Tuesday, October 4, 2016

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο Πανοσιολογιότατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα του Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτης Τύχων, έστειλε εκτενή αναφορά στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους με την οποία περιγράφει τα διαδραματισθέντα στη Σύνοδο της Κρήτης και εισηγείται δράση για τα περαιτέρω.

Η Έκθεση του Αγίου Καθηγουμένου είναι ελλειματική, μονομερής, και εν πολλοίς άδικη και παραγνωρίζει -σχεδόν στο σύνολό τους- τα επιλήψιμα στοιχεία της Συνόδου της Κρήτης.

Το σημαντικώτερο αποσκοπεί στη φίμωση της Ιεράς Κοινότητας και στην ακύρωση κάθε ενέργειας εκ μέρους της που θα στρίμωχνε το Φανάρι.

Ουδείς φυσικά εκπλήττεται από τη στάση του Πανοσιολογιότατου Καθηγουμένου, ο οποίος δεν εστάλη από την Ιερά Κοινότητα ως εκπρόσωπος τους Αγίου Όρους αλλά επελέγη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως μέλος της αντιπροσωπείας του στη Σύνοδο της Κρήτης.

Ο π. Τύχων -όπως είναι φυσικό- έγραψε αναφορά σύμφωνη με το θέλημα του Παναγιότατου που τον επέλεξε γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο να συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι τι έγραψε στην αναφορά του ο Άγιος Καθηγούμενος -ήταν αναμενόμενο το τι θα έγραφε- αλλά πώς θα αντιδράσει η Ιερά Κοινότητα. 

Ελπίζουμε και προσευχόμαστε ότι η εισήγηση του Αρχιμανδρίτου Τύχωνος δεν θα εισακουστεί από την Ιερά Κοινότητα η οποία θα τολμήσει να θέσει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων και δεν θα δειλιάσει να επισημάνει τα αρνητικά στοιχεία της Συνόδου της Κρήτης.

Θα είναι πραγματικά κρίμα αν το Άγιον Όρος υποκύψει στον εκβιασμό και σιωπήσει για τα διαδραματισθέντα στη Σύνοδο της Κρήτης. Αλίμονον αν οι μοναχοί -και μάλιστα οι Αγιορείτες μοναχοί- καταντήσουν ο ουραγός και όχι η εμπροσθοφυλακή των αγώνων της Ορθοδοξίας.

No comments:

Post a Comment