Monday, October 17, 2016

ΟΥΝΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΕΤΙ


ΟΥΝΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΕΤΙ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Σε πρόσφατο άρθρο του στο «Christian today» ο Μαρκ Γουντς αποπειράται να εξαγάγει συμπεράσματα από τη 14η Συνεδρία της Μικτής Θεολογικής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων και Παπικών που συνήλθε στο Κιέτι της Ιταλίας τον παρελθόντα Σεπτέμβριο. 

Μεταξύ άλλων ο Μαρκ Γουντς ασχολείται και με το θέμα των Ουνιτών, το οποίο έθιξε η ρωσσική αντιπροσωπεία. Το θεωρεί, δικαίως, ως εμπόδιο στην πρόοδο του Διαλόγου. Περιγράφει τους Ουνίτες ως «Έλληνες Καθολικούς» οι οποίοι είναι «Ορθόδοξοι στη Θεολογία και τη λειτουργία, αλλά κοινωνούν με τη Ρώμη». 

Ασφαλώς και η πραγματικότητα ΔΕΝ είναι αυτή που μας περιγράφει. Οι Ουνίτες εν πρώτοις, ούτε Έλληνες είναι, ούτε Καθολικοί (με την ορθή χρήση του όρου) αλλά Παπικοί και τίποτ’ άλλο. Οι Έλληνες Ουνίτες είναι, παρεπιπτόντως, μια αμελητέα κοινότητα, που τη συντηρεί για τους γνωστούς προσηλυτιστικούς λόγους ο Πάπας στον ελλαδικό χώρο. Οι Ουνίτες είναι ΠΡΩΗΝ Ορθόδοξοι, το γε νυν έχον όμως, αιρετικοί. Αυτή είναι η ουσία των πραγμάτων. Εδώ οι πονηρές τους μεθοδεύσεις είναι προφανείς. Όσον αφορά την ενδυμασία των «κληρικών» τους, τους ναούς και τη λειτουργία, αλλά και γενικότερα τη λατρεία τους, αυτό είναι η μεγάλη απάτη, η φενάκη προς άγρα αφελών. Η ουσία των πραγμάτων, από το 1437-38, αλλά κυρίως από το 1596 («σύνοδος» του Μπρεστ-Λιτόφσκ) άχρι του νυν, είναι ότι προσεχώρησαν στον Παπισμό, κοινωνούν  μ’ αυτόν και είναι ΕΝΑ με αυτόν. Όποιος έχει κοινωνία με αιρετικούς είναι κι ο ίδιος αιρετικός. Για το λόγο τούτο ο Ιωσήφ Βρυέννιος ΔΕΝ αποδέκτηκε την αίτηση των Κυπρίων επισκόπων της φραγκοκρατούμενης Κύπρου στα 1421 για ένωση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Κοινωνούσαν με τους αιρετικούς Παπικούς. 

Ο Ουνιτισμός είναι μία χαίνουσα πληγή. Αναφέρω απλώς σε ποιες χώρες δρά κυρίως: Ουκρανία (περιοχή Λβίβ κι όχι μόνο), Πολωνία, Ρωσσία, Σλοβακία, Ρουμανία, Συρία, Ιταλία, κλπ. Την άμετρη υποκρισία των Ουνιτών σιχάθηκαν κι αυτοί οι άθεοι κομμουνιστές, που τους είπαν: -Εμείς είμαστε άθεοι και το λέμε. Εσείς είστε Ορθόδοξοι ή Παπικοί; Τι είστε, τέλος πάντων; 


Τέλος λόγου. Αυτοί οι ύπουλοι έχθροι της πίστης μας, που συγκαταριθμούνται με τον Ιούδα, τι γυρεύουν στο Φανάρι και δη στο Γραφείο του Οικουμενικού Πατριάρχου; Σε πρόσφατη φωτογραφία, που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο, τρεις Ουκρανοί Ουνίτες «επίσκοποι» με μαύρα ράσα, γενειάδες και εγκόλπια στο στήθος ποζάρουν, έμπλεοι χαράς, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ακούει κανείς;

No comments:

Post a Comment