Saturday, October 29, 2016

ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΩΘΕΙ ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ


ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΩΘΕΙ ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου
=====

Η συνάντηση Αρχιεπισκόπου – Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου στέφθηκε με πλήρη επιτυχία. Επιτυχία για τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας που δεν έκαναν βήμα πίσω στο ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Η εντολή εφαρμογής των νέων προγραμμάτων σπουδών συνεχίζει να ισχύει. Από τα παλαιά βιβλία χρησιμοποιούνται μόνο όσα αποσπάσματα συνάδουν με το πνεύμα του νέου προγράμματος σπουδών. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν πέτυχε τον σκοπό για τον οποίο πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου. Αυτός ο σκοπός ήταν η αναστολή εφαρμογής των νέων προγραμμάτων σπουδών. Ακόμη χειρότερα εγκατέλειψε την ισορροπημένη πρόταση του Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ιεροθέου για το μάθημα, λόγος για τον οποίο ο εν λόγω Μητροπολίτης δικαίως αρνήθηκε τη συμμετοχή του στη νέα επιτροπή που συγκρότησε η Ιεραρχία για τη συνέχιση του διαλόγου με την Πολιτεία. Ο διάλογος αυτός, όποτε κι αν ξεκινήσει, είναι χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο και πάντως δεν πρόκειται να γίνει από μηδενική βάση.

Το Υπουργείο Παιδείας προχωρά στην τελευταία φάση του σχεδίου αλλαγής του μαθήματος των Θρησκευτικών με τη συγγραφή νέων σχολικών βιβλίων που θα είναι έτοιμα για τη νέα σχολική χρονιά. Τα βιβλία για το Λύκειο είναι ήδη έτοιμα ενώ για το Γυμνάσιο θα ετοιμαστούν απλά εγχειρίδια υπό τύπον τετραδίου εργασιών του μαθητή που θα περιέχουν μέρος του βοηθητικού υλικού που ήδη έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Δεν θα υπάρχουν βιβλία με μορφή δοκιμίου, συνεχούς λόγου, όπως αυτά που ξέραμε μέχρι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση τα νέα εγχειρίδια, με όποια μορφή κι αν λάβουν, θα συνάδουν πλήρως με τα νέα Προγράμματα Σπουδών. Η συστηματική διδασκαλία της Παλαιάς Διαθήκης, της Καινής Διαθήκης, της εκκλησιαστικής ιστορίας, της ορθόδοξης λατρείας και δογματικής, των ξένων θρησκευμάτων αυτοτελώς και της ορθόδοξης χριστιανικής ηθικής εγκαταλείπονται. Αντί αυτών υιοθετείται ένα μάθημα Θρησκευτικών με κύριο γνώρισμα την ενασχόληση με κάποιες θεματικές ενότητες που είναι γεμάτες από διαθρησκειακά παράλληλα  και συγκρητιστική προσέγγιση φαινομένων της θρησκείας.

Η Εκκλησία μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται την ταχύτητα με την οποία δρομολογεί το Υπουργείο Παιδείας τις εξελίξεις γύρω από το μάθημα των Θρησκευτικών. Όταν οι τρεις Μητροπολίτες και κάποιοι εμπειρογνώμονες που εκείνοι θα επιλέξουν θα συζητούν με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, ήδη το Υπουργείο θα στέλνει προς εκτύπωση τα νέα βιβλία. Ο διάλογος ξεκινά από την πλευρά του Υπουργείου με την παραδοχή ότι αυτός αναφέρεται απλώς σε βελτιωτικές κινήσεις που μπορούν να γίνουν επί του νέου προγράμματος σπουδών για να ληφθούν δήθεν υπόψη κατά τη συγγραφή των νέων βιβλίων.

Αν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον της Διοικούσας Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών μοναδικό αίτημά της πρέπει να είναι η ολοκληρωτική απόσυρση των νέων προγραμμάτων σπουδών, η επάνοδος στο μέχρι σήμερα διδασκόμενο μάθημα με τη χρήση των τωρινών βιβλίων και η συζήτηση σταδιακά της δυνατότητας προσθήκης κάποιων χωριστών ενοτήτων θρησκειολογικού περιεχομένου στο τέλος των σημερινών βιβλίων σύμφωνα με την πρόταση του Μητροπολίτου Ναυπάκτου. Για την υποστήριξη της παραπάνω θέσης πρέπει να ζητηθούν από το Υπουργείο Παιδείας:
α) Υπουργική απόφαση αναστολής εφαρμογής των νέων Προγραμμάτων Σπουδών για τα Θρησκευτικά που θα αποσταλεί άμεσα στο ΦΕΚ και ακολούθως στα σχολεία.
β) Εντολή εκτύπωσης και για την επόμενη σχολική  χρονιά των τωρινών διδακτικών βιβλίων Θρησκευτικών για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο.
γ) Έναρξη διαλόγου για το περιεχόμενο των διδακτικών ενοτήτων θρησκειολογικού περιεχομένου που θα προστεθούν στα σχολικά βιβλία Θρησκευτικών πιθανότατα την μεθεπόμενη σχολική χρονιά.

Εάν η Ιεραρχία πιστεύει ότι είναι αδύνατον στην κυβέρνηση να κάνει τα τρία παραπάνω βήματα στο ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών τότε ας μην ελπίζει σε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα από τον διάλογο που θα διεξαχθεί μεταξύ της επιτροπής που συνέστησε και των στελεχών του Υπουργείου Παιδείας. Ενδιάμεση λύση δεν υπάρχει. Ή θα υπάρξει υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα ή θα οδηγηθούμε στην ολοκλήρωση της αλλαγής του μαθήματος των Θρησκευτικών με τη συγγραφή των νέων βιβλίων Θρησκευτικών που είναι ήδη στα σκαριά. 

ΠΗΓΗ:

Θρησκευτικά,


Ορθόδοξος Τύπος

No comments:

Post a Comment