Wednesday, December 27, 2017

ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ π. ΝΙΚΟΔΗΜΟ ΑΕΡΑΚΗ



ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ π. ΝΙΚΟΔΗΜΟ ΑΕΡΑΚΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διάβασα τον επιμνημόσυνο λόγο του π. Νικόδημου Αεράκη για τον Γέροντα Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο, στο μνημόσυνο που τελέστηκε στο ναό των Τριών Ιεραρχών στην Αθήνα 

Ο π. Νικόδημος αναφέρθηκε στη στάση του π. Επιφάνιου αναφορικά με τον Οικουμενισμό, τον Αθηναγόρα, τον Παπισμό, τον Προτεσταντισμό και το ΠΣΕ και απέδειξε ότι ο αείμνηστος Γέροντας υπήρξε μεγάλος Ομολογητής της πίστης μας.

Ο π. Νικόδημος, στοιχώντας στη διδασκαλία του π. Επιφάνιου, χαρακτηρίζει αιρετικούς τους Παπικούς και τους Προτεστάντες.

Παράλληλα επισημαίνει ότι ο π. Επιφάνιος είχε μεγάλη αγωνία ώστε ο αγώνας εναντίον του Οικουμενισμού να μην καταλήξει σε σχίσμα. Γι’ αυτό -άλλωστε- κάλυψε θεολογικά τους αποτειχισθέντες επί Αθηναγόρα, αλλά παράλληλα επεσήμανε, σε πολλά άρθρα του, τον κίνδυνο δημιουργίας σχίσματος.

Ο π. Νικόδημος είναι ο συντάκτης του θεολογικώτατου προλόγου του βιβλίου του π. Επιφάνιου “Άρθρα, Μελέται, Επιστολαί, Τόμος Α΄”. Είναι ο πρώτος στον οποίο έδωσε ο π. Επιφάνιος συμμαρτυρία για να χειροτονηθεί. Πρόκειται για αξιόλογο θεολόγο, που ζει στην αφάνεια, χωρίς να επιδιώκει προβολή ή προαγωγή στο επισκοπικό αξίωμα. Λίαν αφιλοχρήματος κληρικός. 

Με αυτά τα δεδομένα ευχής έργον θα ήταν, αν διαδραμάτιζε ρόλο καταλύτη, για να διοργανωθεί συνέδριο, για να εξετάσει τη στάση του π. Επιφάνιου για τον Οικουμενισμό, το σχίσμα και την Αποτείχιση.

Τη ευθύνη για τη διοργάνωση του Συνεδρίου θα μπορούσε να αναλάβει 
1.) Επίσκοπος, που υπήρξε πνευματικό παιδί του π. Επιφανίου ή συνδεόταν στενά μαζί του, 
2.) Η Μονή Κεχαριτωμένης ή  
3.) Παραδοσιακό μοναστήρι (λ.χ. η Μονή του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου Γουμενίσσης).

Η διοργάνωση του Συνεδρίου είναι επιβεβλημένη διότι 

1.) Πολλοί παρερμηνεύουν -από άγνοια ή υστεροβουλία- τη διδασκαλία του π. Επιφάνιου γι’ αυτά τα θέματα. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να αποκατασταθεί η αλήθεια για να μη δυσφημείται ο αείμνηστος Γέροντας. 

2.) Προπαντός για να υπάρχει τεκμηριωμένη απάντηση για τον Οικουμενισμό, το σχίσμα και την Αποτείχιση, ώστε οι καλοπροαίρετοι να ρυθμίσουν τη στάση τους ανάλογα.

1 comment:

  1. Καί είστε σίγουρος κ. Τελεβάντο ,οτι είναι τόσο εύκολο να αρθεί κανείς πάνω από το ύψος των προσωπικών του επιλογών και να μιλήσει μέ την υπευθυνότητα του εκκλησιαστικού άνδρα ; Είθισται ο καθείς να θέλει να δικαιώσει τον εαυτόν του Είναι θέμα αγιότητος κανείς να έχει την ταπείνωση να μιλήσει μέ κριτήριο την αλήθεια και μόνο Ήδη από το κείμενο του π. Αεράκη -- του Νικόδημου άς αφήσουμε τον Δανιήλ -- αυτό που βγαίνει είναι προσοχή μήν κάνουμε σχίσμα! Δέν θά πάς ποτέ στον πόλεμο μέ σύνθημα που δημιουργεί ηττοπάθεια και μέ μία ασφάλεια στά κεκτημένα, άν θεωρήσουμε ως κεκτημένο οτι το κεφάλι του βρίσκεται πάνω στό λαιμό του Δέν γίνεται ! Ρωτήσατε κ. Τελεβάντο πρίν λίγες ημέρες ,γιατί το ανακοινωθέν της τελευταίας Συνάξεως κληρικων και μοναχών ειχε μόνο δύο υπογραφές ........! Άσχετον ! Το μοναστήρι της Τροιζήνας πού ανήκει , μήπως στην μητρόπολη Υδρας ; Ο Ύδρας δέν ήταν που έπινε σφηνάκια μέ τον Γαβρόγλου και δεχόταν τις φιλοφρονήσεις του ; Άσχετον ! Είστε σιγουρος κ. Τελεβάντο οτι άν γίνει συνέδριο μέ τά σημερινά μυαλά , αυτό δέν θά αντανακλά την σημερινή εκκλησιαστική κατάσταση , δηλαδή οτι δέν θα καταλήξει μέ τέτοιες συστάσεις περί ενότητος και σχίσματος ; Ο Μουρατίδης είχε πεί ,οτι δέν θυσιαζουμε το δόγμα χάριν της ενότητος ! Ασφαλώς και είναι επιβεβλημένο να γίνει σύνέδριο , το έχουμε πεί πλειστάκις , για να διαλυθεί η σύγχυση περί του τί είπε ο π. Επιφάνιος και περί του τί δέν είπε , αλλά μήν πάμε για μαλλί και βγούμε κουρεμένοι Μήν ένα συνέδριο επιτείνει την σύγχυση ! Ηδη έγιναν κάποια συνέδρια που δυστυχώς δέν κατάφεραν να αναδείξουν την προσωπικότητα του π. Επιφανίου Ασφαλώς υπήρχαν και υπάρχουν άγιοι , άν και ελάχιστοι σέ βαθμό που μοιάζει μέ ιδιορρυθμία , που δέν έδιναν έμφαση σέ θέματα ομολογίας θεωρώντας οτι η ίδια η πνευματική ζωή είναι ομολογία , όμως δέν τυχαίνει ο π. Επιφάνιος να είναι μεταξύ αυτών ,τουναντίον μάλιστα Είναι πλάνη να παρουσιάζουμε τον π. Επιφάνιο ως έναν τέτοιο παπούλη Σέ κάθε περίπτωση το πρόβλημά μας αυτή την στιγμή δέν είναι το παλαιό ημερολόγια , αλλά η σάρωση που έχει επιφέρει ο οικουμενισμός Τώρα άν κάποιοι θέλουν σώνει και καλά να γίνουν αρχηγοί , ας κρατήσει ο καθείς το κομμάτι που του αναλογεί Κανείς σώφρων άνθρωπος δέν θά μπεί στην διαδικασία της ενδο-αντιοικουμενιστικής αναμέτρησης Τά μεγέθη είναι ξεκάθαρα !

    ReplyDelete