Wednesday, October 12, 2016

Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ


Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Πέρασαν ήδη μήνες από τη σύγκληση και λειτουργία της Συνόδου της Κρήτης. Έκτοτε γράφτηκαν πάρα πολλά και αξιόλογα κείμενα από επισκόπους, Καθηγητές Πανεπιστημίων, κληρικούς, μοναχούς και λαικούς με τα οποία αποδείχτηκε με ακαταμάχητα επιχειρήματα ότι η Σύνοδος της Κρήτης απέτυχε να εκφράσει την πίστη της Εκκλησίας και αποκαρδίωσε το λαό του Θεού.

Αυτό που απομένει είναι να τοποθετηθούν επί του θέματος όλες οι Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες που δεν έλαβαν μέρος στη Σύνοδο της Κρήτης καθώς επίσης το Άγιον Όρος. Για την ώρα μόνον η Εκκλησία της Αντιοχείας πήρε σαφή τοποθέτηση και απέρριψε τη Σύνοδο της Κρήτης για λόγους τυπικούς και όχι ουσιαστικούς. Δεν πήρε θέση για τα επίμαχα κείμενα που ενέκρινε η Σύνοδος αλλά περιορίστηκε να δηλώσει ότι είναι άκυρη επειδή παραβιάστηκε η συμφωνηθείσα αρχή της ομοφωνίας των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

Αναμένουμε προπαντός να μάθουμε ποια θέση θα πάρει η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, λόγω της σπουδαιότητας αυτής της Εκκλησίας στην Ορθοδοξία αλλά και επειδή η αντιπροσωπεία της που παρέστη στη Σύνοδο της Κρήτης αθέτησε τους όρους εντολής που της δόθηκαν από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στην πρόσφατη σύνοδο της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου δεν κατέστη δυστυχώς δυνατή η συζήτηση του θέματος. Ας είναι! Αυτό που μετρά είναι να συνέλθει σύντομα η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και να συζητήσει διεξοδικά όλα όσα αφορούν την Σύνοδο της Κρήτης και προπαντός να πάρει τις ορθές αποφάσεις που να είναι σύννομες με την πίστη και την Παράδοση της Εκκλησίας.

No comments:

Post a Comment