Tuesday, October 18, 2016

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, Δ. ΚΑΠΠΑΗ, ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΜΠΟΥ ΑΚΑΠΝΟΥΣ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_________

Δημήτριου Χ. Καππαή, Ιερός Ναός Παναγίας του Κάμπου Ακαπνούς, Έκδοση Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ακαπνούς, Λεμεσός 2016, σσ. 48.

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Ακαταπόνητος, παρά της πολλαπλές δυσχέρειες που χαρακτηρίζουν την εποχή μας, συνεχίζει το έργο της συγγραφής ο καλός Θεολόγος Δημήτρης Καππαής, προσθέτοντας ακόμη ένα βιβλίο στην καθόλου ευκαταφρόνητη συγγραφική του παραγωγή. 

Στην προκειμένη περίπτωση, συνεχίζοντας τη σειρά που εγκαινίασε υπό τον τίτλο Εκκλησιαστικά μνημεία της Κύπρου, ασχολείται μ’ ένα μικρό κι ασήμαντο, εκ πρώτης όψεως, χωριό της επαρχίας Λεμεσού, την Ακαπνού. Το βιβλίο έχει ως αφετηρία θερμό Χαιρετισμό του επιχωρίου επισκόπου, δηλ. του Αμαθούντος Νικολάου, ο οποίος σημείωνει, συν τοις άλλοις: «Όπως οι Πατέρες μας σε καιρούς πολύ πιο δύσκολους άντεξαν και κράτησαν την ορθόδοξη πίστη τους και την εθνική τους ταυτότητα, έτσι και σήμερα γνωρίζοντας και μελετώντας την πλούσια ιστορία και παράδοσή μας καλλιεργούμε την υπομονή και την ελπίδα μας στο Θεό».

Το ενδιαφέρον του συγγραφέα εστιάζεται στη, μικρών διαστάσεων, ξυλόστεγη εκκλησία της Παναγίας του Κάμπου, που καλύπτεται με αγκιστρωτά κεραμίδια κι είναι κτισμένη με την παραδοσιακή τοιχοδομή του Τροόδους, δηλαδή ακατέργαστους λίθους μαζί με σπασμένο κεραμίδι. Μετροφυλλώντας το μετά χείρας έργο μαθαίνουμε ότι το κτίσμα αυτό του 16ου αιώνος διαθέτει τοιχογραφίες, που κοσμούν αποσπασματικά, δυστυχώς σήμερα, το εσωτερικό του. Στις τόσες δηώσεις ήλθε να προστεθεί κι η μεγάλη πυρκαγιά του 1973, από την οποία η μεν στέγη αποτεφρώθηκε όπως και οι φορητές εικόνες και τα λοιπά κειμήλια, ενώ οι τοιχογραφίες υπέστησαν εκτεταμένες φθορές. Το κτίσμα αναπαλαιώθηκε με πολλή καλαισθησία από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. 

Ο συγγραφέας μας παρουσιάζει ακόμα θρύλους και ιστορίες του μικρού αυτού συνοικισμού, όπως κι ένα πλήθος φωτογραφίες του χωριού και του περιβάλλοντος χώρου. Με την ευκαιρία παρουσιάζεται και ο ενοριακός ναός του χωρίου, του Αγίου Γεωργίου, με τον ίδιο γλαφυρό τρόπο. 

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στο ωραιότατο εξώφυλλο που απεικονίζει την εκκλησία της Παναγίας του Κάμπου. 


Κλείνω με μια φιλική παραίνεση: Είναι κρίμα να χρησιμοποιείται σε τέτοιες ωραίες παραδοσιακές εκδόσεις, αντί του πατροπαράδοτου συστήματος τονισμού, ήγουν του πολυτονικού, το άχαρο, μονότονο κι ετσιθελικώς επιβληθέν μονοτονικό, που τόσο έχει συντείνει στον ευτελισμό της Ελληνικής.

No comments:

Post a Comment