Tuesday, October 25, 2016

ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΘΑ ΑΚΟΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΙΜΑ ΟΙ ΠΛΑΝΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΤΡΙΑΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΜΑΧΟΥ ΚΟΡΑΝΙΟΥ


ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΘΑ ΑΚΟΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΙΜΑ ΟΙ ΠΛΑΝΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΤΡΙΑΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΜΑΧΟΥ ΚΟΡΑΝΙΟΥ

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
=====

Για 85 χρόνια περίπου  (από το έτος 1934) ο Ναός της Αγίας Σοφίας λειτουργούσε ως μουσείο. Τώρα με απόφαση της Τουρκικής κυβέρνησης διορίζεται μόνιμος ιμάμης. Στο Ναό που άλλοτε οι Ορθόδοξοι δοξολογούσαν τον αληθινό Τριαδικό Θεό και  ακουόταν το ‘’μία δόξα, μία βασιλεία, μία φύσις, μία Θεότης, μία δύναμις, ο άναρχος Πατήρ, ο συνάναρχος Υιός και το Πνεύμα το Άγιον’’, τώρα ακούεται η ανίερη και αντίθεη κορανική προτροπή «πιστεύετε λοιπόν στο Θεό και στους Αποστόλους του και μη λέτε Τριάδα» (κοράνι, κεφ. Δ, στιχ. 171).

Αντί της διδασκαλίας της χριστιανικής αγάπης, θα ακούονται οι κορανιακές προτροπές του μίσους και την απάνθρωπης βίας όπως: «Θα σκορπίσουμε τον τρόμο στην καρδιά των ειδωλολατρών γιατί εξομοίωσαν με τον Αλλάχ άλλες θεότητες», «καταπολεμείστε τους εχθρούς σας στον πόλεμο που γίνεται για τη θρησκεία», «..κολυμπείστε μέσα στο αίμα τους, Αυτή είναι η ανταμοιβή που χρωστάτε στους απίστους», «όταν συναντάτε απίστους να τους κτυπάτε στο λαιμό μέχρι να τους νικήσετε εντελώς…μέχρι να τους νικήσετε και δέστε τους ένα δεσμό σταθερό», «σκοτώστε τους εχθρούς σας παντού όπου τους βρίσκετε».

Είναι πολύ λυπηρή εξέλιξη ο διορισμός μόνιμου ιμάμη στον Ναό της Αγίας Σοφίας. Αυτοί είναι οι καρποί των διαθρηκειακών διαλόγων με το Ισλάμ; Αυτό είναι το αντιμίσθιο των κορανικών δώρων; Αυτό είναι το αντιμίσθιο του χαρακτηρισμού του ανιέρου κορανίου ως ιερού; Αυτό είναι το αντιμίσθιο της δημιουργίας κατεύθυνσης μουσουλμανικών σπουδών, στα πλαίσια της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης; Αυτό είναι το αντιμίσθιο των διαθρησκειακών ολισθημάτων;

No comments:

Post a Comment