Saturday, October 29, 2016

ΠΩΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΠΕΣΧΑΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ;


ΠΩΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΠΕΣΧΑΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Δήλωσε ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος:

«Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος ανέδειξε την συνοδικήν ταυτότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και είναι χρέος πάντων ημών, τόσον των συμμετασχόντων, όσον και των κωλυθέντων όπως παραστούν, η αποδοχή και η εφαρμογή των Αποφάσεων της Συνόδου».

Φυσικό είναι -κατά τη λαική έκφραση- ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος "να ευλογεί τα γένια του" και να ζητά αποδοχή και εφαρμογή των αποφάσεων μιας συνόδου που θεωρεί ως την κορυφαία στιγμή της πατριαρχίας του.

Ουδείς, λοιπόν, εκπλήττεται από τις θέσεις του Παναγιότατου. Αυτό που εκπλήσσει, όμως, είναι η παρατεταμένη σιωπή των τεσσάρων Εκκλησιών που απέσχαν της Συνόδου της Κρήτης καθώς επίσης της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Αγίου Όρους.

Η μόνη Εκκλησία που μίλησε για τη Σύνοδο της Κρήτης είναι η Εκκλησία της Αντιοχείας η οποία την απέρριψε, όχι για λόγους ουσιαστικούς, αλλά για λόγους ομοφωνίας και διαδικασίας.

Η Εκκλησία της Ρωσίας εξακολουθεί να σιωπά, ενώ ο Πατριάρχης Κύριλλος και ο Σεβ. Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας οργώνουν την υφήλιο για να έχουν συναντήσεις και να κάνουν συνέδρια με τους κάθε λογής αιρετικούς και αλλόθρησκους. Τι εμποδίζει την Εκκλησία της Ρωσίας να μιλήσει για τη Σύνοδο της Κρήτης;

Και γιατί οι όντως παραδοσιακές Εκκλησίες της Βουλγαρίας και της Γεωργίας καθυστερούν τόσο πολύ να εκδώσουν την ετυμηγορία τους για τη Σύνοδο της Κρήτης;

Πότε επιτέλους η Εκκλησία της Ελλάδος θα επιληφθεί του θέματος και γιατί αργεί τόσο πολύ το Άγιον Όρος, η Ακρόπολη της Ορθοδοξίας, να ελέγξει τις παρανομίες της Συνόδου της Κρήτης;

Η αδικαιολόγητη σιωπή των Εκκλησιών που απέσχαν των εργασιών της Συνόδου της Κρήτης παρέχει την ευχέρεια στον Οικουμενικό Πατριάρχη να ζητά πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις της. 

Επομένως γιατί συνεχίζεται;

No comments:

Post a Comment