Tuesday, October 18, 2016

Ο ΣΥΓΚΡΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΛΟΥΜΕΝΩΝ ‘’ΑΒΡΑΑΜΙΚΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ’’


Ο ΣΥΓΚΡΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΛΟΥΜΕΝΩΝ ‘’ΑΒΡΑΑΜΙΚΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ’’

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
=====

Η θεωρία των καλουμένων ‘’Αβααμικών θρησκειών’’, δυστυχώς ενυπάρχει στις διαθρησκειακές συναντήσεις με Εβραίους και Μουσουλμάνους. Οι όροι «Αβρααμική οικουμένη», «Αβρααμική πνευματικότητα» και «Αβρααμικό πνεύμα», αποτελούν απλά ιδεολογικά συνυπαρξιακά ατοπήματα.  

Η θεωρία των καλουμένων ‘’Αβρααμικών θρησκειών’’, είχε διατυπωθεί από τον Γάλλο ισλαμολόγο Louis Massignon (1883-1962). Είναι εύκολος δρόμος γι’ αυτούς οπου επιζητούν να βρούν ‘’κοινά στοιχεία’’, προς ικανοποίηση των εφευρημάτων της ειρήνης του κόσμου τούτου. O ισλαμολόγος Louis Massignon είχε διατυπώσει τη θεωρία του αυτή με το σκεπτικό ότι οι μονοθεϊστικές θρησκείες Χριστιανισμός Ιουδαϊσμός και Ισλάμ όπως τις καλεί, έχουν κοινό πατέρα των Αβραάμ, την πίστη του Αβραάμ στον ένα Θεό και το κοινό καθήκον να υπακούουν στον ένα Θεό. 

Ο διαθρησκειακός αυτός συνυπαρξιακός διάλογος αρκείται στην ανακάλυψη ‘’κοινών’’ στοιχείων κατά την άποψή τους, με απώτερο στόχο να τροφοδοτηθεί μια στρεβλή διαθρησκειακή συνύπαρξη, όπου η αλήθεια καθίσταται δευερεύουσα. Τα ‘’κοινά στοιχεία’’ που εφευρίσκουν, αρκούν για να συντηρείται το συνυπαρξιακό ιδεολόγημά των. Τελικά η αγάπη τους αποδεικνύεται ανθρωπάρεσκα ιδεολογική, όπως και ο διάλογος ‘’αγάπης’’ που διεξάγεται ερήμην της αληθείας και καταντά ένα ατέρμονο παιχνίδι διαθρησκειακής αβρότητας. 

Τα συνυπαρξιακά παιχνιδίσματά των δεν αποτελούν ένδειξη χριστιανικής αγάπης, γιατί κατά κανόνα σχεδόν αγνοείται η εν αληθεία αγάπη. Η  ανθρωπαρέσκεια είναι η κατεξοχήν αιτία, για τη μη ακριβή τήρηση των σωτηριωδών κανόνων της Εκκλησίας μας, που αφορούν τα θέματα σχέσεων με αλλοθρήσκους, για τούτο παρατηρείται και το αντικανονικό σκανδαλώδες φαινόμενο των διαθρησκειακών συμπροσευχών. 

Η πραγματική εν αληθεία αγάπη, απαιτεί την ομολογία της αλήθειας και όχι συγκρητιστικά διαθρησκειακά  ολισθήματα που εξευτελίζουν τον Ορθόδοξο Χριστιανό. Δανειζόμενοι τον λόγο  του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, τους λέμε απλά, «Μη άρξησθε λέγειν εν εαυτοίς, πατέρα έχομε τον Αβραάμ» (Λουκ. 3,8). Η Αληθινή Πίστη, η Πίστη στον Χριστό, όπως η Μια Αγία Εκκλησία τη διδάσκει, δεν μπορεί συγκρητιστικά να ομαδοποιηθεί, με τους αρνητές του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

No comments:

Post a Comment