Friday, October 21, 2016

ΝΕΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ


ΝΕΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Με βαθύτατη θλίψη και ανησυχία οι Πανέλληνες και οι απανταχού της γης χριστιανοί ορθόδοξοι πληροφορήθηκαν ότι η Τουρκία κλιμάκωσε τις προκλήσεις της εναντίον της Αγίας Σοφίας με τον διορισμό μόνιμου ιμάμη για την Αγία Σοφία.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο βρίσκεται -για μια ακόμη φορά- στη δίνη μιας νέας περιπέτειας που οδηγεί -όπως όλα δείχνουν- στην πλήρη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Τα περιθώρια ελιγμών του Πατριαρχείου είναι πολύ περιορισμένα επειδή η μεν Ελλάδα είναι πολύ ανίσχυρη να αντιδράσει ουσιαστικά στις τουρκικές μηχανορραφίες, ενώ ο Ερντογάν έγινε πολύ λίγο δεκτικός σε πιέσεις από διεθνή κέντρα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Το πιο εξοργιστικό είναι ότι το Τμήμα Ισλαμικών Σπουδών λειτουργεί τελικά στη Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης ενώ η Θεολογική Σχολή της Χάλκης είναι ακόμη κλειστή. Και ενώ άρχισαν οι εργασίες για την ανέγερση τεμένους στο Βοτανικό η Τουρκία αναβαθμίζει την παρουσία του τεμένους στην Αγία Σοφία.

Οι προσευχές και η αγάπη όλων μας συνοδεύουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο στη νέα του δεινή περιπέτεια ενώ ελπίζουμε ότι ο Κύριος δεν θα επιτρέψει να μαγαριστεί η Αγία Σοφία με την πλήρη μετατροπή της σε τέμενος 80 ολόκληρα χρόνια από την εποχή που ο Κεμάλ Ατατούρκ τη μετέτρεψε σε μουσείο.

No comments:

Post a Comment