Wednesday, October 12, 2016

ΤΟ ΠΑΠΙΚΟ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΕΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΠΙΚΟ ‘’ΑΛΑΘΗΤΟ’’


ΤΟ ΠΑΠΙΚΟ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΕΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ  ΤΟ ΠΑΠΙΚΟ ‘’ΑΛΑΘΗΤΟ’’

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
=====

Το Παπικό εξουσιαστικό πρωτείο πρέπει να συζητείται μαζί με το Παπικό ‘’αλάθητο’’. Το Παπικό ‘’αλάθητο’’ δεν επαυξάνει απλά το Παπικό εξουσιαστικό πρωτείο, αλλά το επεξηγεί με ακρίβεια. Η δογματική διαστροφή του «αλάθητου», μαζί με το Παπικό εξουσιαστικό πρωτείο, αντιπαλεύονται τη συνοδικότητα. 

Αναφορές όπως η επεξήγηση του δογματικού  παραλογισμού του «αλάθητου», που αναφέρει ότι «αν κάποια ημέρα ο Πάπας έπεφτε σε σφάλμα συνιστώντας αμαρτίες και απαγορεύοντας αρετές, η Εκκλησία θα ήταν υποχρεωμένη να πιστέψει ότι πράγματι οι αμαρτίες είναι καλές και οι αρετές κακές.  Διαφορετικά θα διέπραττε αμάρτημα κατά της συνειδήσεώς της» (Theologia, Bellarmino, De Romano Pontifice)*, επεξηγούν επακριβώς και το Παπικό εξουσιαστικό πρωτείο.

«Εξαρτάται μόνο από τη θέληση και ευχαρίστηση της Αγιότητάς Του», έγραφε ο Καρδινάλιος Boronius, «να θεωρείται εκείνο το οποίο αυτός επιθυμεί ως ‘’ιερό και άγιο από ολόκληρη την  Εκκλησία’’, και οι ποιμαντορικές επιστολές του πρέπει να θεωρούνται, να πιστεύονται και να υπακούονται ως ‘’Κανονικές Γραφές’’» (Gratianus, Codex Juris Canonici, t.1, Par;isi 1612, dis. 19, μέρος 1, κέφ. 6, σελ.90 και Col. 55, edition Leipzig 1839)*.

Ποιος αμφιβάλλει ότι το Παπικό εξουσιαστικό πρωτείο αντιστρατεύεται τη συνοδικότητα; Ποιος αμφιβάλλει ότι  το Παπικό ‘’αλάθητο’’ αντιστρατεύεται τη συνοδικότητα; Συνεπώς το Παπικό εξουσιαστικό πρωτείο πρέπει να συζητείται μαζί με το Παπικό ‘’αλάθητο’’. 

Έπρεπε λοιπόν κατά την 14η (XIV) συνεδρίαση της Ολομέλειας της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου, που πραγματοποιήθηκε από 16 μέχρι 22 Σεπτεμβρίου 2016 στην Ιταλική πόλη Κιέτι, να συζητηθεί το Παπικό πρωτείο με το ‘’αλάθητο’’. To να συζητείται το Παπικό πρωτείο με το ‘’αλάθητο’’, αποκαλύπτει και το είδος των παπικών διαλογικών προθέσεων. 


*Από το σύγγραμμα του Επισκόπου Ναζιανζού Παύλου ντε Μπαγιεστέρ "Η μεταστροφή μου στην Ορθοδοξία.’’

No comments:

Post a Comment