον πόλεμο με σύνθημα που δημιουργεί ηττοπάθεια και με μία ασφάλεια στα κεκτημένα, αν θεωρήσουμε ως κεκτημένο ότι το κεφάλι του βρίσκεται πάνω στο λαιμό του. Δεν γίνεται! 

Ρωτήσατε, κ. Τελεβάντο, πρίν λίγες ημέρες, γιατί το ανακοινωθέν της τελευταίας Συνάξεως κληρικών και μοναχών είχε μόνο δύο υπογραφές! Άσχετον! 

Το μοναστήρι της Τροιζήνας πού ανήκει; Μήπως στην Μητρόπολη Ύδρας; Ο Ύδρας δεν ήταν που έπινε σφηνάκια με τον Γαβρόγλου και δεχόταν τις φιλοφρονήσεις του; Άσχετον! 

Είστε σίγουρος, κ. Τελεβάντο, ότι, αν γίνει συνέδριο με τα σημερινά μυαλά, αυτό δεν θα αντανακλά την σημερινή εκκλησιαστική κατάσταση, δηλαδή ότι δεν θα καταλήξει με τέτοιες συστάσεις περί ενότητος και σχίσματος; Ο Μουρατίδης είχε πει, ότι δεν θυσιάζουμε το δόγμα χάριν της ενότητος! 

Ασφαλώς και είναι επιβεβλημένο να γίνει συνέδριο, το έχουμε πει πλειστάκις, για να διαλυθεί η σύγχυση περί του τι είπε ο π. Επιφάνιος και περί του τι δεν είπε, αλλά μην πάμε για μαλλί και βγούμε κουρεμένοι. Μην ένα συνέδριο επιτείνει την σύγχυση! Ήδη έγιναν κάποια συνέδρια που δυστυχώς δέν κατάφεραν να αναδείξουν την προσωπικότητα του π. Επιφανίου. 

Ασφαλώς υπήρχαν και υπάρχουν άγιοι, αν και ελάχιστοι σε βαθμό που μοιάζει με ιδιορρυθμία, που δεν έδιναν έμφαση σε θέματα ομολογίας θεωρώντας ότι η ίδια η πνευματική ζωή είναι ομολογία, όμως δεν τυχαίνει ο π. Επιφάνιος να είναι μεταξύ αυτών, τουναντίον μάλιστα. Είναι πλάνη να παρουσιάζουμε τον π. Επιφάνιο ως έναν τέτοιο παππούλη. 

Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημά μας αυτή την στιγμή δεν είναι το παλαιό ημερολόγιο, αλλά η σάρωση που έχει επιφέρει ο Οικουμενισμός. Τώρα, αν κάποιοι θέλουν σώνει και καλά να γίνουν αρχηγοί, ας κρατήσει ο καθείς το κομμάτι που του αναλογεί. Κανείς σώφρων άνθρωπος δεν θα μπει στην διαδικασία της ενδο-αντιοικουμενιστικής αναμέτρησης. Τα μεγέθη είναι ξεκάθαρα!

No comments:

Post a Comment