Thursday, October 13, 2016

Η ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΠΟΙΜΕΝΩΝ


Η ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΠΟΙΜΕΝΩΝ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Πολλοί ανέμεναν ότι κατά την πρόσφατη Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (αρχάς Οκτωβρίου) θα ετίθεντο επί τάπητος και οι προσφάτως ανακοινωθείσες αποφάσεις της Συνάξεως του Κολυμβαρίου. Και αυτό για δύο λόγους: α.) δια να ενημερωθούν επισήμως κι εγκύρως οι ιεράρχες, αφού με τις γνωστές μεθοδείες και μεθοδεύσεις η πλειονοψηψία των επισκόπων απεκλείσθησαν εκ προοιμίου καί β.) και κύριον για να λογοδοτήσουν ενώπιον της ολομέλειας, ήγουν πάντων των εν τη Ελλάδική Εκκλησία επισκόπων, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και οι 24 επίσκοποι, που τον συνόδευσαν στην Κρήτη για την παραβίαση των όρων εντολής της Ι.Σ.Ι. του παρελθόντος Μαΐου, όπως δήλωσε στην επιστολή του ο Σεβασμιότατος Κυθήρων κ. Σεραφείμ. 

Τότε η Ελλαδική Εκκλησία είχε αποφασίσει ποία στάση θα τηρούσε στο Κολυμβάριο. Γνωρίζουμε ότι είχε αποφασιστεί, μεταξύ άλλων, ότι οι ετερόδοξοι, τουτέστιν οι αιρετικοί, θα χαρακτηρίζονταν, στο διαβόητο άρθρο 6, ως «χριστιανικές κοινότητες και ομολογίες». Μάλιστα η Ι.Σ.Ι. είχε κυκλοφορήσει και ειδικήν επί τούτω Εγκύκλιον προς τον πιστό λαό, καθησυχάζοντάς τον. Αλλά η Ελλαδική αντιπροσωπεία παραβιάζοντας και παραγράφοντας, μάλλον δε ποδοπατώντας, τους όρους εντολής της, κατέληξε μετά των άλλων αντιπροσωπειών στο γνωστό τελικό κείμενο του άρθρο 6, όπου βλέπουμε τους αιρετικούς να απαλλάσσονται των κατηγοριών για την διαρκή παραχάραξη της «άπαξ παραδοθείσης τοις αγίοις πίστεως» και να χαρακτηρίζονται (προς άφατον αγαλλίασιν και του κακοδόξου Πάπα Φραγκίσκου, των Ουνιτών και του Προέδρου των Λουθηρανών Προτεσταντών της Γερμανίας) ως «ετερόδοξες Εκκλησίες και Ομολογίες»

Είναι προς τιμήν του Σεβασμιότατου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεου ότι δεν υπέκυψε κι αρνήθηκε να προσυπογράψει τον αντορθόδοξο αυτό κείμενο, παρά τις παντοειδείς πιέσεις και απειλές των οικουμενιστών. 

Τώρα πληροφορούμαστε ότι το θέμα αυτό ΔΕΝ ετέθη επί τάπητος ΑΛΛΑ μετατίθεται στη Συνεδρία του προσεχούς Νοεμβρίου. Όμως, αργά ή γρήγορα, οι δείξαντες ανυπακοήν εις την Ι.Σ. της Ιεραρχίας οφείλουν να λογοδοτήσουν. Για την ώρα μόνο το Πατριαρχείο Αντιοχείας έλαβε θέση για το Κολυμβάριο και τις αποφάσεις της εκεί Συνάξεως. Οι επίσκοποι της εν Ελλάδι Εκκλησίας του Χριστού ΔΕΝ μπορούν ες αεί να κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους.

No comments:

Post a Comment