Sunday, December 17, 2017

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΝΥΑΣ ΜΕ ΠΡΟΒΙΑ ΚΑΙ ΛΟΦΙΟ



ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

======

Παναγιώτης Τελεβάντος:
Ο Μητροπολίτης Κένυας με προβιά και με λοφίο.

Απορία -προπαντός- προκαλούν όσοι τον περιβάλλουν, επειδή προσεύχονται με τα χέρια αναπεπταμένα σαν τους Πεντηκοστιανούς.

Θα μου πείτε: Καλά ρε Παναγιώτη! Δεν μπορείς να δείξεις κάποια κατανόηση αν πρόκειται για τοπικό έθιμο κάποιας Αφρικανικής φυλής;

Μπορώ να δείξω!

Ο Σεβασμιώτατος Κένυας, όμως, γιατί ένιωσε αναγκαίο να βγάλει καμιά εικοσαριά φωτογραφίες για να τις στείλει στη “Ρομφαία” για να γνωστοποιήσει urbi et orbi το γεγονός;

Οι Οικουμενιστικοί ακροβατισμοί, οι νεωτερισμοί, η εκκοσμίκευση και προπαντός η έλλειψη σοβαρότητας πολλών αρχιερέων του Πατραρχείου Αλεξανδρείας με πρώτο διδάξαντα τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο προκαλούν αφόρητα τους πιστούς.

Λωρίτου Ελένη
Και αν έθιμο κάποιων φυλών της Αφρικής είναι να είναι τσιτσίδι χωρίς βρακί, θα το κάνει και ο δεσπότης; Και πού το ξέρει ο δεσπότης ότι οι προβιές και τα λοφία δεν συνδέονται με δοξασίες των φυλών; Καί πού το ξέρει ότι δεν είναι σύμβολα της δύναμης των φυλαρχών τους; Η υιοθέτηση των πολιτιστικών συνηθειών είναι μία διαδικασία που πρέπει να περνά από την καθαρτική φωτιά και όχι πρός έναν ανόητο εντυπωσιασμό.

Παναγιώτης Τελεβάντος
Ευχαριστώ για τις ευσύνοπτες αλλά τόσο εύστοχες θεολογικά επισημάνσεις, κυρία Λωρίτου.

Όταν έγραφα το σχόλιο δεν σκέφτηκα καθόλου τη διάσταση που αναδεικνύετε. 

Περιορίστηκα να επισημάνω μόνον τη φαιδρότητα και την εκκοσμίκευση του φαινομένου. Όπως αγανακτούμε όταν βλέπουμε πολλούς αρχιερείς να φωτογραφίζονται με μπάλες ή φανέλλες ποδοσφαίρου θεώρησα ότι η πράξη του Σεβ. Κένυας εμπίπτει στην ίδια κατηγορία.

Επί της ουσίας τώρα.

Κατά πάσαν πιθανότητα πρέπει να είναι σύμβολα της δύναμης των φυλαρχών. Το ακόμη χειρότερο! Επειδή τα όρια μεταξύ βασιλέα και αρχιερέα στους πρωτόγονους λαούς είναι συγκεχυμένα -κατά πάσαν λογική πιθανότητα- αυτό το έθιμο και αυτά τα σύμβολα είναι συνδεδεμένα με ειδωλολατρικές δοξασίες των φυλών.

Και ο Σεβ. Κένυας που τα ξέρει όλα αυτά σε βάθος, αφού ζει στην Αφρική για δεκαετίες;

Όχι μόνον δεν είχε κανένα δισταγμό να αποδεχτεί την "τιμή" που του έκαναν, αλλά φρόντισε να στείλει καμιά εικοσαριά φωτογραφίες στη "Ρομφαία", για να γνωστοποιήσει το κοσμοιστορικό γεγονός.

Μην περιμένετε πολλά, από τον Σεβ. Κένυας, κυρία


Λωρίτου.

Είναι καλός άνθρωπος, αλλά δυστυχώς είναι απόφοιτος της οικουμενιστικής Θεολογικής Σχολής του Αγίου Σεργίου και -όπως όλοι όσοι αποφοίτησαν από εκεί- είναι Οικουμενιστής.

Είναι τακτικός θαμώνας του ΠΣΕ και εγκρίνει -όπως και οι άλλοι Ορθόδοξοι αντιπρόσωποι- τις κακόδοξες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων του ΠΣΕ.

Παράλληλα επιδίδεται σε συμπροσευχές με αιρετικούς και αλλόθρησκους.

No comments:

Post a Comment