Tuesday, October 25, 2016

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΕΣ!


ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΕΣ!

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο Σεβ. Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος σε άρθρο του στο ιστολόγιο “Φως Φαναρίου”, που επιγράφεται “Μετερίζια και έκτροπα διαχρονικά”, καταπιάνεται με το σημαντικό θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης ανθρώπων -πολλές φορές παιδιών- στους κόλπους του Παπισμού και όχι μόνον.

Είναι άξιος κάθε επαίνου ο Σεβ. Χαλκηδόνος επειδή στηλιτεύει το φαινόμενο πλήν όμως δεν προτείνει με το άρθρο του λύση απαλλαγής από αυτό.

Το πιο ουσιαστικό -αναφέρομαι στην Ορθόδοξη Εκκλησία που μας ενδιαφέρει άμεσα- είναι να προσέχουν πολύ οι επίσκοποι ποιους χειροτονούν.

Αν εφαρμόζοντο οι Ιεροί Κανόνες το φαινόμενο των σεξουαλικών παρεκτροπών θα ελαχιστοποιείτο. Οι επίσκοποι πρέπει να χειροτονούν κάποιο κατόπιν ενδελεχούς έρευνας και αφού είναι βέβαιοι ότι δεν έχει κώλυμα ιερωσύνης και αφού ο υποψήφιος κληρικός είναι σε ηλικία που οι Ιεροί Κανόνες επιτρέπουν τη χειροτονία του.

Η συμμαρτυρία του πνευματικού είναι απαραίτητη και οι επίσκοποι πρέπει να έχουν τη βεβαιότητα ότι έμπειροι και ευλαβείς πνευματικοί παρακολουθούν για χρόνια την πνευματική πορεία των υποψήφιων κληρικών.

Ένα δεύτερο στοιχείο που προλαμβάνει ή ελαχιστοποιεί αυτά τα παρέκτροπα είναι η μηδενική ανοχή τους όταν γίνονται γνωστά. Με συνοπτικές διαδικασίες σύννομες με το γράμμα και το πνεύμα των Ιερών Κανόνων οι ασχημονούντες κληρικοί πρέπει να απομακρύνονται από το άγιο θυσιαστήριο.

Καλόν είναι να αντιληφθούμε ότι ο κόσμος ανέχεται πολλές ελλείψεις σε ένα κληρικό αλλά αν παρεκτραπεί σε θέματα σεξουαλικά σκανδαλίζεται αφόρητα. Γκρεμίζονται κυριολεκτικά συνειδήσεις όταν συμβαίνουν αυτά τα έκτροπα. Γι’ αυτό οι αρχιερείς πρέπει να προσέχουν ποιους χειροτονούν και πρέπει να απομακρύνουν αμέσως όσους παρεκτρέπονται.

Είναι δυνατόν να προβληθεί το επιχείρημα ότι η έλλειψη υποψηφίων για την ιερωσύνη  “αναγκάζει” τους αρχιερείς ορισμένες φορές να κάνουν τα στραβά μάτια στη χειροτονία κληρικών. Το επιχείρημα αυτό είναι έωλο. Είναι πολύ προτιμότερο να υπάρχει έλλειψη παρά αηδία ιερέων.

Ορθές και επίκαιρες οι επισημάνσεις του Σεβ. Γέροντος Χαλκηδόνος Αθνασίου, που μας έδωσαν την αφορμή για να χαράξουμε αυτές τις σκέψεις.

No comments:

Post a Comment