Thursday, October 27, 2016

ΟΙ ΣΥΡΟΙΑΚΩΒΙΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ, ΑΛΛΑ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ ΜΟΝΟΦΥΣΙΤΕΣ


ΟΙ ΣΥΡΟΙΑΚΩΒΙΤΕΣ ΔΕΝ  ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ, ΑΛΛΑ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ ΜΟΝΟΦΥΣΙΤΕΣ

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
=====

Με συγκρατημένη ανακούφιση η ανθρωπότητα που παρακολουθεί το δράμα του Ορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου Γιαζίνκι και του συροϊακωβίτη ‘’επισκόπου’’ Γιοχάνα Ιμπραήμ, πληροφορήθηκε ότι ενδέχεται να είναι ζωντανοί και να κρατούνται φυλακισμένοι στην πρωτεύουσα του ισλαμικού κράτους Ρακά (αυτά ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων sputnik σε τηλεγράφημά του). Οι στιγμές γι’ αυτούς αν ζουν, είναι όχι απλά δύσκολες, αλλά μαρτυρικές. Η απάνθρωπη ισλαμική μάνητα που έλκει την καταγωγή της στην κορανική βιαιότητα, δεν επιτρέπει ίχνος ευσπλαχνίας. Διάπυρος είναι η ευχή μας για απελευθέρωση τους. 

Η είδηση όμως δεν θα έπρεπε να προβληθεί παρουσιάζοντας και τους δύο απαχθέντες ως Ορθόδοξους. Οι στιγμές είναι τραγικές θα έλεγε κανείς και δεν επιτρέπουν τέτοια ακρίβεια. Είναι πρέπον η ακρίβεια να τηρείται πάντοτε, γιατί και από κάτι τέτοιες στιγμές δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις. Ως ορθόδοξος παρουσιάζεται ο συροϊακωβίτης ‘’επίσκοπος’’ Γιοχάνα Ιμπραήμ. Μάλιστα αυτό προβλήθηκε και στο Βήμα Ορθοδοξίας, με το τίτλο «Sputnik: Ζωντανοί και φυλακισμένοι στη Ρακά οι δύο Ορθόδοξοι ιεράρχες».

Οι Συροϊακωβίτες ή απλά Ιακωβίτες, ακολουθούν την αίρεση του μονοφυσιτισμού. Η ονομασία τους δεν έλκει την καταγωγή της από τον Άγιο Ιάκωβο, αλλά από τον μονοφυσίτη επίσκοπο της Έδεσσας Ιάκωβο Βαραδαίο. Ιδρυτής όμως των Ιακωβιτών θεωρείται ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεοδόσιος (535-566), ο οποίος υπέπεσε στην αίρεση του μονοφυσιτισμού. Ως κέντρο των είναι η Αντιόχεια. Η ίδρυση των Ιακωβιτών ανάγεται στο έτος 542. Θα παρατηρήσουμε ότι καλούνται και ‘’Δυτική συριακή εκκλησία’’, σε αντίθεση με τους Νεστοριανούς που καλούνται ‘’Ανατολική συριακή εκκλησία’’.

Οι Συροϊακωβίτες ανήκουν στην αίρεση του Μονοφυσιτισμού. Οι μονοφυσίτες ως γνωστό έχουν αποκοπεί από την Εκκλησία μετά από τη Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνας το έτος 451 μ.Χ. Αυτό που είχε πει ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός για τους Παπικούς, ότι δηλαδή «αιρετικοί εισίν άρα και ως αιρετικούς αυτούς απεκόψαμεν», ισχύει επακριβώς και για τους αιρετικούς Συροϊακωβίτες Μονοφυσίτες.


Είναι επίσης λάθος να καλούνται ‘’ευγενικώς’’ οι Συροϊακωβίτες Μονοφυσίτες ως ‘’Προχαλκηδόνιοι’’ και ‘’Μη Χαλκηδόνιοι’’. Στην πραγματικότητα είναι ‘’Αντιχαλκηδόνιοι’’, καθότι έχουν καταδικασθεί από την Οικουμενική Σύνοδο που είχε συγκληθεί στη Χαλκηδόνα το έτος 451 μ.Χ, επειδή υπέπεσαν στην αίρεση του μονοφυσιτισμού.

No comments:

Post a Comment